Tokį alternatyvų projektą parengė opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai, jį savo parašais parėmė 38 parlamentarai.

Priėmus šias pataisas būtų aiškiai reglamentuota šiurkščiai pažeidusio Konstituciją arba sulaužusio priesaiką asmens galimybė eiti renkamas pareigas.

Praėjusią savaitę 100 Seimo narių įregistravo Konstitucijos pataisos projektą, kuris atvertų galimybę priesaiką sulaužiusiam Prezidentui Rolandui Paksui kandidatuoti į Seimą. "Įžvelgdami, kad pateiktoji pataisa palieka galimybę tam tikroms konstitucinėms interpretacijoms ir gali sukurti prielaidas minėtam asmeniui vėl kandidatuoti į Prezidento postą, siūlome alternatyvų projektą", - sako TS-LKD frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

Projekto rengėjai siūlo pataisose numatyti, kad šiurkščiai pažeidęs Konstituciją arba sulaužęs priesaiką valstybei asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, negali būti renkamas Respublikos Prezidentu, taip pat negali eiti pareigų, kurių ėjimo pradžia susieta su Konstitucijoje numatytos priesaikos davimu. Tačiau toks asmuo gali būti renkamas Seimo nariu ne anksčiau kaip po dešimties metų nuo pašalinimo iš pareigų ar Seimo nario mandato panaikinimo. Taip pat siūloma nustatyti, kad toks asmuo negalėtų būti renkamas Seimo Pirmininku ir jo pavaduotoju.

Pasak J. Razmos, pasiūlytame projekte įdiegti "saugikliai", nes, jeigu priesaiką sulaužiusiam asmeniui būtų palikta galimybė tapti Seimo Pirmininku, kartu teoriškai būtų leidžiama ir laikinai eiti Prezidento pareigas, o jeigu tai leidžiama, tai nesunku įsivaizduoti interpretacijas, jog kartu leidžiama ir būti renkamam Respublikos Prezidentu.

Šiuo metu pagal galiojančią konstitucinę doktriną visam laikui Seimo nariu negali būti renkamas asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą.

Kaip ELTA jau skelbė, 100 Seimo narių Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Konstitucijos 56 straipsnio pakeitimo projektą, kuris atvertų "tvarkiečių" lyderiui europarlamentarui R. Paksui galimybę tapti Seimo nariu.

Pagal projektą, "Seimo nariais negali būti renkami asmenys, kurie šiurkščiai pažeidė Konstituciją arba sulaužė priesaiką ir kuriuos apkaltos proceso tvarka Seimas pašalino iš einamų pareigų ar panaikino Seimo nario mandatą, jeigu nuo pašalinimo ar panaikinimo nepraėjo 10 metų".

"Priėmus siūlomą projektą būtų ne tik įgyvendintas EŽTT sprendimas byloje "Paksas prieš Lietuvą", bet ir užtikrinta žmonių nuomonės raiškos laisvė renkant įstatymų leidybos institucijas", - sakoma dokumento aiškinamajame rašte.