Savivaldybių tarybų rinkimuose visuomeniniai rinkimų komitetai gavo apie 120 tūkst. rinkėjų balsų (7,1 proc.). Visuomeninių komitetų atstovais labiausiai patikėjo net 4 didieji miestai: Šiauliai, Panevėžys, Kaunas bei Alytus. Sklinda kalbos, kad tokį sukauptą rinkėjų pasitikėjimą visuomeninių komitetų lyderiai gali panaudoti ir Seimo rinkimuose.

Žurnalo „Valstybė“ įkūrėjas ir redaktorius Eduardas Eigirdas primena, kad Lietuvoje beveik prieš kiekvienus Seimo rinkimus atsiranda nauja politinė jėga: 2012-aisiais Seimo rinkimuose dalyvavo „Drąsos kelio“ partija, 2008-aisiais į Seimą pateko Arūno Valinsko Tautos prisikėlimo partija, ankstesniems rinkimams buvo sukurta partija „Tvarka ir teisingumas“, Darbo partija bei Naujoji sąjunga (socialliberalai).

Eduardas Eigirdas
„Tai šioje situacijoje, jei mes kalbame apie artėjančius rinkimus, tai tiksliai žinau, kad ne vienas žmogus, kuris siejamas visų pirma su Viktoro Uspaskicho politine aplinka, tam tikrose uždarose diskusijose mąsto apie galimybę kurti naują jėgą. Manau, tokia jėga tikrai bus, ir per pusmetį pamatysime kažką formuojantis“, – tikina E. Eigirdas.

Kaip naujienų portalui LRT.lt teigė E. Eigirdas, Darbo partija (DP) savivaldybių tarybų rinkimuose pasirodė prastai, neteko nemažai rinkėjų, todėl „darbiečiai“ esą gali ieškoti būdų, kaip kompensuoti patirtus nuostolius: „Tikėtina, kad per artėjančius rinkimus DP peržengs 5 proc. barjerą, tačiau akivaizdu, kad ji neteks balsų. Yra tas protesto elektoratas, pasipiktinusieji tradicinėmis partijomis – konservatoriais ar socialdemokratais, – kurį kažkur reikia sutelkti. Šiame kontekste dalis politikų, kurie susiję su DP, tikėtina, gali ieškoti būdų, kaip kompensuoti mandatų netekimą.“

E. Eigirdo žiniomis, tam tikros viltys siejamos su naujuoju Kauno meru V. Matijošaičiu ir naujai išrinktu Alytaus meru V. Grigaravičiumi, jei šie eitų į Seimą, kurdami politinę jėgą.

„Negaliu sakyti, kad Seime tikrai dalyvaus šie žmonės ir niekas daugiau. [...] Žmonių, su kuriais teko bendrauti, nuomone, tokia politinė jėga būtų labai stipri, jei suvienytų tokias asmenybes kaip V. Matijošaitis ir V. Grigaravičius. Gal tai per ankstyvas išėjimas, bet, jei ponas V. Matijošaitis tikrai neketina dalyvauti Seimo rinkimuose ar ką nors paremti, jis tikrai gali pasakyti, kad dirbs ketverius metus Kaune ir į Seimą nelys, tą patį gali pasakyti ir V. Grigaravičius“, – LRT.lt kalbėjo E. Eigirdas.

V. Matijošaitis ir V. Grigaravičius: dirbsime miestui

Išgirdęs tokias kalbas visuomeninio judėjimo „Vieningas Kaunas“ lyderis, naujasis Kauno meras V. Matijošaitis siūlo nedaryti iš visuomeninio judėjimo partijos.

„Mes – visuomeninis judėjimas ir esame Kaune. Jei būtume kūrę partiją, būtume sukūrę seniai, bet mes prieš penkerius metus sukūrėme visuomeninį judėjimą „Vieningas Kaunas“, kuris rūpinasi Kaunu“, – naujienų portalui LRT.lt komentavo V. Matijošaitis.

Naujasis Kauno meras aiškina, kad partijos turi pačios rūpintis atsinaujinimu, o jei miestas būtų gerai tvarkomas, esą nebūtų reikėję V. Matijošaičiui kurti visuomeninio judėjimo ir eiti į merus.

