Vilniaus miesto savivaldybė yra prasiskolinusi. Ji be Vyriausybės negali įgyvendinti nė vieno strateginio projekto, kuris yra numatytas planuose. Sako, ir algų negali išmokėti“, - teigė A. Butkevičius, pabrėždamas, kad socialdemokratai prieš rinkimus privalėjo išnaudoti tokią prastą padėtį sostinėje.

Kritikos, tik ne iš A. Butkevičiaus lūpų, sulaukė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas pasipiktino, kad šalies vadovė su konservatoriais apkaltino socdemų eurokomisarą Vytenį Andriukaitį slaptomis derybomis su Rusija.

„Tas išpuolis visai prieš pat rinkimus – konservatorių ir prezidentės – prieš V. Andriukaitį. Tai buvo rinkiminis triukas, nes visa tai šnipštas, jokių sutarimų su Rusija jis nevedė, jokių sutarčių nėra, bet niekas iš tų, kas šokinėjo prie tribūnos ir kaltino, neatsiprašė Vytenio“, - piktinosi A. Sysas. 

Primenama, kad metų pradžioje pasklido gandų esą Berlyne susitiko Europos Sąjungos Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato vadovas Ladislavas Miko bei Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) vadovas Sergejus Dankvertas, susitikime esa tartasi dėl embargo atšaukimo kai kurioms Europos valstybėms. V. Andriukaitis yra eurokomisaras, kuris atsakingas už sveikatą ir maisto saugą. 

Komisaras atmetė priekaištus apie ruošiamus diskriminacinius susitarimus, bet D. Grybauskaitė V. Andriukaičio darbo pradžios vaisius pavadino apgailėtinais.

Atsakė, kodėl pralaimėjo darbiečiai ir tvarkiečiai

Socialdemokratai šeštadienį rinkosi aptarti 2015 m. savivaldos rinkimų rezultatų. Bendra padėtis socialdemokratams palanki, nes šiuose rinkimuose už šią partiją balsus atidavė apie 209 tūkst. rinkėjų. Partija susišlavė 359 mandatus, iš jų – 16 tiesiogiai išrinktų merų. Tačiau socialdemokratai ir toliau beviltiškai atsilieka miestuose, kur rinkėjai labiau linkę balsuoti už kitas politines jėgas.

A. Butkevičius pabrėžė, kad partijai, kuri yra valdžioje, laimėti rinkimus – didelis įvykis. Bet politikas turėjo kritikos kai kuriems skyriams – ypatingai Panevėžio, Kauno, Klaipėdos.

Premjeras sako, kad šie savivaldos rinkimai parodė: rinkėjai nėra pasiskirstę į du blokus – tarp konservatorių ar liberalų vienoje pusėje ir socialdemokratų, Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ – kitoje.

„Šitie savivaldybių rinkimai parodė, kad šita taisyklė nebegalioja, tie rinkimai buvo kitokie, lyginant su ankstesniais“, - sakė premjeras.

Jo nuomone, socialdemokratų koalicijos partneriai Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“ dirbdami valdžioje neįgijo pasitikėjimo, nes bandė demonstruoti vidinę opoziciją socdemams Vyriausybėje.

„Pavyzdžiui, politinėje taryboje priimame sprendimą, kad visi vieningai pritariame euro įvedimui. Praeina keletas dienų, o kai kurie mūsų partneriai išeina ir sako: ne, mes prieš euro įvedimą, gal reikia referendumo? Visuomenė nemėgsta politikų, kurie yra komandoje, bet kalba nevieningu balsu“, - aiškino A. Butkevičius.

Papasakojo, ką veikė Madeiroje

Socialdemokratų pirmininkas svarstė, kad Lietuvoje nėra didelės grėsmės partijoms iš visuomeninių komitetų, nes už partijas balsavo apie 75 proc. rinkėjų.

