LRT.lt pašnekovai neabejoja, kad gyventojai krašto saugumu susirūpino dėl Rusijos demonstruojamos agresijos ir besitęsiančio karinio konflikto Ukrainoje.

2013-aisias tik trys gyventojai 2 proc. savo GPM skyrė Lietuvos kariuomenei. Paramos suma vos siekė 138,8 Eur (479,7 Lt). 2014-aisiais, deklaruodami savo pajamas už 2013-uosius, prašymus 2 proc. GPM skirti Lietuvos kariuomenei pateikė 915 asmenų, kariuomenę pasiekė beveik 38,6 tūkst. Eur suma.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) komunikacijos vadovas Darius Buta pastebi, kad iki tol Lietuvos gyventojų pamiršta šalies kariuomenė 2014-aisiais atsidūrė 13-oje vietoje tarp daugiausiai paramos gaunančių organizacijų.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Viešųjų ryšių departamento atstovas pažymi, kad 2014-aisiais piliečiai į Lietuvos kariuomenės sąskaitą pervedė 7,25 tūkst. Eur (25 tūkst. Lt).

„Praeitais metais kariuomenę taip pat parėmė ir juridiniai asmenys – Antano Guogos paramos fondas kariuomenei skyrė apie 3 tūkst. Eur (10 tūkst. litų), o automobilių nuomos kompanija „NeoRenta“ – apie 430 Eur (1,5 tūkst. litų)“, – sako KAM atstovas.

LRT.lt pašnekovai neabejoja, kad Lietuvos piliečių paramą krašto apsaugai paskatino Rusijos demonstruojama agresija ir karinis konfliktas Ukrainoje.

„Didėjanti parama rodo, kad Lietuvos žmonės, besitęsiant konfliktui Ukrainoje, yra neabejingi savo krašto gynybai. Jiems rūpi šalies saugumas“, – kalba KAM atstovas.

Savo ruožtu VMI komunikacijos vadovas D. Buta atkreipia dėmesį į tai, kad gerokai padidėjo ir gyventojų parama Lietuvos šaulių sąjungai: „Iš 2516 vietos tarp gyventojų paramą gaunančių organizacijų per metus Lietuvos šaulių sąjunga pakilo į 386. Tai rodo, kad šalies gyventojai aktyviai ėmė remti tas organizacijas, kurios galėtų pasirūpinti Lietuvos saugumu.“

Saugumas kainuoja

38,6 tūkst. Eur iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti visai nemenka suma. Tačiau jos vos pakaktų maždaug septyniems naktinio matymo prietaisams, nepakaktų dviem automatiniams granatsvaidžiams GMG ir tai yra mažiau nei ketvirtis nešiojamos raketinės priešlėktuvinės sistemos GROM kainos.

Už gyventojų lėšas Lietuvos kariams nupirktos šarvinės liemenės. 30 liemenių, kaip ir planuota, jau perduotos nacionalinių greitojo reagavimo pajėgų kariams iš Algirdo ir Birutės batalionų.

„Gauta ir planuojama gauti fizinių ir juridinių asmenų parama bus kryptingai panaudota valstybės gynybos ir saugumo funkcijoms užtikrinti. Gautos lėšos bus skiriamos individualios kovinės kario ekipuotės elementams įsigyti. Optiniams taikikliams, naktinio matymo prietaisams, kurie kariams yra labai reikalingi“, – pažymi KAM atstovas.

Ką reikėtų žinoti, norint paremti krašto apsaugą

Savo paramą Lietuvos piliečiai krašto apsaugai gali skirti jau dabar (iki gegužės 4 d.). Tačiau svarbu prisiminti, kad jei žmogus privalo pateikti turto ar GPM deklaraciją ir to nepadaro laiku, jo 2 proc. paramos prašymas nėra įgyvendinamas.

„Gyventojas visų pirma turi įvykdyti savo prievolę ir tik tada VMI gali pervesti jo paramą. Yra kelios priežastys, kodėl parama pasirinktai organizacijai ar institucijai yra pervedama vėliau arba nepervedama. Jei žmonės, kurie norėjo skirti savo paramą, laiku neįvykdė kitų savo mokestinių pareigų, pavyzdžiui, nepateikė GPM deklaracijos, parama skirta nebuvo. Parama taip pat gali nepasiekti gavėjo, jei dėl žmogaus deklaracijos VMI kilo klausimų ir buvo paprašyta deklaraciją tikslinti“, – aiškina D. Buta.

Pasak pašnekovo, patikslinus deklaraciją ir ją patvirtinus, skirta suma bus pervesta pasirinktai organizacijai. Saugiausia, anot D. Butos, paramą teikti elektroniniu būdu, naudojantis elektronine deklaravimo sistema arba šių metų naujove – programėle išmaniajame telefone.