Savo ruožtu naujasis Alytaus meras V. Grigaravičius tvirtina šiandien taip pat galvojantis tik apie miestą ir neturįs kitų planų. „Nežinau, kas bus rytoj, bet artimiausiu metu [svarbios] miesto problemos. Kol kas mano vizija yra visus ketverius metus atiduoti jėgas miestui“, – sakė V. Grigaravičius.
Vytautas Grigaravičius

LRT.lt V. Grigaravičiaus pasiteiravus, ar politikas yra sulaukęs pasiūlymo dalyvauti būsimuose Seimo rinkimuose iš V. Matijošaičio ar europarlamentaro Antano Guogos, V. Grigaravičius atsakė: „Yra buvę panašių kalbų, pamąstymų, bet nė iš vieno šių asmenų, apie kuriuos jūs kalbate. Tiesiog kai kurie žmonės galbūt mato, kad yra tokia galimybė, perspektyva, naudojantis tuo, kad žmonės palaiko visuomeninius judėjimus ir galbūt [reikėtų] eiti į Seimą, bet aš tokių planų neturiu.“

Naujos partijos – kaip vienkartiniai indai

Politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris nesiėmė atsakyti į klausimą, ar bus iš visuomeninių judėjimų kuriama naują partiją.

„V. Matijošaitis dabar yra vienas iš rinkimų komitetų lyderių. Tokia mintis tarsi būtų visai logiška, nes visuomeniniai rinkimų komitetai per visą Lietuvą gavo 120 tūkst balsų. Laimėję 4 miestuose jie turi neblogą startinį kapitalą, bet [...] vis tiek pernelyg marga publika, margi interesai“, – LRT.lt komentavo V. Bruveris.

Politikos apžvalgininko nuomone, Darbo partijai ar kai kuriems jos veikėjams nauja politinė jėga galbūt išties būtų vienas iš išsigelbėjimo variantų.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas politologas Vytautas Dumbliauskas teigia skeptiškai žiūrintis į naujų partijų kūrimą visuomeninių komitetų pagrindu.

Vytautas Dumbliauskas
„Visuomeniniai judėjimai yra lokalūs, regioniniai su savomis problemomis. Nemanau, kad jie jungtųsi ar kad V. Matijošaitis turi kažkokį interesą. Jis pasiekė savo tikslus, gyvena Kaune, turi čia verslą. Galbūt jis išties nori kažką nuveikti Kaunui? Kodėl visada žiūrime, kad kai kurie žmonės eina dėl savo verslo, o politikai eina kaip altruistai? Kodėl turiu manyti, kad vienas dirba dėl Lietuvos, ne dėl savęs, o V. Matijošaitis – tik dėl savęs?

Panašiai ir V. Grigaravičiaus atveju. Jis yra mano kartos žmogus, aš linkęs juo patikėti. Jis sako, kad gauna gerą pensiją, nori kažką gero padaryti miestui, kad jis klestėtų kaip Birštonas ar Druskininkai. Galbūt žmonės eina dėl lokalių problemų, ir nebūtina steigti partijos. Galų gale, naujos partijos praktiškai pasmerktos, jos yra kaip vienkartiniai indai“, - LRT.lt komentavo V. Dumbliauskas.

MRU docentas pažymi, kad kiekvienas miestas turi savo specifiką, ir tos vietos problemos turėtų suvienyti visus rinkimų komitetus, tačiau neaišku, kiek tai yra realu: „Tuomet iškyla struktūrų klausimas, reikia centro, lyderių... Skeptiškai į tai žiūrėčiau. Jie protingi žmonės, turi matyti, kad tos naujos partijos 5 proc. peržengti gali, bet jų ateitis yra aiški – vienkartiniai indai.“

LRT.lt V. Dumbliausko pasiteiravus, ar V. Matijošaitis galėtų būti stiprus naujas Lietuvos politikos lyderis, politologas teigė: „Ar gali dabar su Algirdu Butkevičiumi kas nors konkuruoti? Nelabai tikiu. Jis dabar eina be konkurencijos.“

Savo ruožtu V. Bruveris apskritai siūlo palaukti, kaip seksis naujiesiems merams: „Pažiūrim, kaip V. Matijošaičiui seksis Kaune eiti mero pareigas.“