„Praėjusiais metais buvau pakviestas į vieną savivaldybę Madeiros saloje. Sužinojo, kad atvyko iš Lietuvos premjeras praleisti atostogas, tai pakvietė susitikti su savivaldybės tarybos nariais. Paklausiau, iš ko sudaryta koalicija. Sako: mes visi iš visuomeninių komitetų, 75 proc. balsvo už visuomeninius komitetus. Kai pradėjome kalbėti apie priežastis – savivaldybė daug prasiskolino ir politinėmis partijomis nebepasitikėjo. Mes, kaip matome, gyvename kitoje situacijoje“, - aiškino A. Butkevičius.

Susirūpino miestais

Tačiau politikas sako, kad ne visi rinkimuose stengėsi pakankamai.

„Mes turime didžiulį dėmesį skirti didiesiems miestams“, - aiškino socialdemokratų vadovas, siūlydamas atlikti gilesnę rinkėjų analizę.

„Bet jeigu 2011 m. rinkimuose visoje Lietuvoje, tarp jų ir didžiuosiuose miestuose, buvo mažesnis rinkėjų skaičius... Kalbu apie Panevėžį, Kauną ir Klaipėdą. Vilniaus mieste šį kartą gavome daugiau lyginant su 2011 m. Reikalingos radikalios permainos – Kauno mieste, Klaipėdoje ir Panevėžyje. Vilniaus miestas eina teisingu keliu, nors tikėjomės geresnių rezultatų ir čia“, - teigė A. Butkevičius.

Jo teigimu, Panevėžyje socialdemokratai vis labo tik pylė purvą vienas ant kito. Jis pasipiktino ir tuo, kad prieš rinkimus kai kurie socialdemokratai paliko partiją ir suformavo visuomeninius komitetus. Taip nutiko Šiauliuose, kur Valerijus Simulikas išsivedė dalį socialdemokratų ir suformavo komitetą.

A. Butkevičiaus teigimu, didžiuosiuose miestuose buvo problemų su lyderiais. Vilniaus mieste bėdų kilo dėl nevisiškai pilno kandidatų sąrašo. Politiko nuomone, jeigu sąrašą būtų sudarę tiek žmonių, kiek leidžiama pagal įstatymą, partija būtų laimėjusi dar vieną mandatą.

DELFI primena, kad papildant sąrašą kuo daugiau kandidatų išauga tikimybė, kad bendras balsų kiekis išaugs, mat už kiekvienas asmuo atsineša savo giminaičių, draugų ir pažįstamų balsus. Vilniuje yra 51 tarybos nario vieta, įskaičiuojant merą, bet socialdemokratai sugebėjo surinkti vos 60 kandidatų, kai galėjo – 102.

A. Butkevičius: kodėl neapkaltinome konservatorių?

Socialdemokratų lyderis pasipiktino ir tuo, kad Vilniuje socialdemokratai nepakankamai kritikavo konservatorius, nors nepaaiškino, kodėl reikėjo kritikuoti Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus, o ne merą Artūrą Zuoką, kuris į koaliciją Vilniuje buvo subūręs savo Lietuvos laisvės sąjungą, Darbo partiją, tuos pačius socialdemokratus ir Lietuvos lenkų rinkimų akciją.

Konservatoriai Vilniuje dirbo opozicijoje, bet A. Butkevičiaus nuomone, juos vis tiek reikėjo kritikuoti.

„Miesto gyventojai permokėjo už šilumą, elektrą, žinome, kokia buvo finansinė padėtis, bet buvo vos ne susitaikyta, kad esame valdžioje, gal nereikia tokios agresyvios kritiškos pozicijos“, - aiškino politikas.

„Vilniaus miesto savivaldybė yra prasiskolinusi. Ji be Vyriausybės negali įgyvendinti nė vieno strateginio projekto, kuris yra numatytas planuose. Sako, ir algų negali išmokėti. Reikėjo nuolat pabrėžti, kodėl susidarė tokia situacija? Užtai, kad buvusi konservatorių Vyriausybė priiminėjo nepopuliarius sprendimus“, - pridūrė A. Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (382)