Už tokią konservatoriaus Antano Matulo inicijuotą pataisą balsavo 15 Seimo narių, prieš buvo 8, susilaikė 30 parlamentarų. Svarstant Konstitucijos pataisą ketvirtadienio vakarą plenarinių posėdžių salėje tebuvo likę apie 50 parlamentarų iš 141.

Į Konstituciją siūlyta įrašyti, kad „Seimą sudaro Tautos atstovai - 101 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams, remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu“. Pataisą buvo pasirašę 36 įvairioms Seimo frakcijoms priklausantys politikai, išskyrus liberalus.

Iniciatoriai argumentavo, kad taip būtų taupomos biudžeto lėšos, taip pat atkreipė dėmesį į sumažėjusį Lietuvos gyventojų skaičių.

Pataisą pasiūlęs A. Matulas sulaukė kritikos ne tik iš priešingos stovyklos, bet ir iš savo frakcijos. Konservatorius Kęstutis Masiulis frakcijos kolegą kaltino, kad jis tokia pataisa siekia pigaus populiarumo.

„Dar populiariau būtų tik pasiūlyti, kad po dviejų kadencijų Seimo nariai trejus metus turi atsėdėti kalėjime. Tai visi tam pritartų ir tauta dar labiau nešiotų A. Matulą ant rankų už tokį pasiūlymą“, - ironizavo K.Masiulis.

„Yra labai saugu siūlyti tokį siūlymą, koks tikrai nepraeis. Ir ypač smagu tai padaryti, kai žinai, kad tai populiaru. Bet žaisti tautos neišsilavinimu, tamsumu yra bjauru“, - kalbėjo jis.

Kiti Seimo nariai kėlė klausimą, ar tokį siūlymą tinka svarstyti atsižvelgiant į geopolitinę padėtį. Socialdemokratų seniūnė Irena Šiaulienė priminė, kad jau buvo surengtas referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo, bet tam nepritarta.

Iniciatyvų mažinti Seimo narių skaičių buvo ne viena, tačiau daugumos palaikymo jos nesulaukdavo. Norėta vietų Seime mažinti iki 111, 101, 71. Taip pat 1996 metais vyko referendumas, kuriuo tautos buvo klausta dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo, bet tam nepritarta.