Socialdemokratas Juozas Bernatonis nutarė, kad geriausia įmanoma kandidatūra vadovauti Lukiškių kalėjimo iškėlimo projektui – A. Zuokas.

Tai DELFI patvirtino pats kadenciją baigiantis meras.

„Džiaugiuosi, kad teisingumo ministras pakvietė vadovauti Lukiškių kalėjimo iškėlimo projektui. Tas darbas man tikrai įdomus, nes Lukiškių kalėjimas neturėtų būti miesto centre“, - kalbėjo A. Zuokas.

Vizija, kokios dar niekas nematė

Oficialiai vadovauti Lukiškių kalėjimo iškeldinimo projektui politikas pradės šio mėnesio pabaigoje, kai Remigijus Šimašius iš jo perims Vilniaus mero regalijas. Tačiau A. Zuokas jau skuba kurti kalėjimo rekonstrukcijos planus. Kadenciją baigiantis meras su DELFI skaitytojais pasidalijo savo Lukiškių kalėjimo vizija bei pirmosiomis projekto ateities vizualizacijomis.

Lukiškių kalėjimo teritoriją A. Zuokas ketina padalinti į tris dalis. Ne sykį kalbėta, kad Vilniaus širdyje esantis kompleksas puikiai tiktų viešbučiui – meras su šia idėja sutinka, tačiau nori sukurti tokį viešbutį, kokio pasaulis dar nematė: viešbučio ir kalėjimo koncepcijas politikas siekia sujungti į vieną.

„Pagal mano siūlymus, štai tame vidiniame korpuse atsirastų knygų viešbutis. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad jūs galite ateitį į viešbutį ir pasakyti: uždarykite mane trims paroms. Arba septynioms paroms – kad aš turėčiau laiko paskaityti knygas“, - vizija dalijosi A. Zuokas.

Juokais paklaustas, ar Lukiškių „knygų viešbučio“ bibliotekoje bus gausu kūrinio Fiodoro Dostojevskio kūrinio „Nusikaltimas ir bausmė“ kopijų, pašnekovas patikino – jų tikrai nepritrūks. „Čia privaloma knyga“, - šyptelėjo A. Zuokas.

Pasak jo, tokio viešbučio pasaulis dar nematė. Ir pats meras žada būti vienu pirmųjų naujosiose Lukiškėse „uždarytų“ žmonių. „Turėsime ne tik vietinių norinčių – pavyzdžiui, mane patį. Be abejonės, daug žmonių ir iš užsienio“, - prognozavo A. Zuokas.

Kalėjimo principai – ir menininkams, ir verslui

Kitiems dviem kalėjimo korpusams politikas taip pat turi savo viziją. Ir juose numatoma taikyti tą pačią savanoriško užsidarymo Lukiškėse koncepciją.

„Kitas korpusas. (…) Atkurtume iš naujo „Fluxus“ ministeriją. Labai gerai pritaikytos patalpos menininkų studijoms, kur jie galėtų ir dirbti, ir gyventi, ir vidiniame kieme rodyti savo darbus“, - tęsė A. Zuokas.

Dėl trečiojo korpuso meras teigė dar galutinai neapsisprendęs, tačiau linkstantis prie minties čia kurti verslo inkubatorių.

Startuoliams kartais trūksta kantrybės ir trūksta susikaupimo. Lukiškių kalėjimo teritorijos vietoje, suteikus galimybę, uždarius, pvz., metams, jie tikrai sukurtų ne vieną pasaulyje žinomą startuolį – vien tik iš neturėjimo, ką veikti“, - įsitikinęs A. Zuokas.

Pasak jo, ministras J. Bernatonis apie viziją yra informuotas ir jai pritaria. „Ministras žino, jam idėjos patinka. Kai tiktai baigsiu kadenciją, balandžio pabaigoje, pradėsiu vadovauti Lukiškių kalėjimo iškėlimui“, - entuziazmo neslėpė A. Zuokas.

Pirmieji revoliuciją išbandys kaliniai

Iki Lukiškių kalėjimo iškėlimo – dar tolimas kelias. O meras ir jo vizijos neketina laukti, kol patalpos ištuštės. „Knygų viešbučio“, naujosios „Fluxus“ ministerijos ir „startuolių kalėjimo“ projektus ketinama išbandyti su dabartiniais kalėjimo gyventojais, savanoriams pritaikant korpusą pagal sugebėjimus: kam literatūra, kam menas, o kam – pavyzdžiui, finansinių paslaugų įmonės kūrimas.

„Integracijos projektas – vienas iš tokių. (…) Aišku, vietiniai gyventojai, kurie šiuo metu ten gyvena ne savo noru, turės galimybę taip pat dalyvauti procese ir keisti savo gyvenimą“, - sakė A. Zuokas.

Ieškodamas savanorių, projekto vadovas ketina asmeniškai susitikinėti su kaliniais ir galbūt atrasti naujų talentų. „Reikia susipažinti artimiau su kontingentu: kokie jų gebėjimai, norai, idėjos. Aišku, nėra blogų žmonių. Kryptingai dirbant, visą laiką žmogus gali būti geras“, - įsitikinęs A. Zuokas.

Būsimasis Lukiškių kalėjimo iškeldinimo vadovas teigė nenustebsiantis, jei prie kurio nors iš trijų korpusų prisijungę kaliniai nutars Lukiškėse pasilikti ir pasibaigus bausmės atlikimo terminui.

„Kodėl gi ne? Pagaliau, galėtų būti ir darbuotojai – tiek knygų viešbutyje, tiek bibliotekoje, tiek „Fluxus“ ministerijoje, tiek startuolius aptarnauti“, - reziumavo A. Zuokas.

Kadenciją baigiančio mero laukia ilgas darbas. Lukiškių kalėjimo iškeldinimo projektą numatoma baigti 2018 m. – taigi Lukiškėse A. Zuokas galės praleisti beveik visą naujosios Vilniaus tarybos kadenciją.