Kelis kartus nukeltas R. A. Ručio klausimas, anot paskutiniosios pertraukos paprašiusių liberalų, toliau nukėlinėjamas būti nebegali – tokios galimybės Seimo statutas nebeleidžia.

Laikinosios komisijos, svarsčiusios R. A. Ručio klausimą, pirmininkas Kęstutis Daukšys Seimo pateikė savo komisijos siūlymą – nepritarti „tvarkiečio“ imuniteto panaikinimui.

Pats R. A. Ručys svarstyme nedalyvavo. Jo partietis Kęstas Komskis pranešė, esą politikas netikėtai ir stipriai sunegalavo.

„Neseniai jį išvežė su reanimobiliu į Santariškių ligoninę“, - pranešė K. Komskis.

Seimo verdiktas: neliečiamybė panaikinta

Nedalyvaujant R. A. Ručiui, svarstymas tęsėsi. „Tvarkiečiai“ apeliavo palaikyti komisijos siūlymą ir nenaikinti partiečio imuniteto, priešingą nuomonę išsakė konservatoriai, liberalai, Mišrios Seimo narių grupės narys Povilas Urbšys.

Seimo posėdžiui pirmininkaujantis socdemas Algirdas Sysas pranešė, jog jeigu daugiau nei pusė visų Seimo narių (t. y. mažiausiai 71) balsuos prieš K. Daukšio komisijos siūlymą, tai bus traktuojama kaip leidimas patraukti R. A. Ručį baudžiamojon atsakomybėn.

Už komisijos sprendimą balsavo 32 Seimo nariai, prieš – 78. Taigi reanimobilis R. A. Ručio neišgelbėjo: Seimo nario neliečiamybė panaikinta.

K. Komskis žurnalistams teigė, esą R. A. Ručys jau kurį laiką prastai jautėsi, tačiau norėjo Seimui pristatyti savo poziciją. Vis dėlto prieš lemiamą balsavimą politikas esą pasijuto tiek blogai, kad prireikė medikų pagalbos. 

„R. A. Ručys paskutiniu metu, paskutinius du mėnesius, jautėsi labai blogai. Gulėjo ligoninėje – Kauno klinikose. Vieną operaciją padarė. Ir žinau, kad su širdimi yra blogai. Praėjusią savaitę jau buvo labai stipriai pablogėjusi sveikata. Nors mes raginome jį gultis į ligoninę, (…) jis buvo nusprendęs išeiti į tribūną šiandien. (…) Bet, deja, nuėjęs į medicinos punktą pasijuto blogai. Ir išvežė su reanimobiliu“, - kalbėjo K. Komskis. 

„Tvarkietis“ tikina, esą R. A. Ručio likimas ir partijos tolesnis dalyvavimas valdančiojoje koalicijoje „neturi nieko bendro“. Vis dėlto jis neslėpė nusivylimo koalicijos partneriais.

„Visada yra liūdna, kada matai, kad politikuoja. Politikuoja tarnybos, politikuoja politikai. Ir tai gana gerai matėsi“, - atsiduso K. Komskis.

R. A. Ručiui prokurorai nori pareikšti įtarimus „tvarkiečių“ korupcijos byloje, kuri neseniai įgijo naują pagreitį. Praėjusią savaitę dokumentų poėmiai atlikti Aplinkos ministerijoje, „Regitroje“ bei keliose įmonėse. Tarp jų – bent dvi „Vėtrūnos“ grupės, siejamos su „Tvarkos ir teisingumo“ partija, bendrovės. Įtariamųjų gretose – buvę politikai, prodiuseris Rolandas Skaisgirys, verslininkas Peisachas Kačerginskis ir kiti. Buvęs vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas šioje byloje turi specialiojo liudytojo statusą.

Keisti žaidimai Seimo salėje: ką darė L. Graužinienė ir B. Vėsaitė?

Nors R. A. Ručio neliečiamybė panaikinta gana užtikrintai, buvo keli atvejai, kurie verčia dvejoti dėl kai kurių Seimo narių požiūrio. 

Yra du ryškiausi pavyzdžiai. Pirmasis – Seimo pirmininkė, Darbo partijos vairo neseniai atsisakiusi Loreta Graužinienė. Iš pradžių ji nutarė nepirmininkauti posėdžiui svarstant R. A. Ručio klausimą – pirmininkavimą ji perleido A. Sysui. Balsavimo metu Seimo pirmininkė buvo salėje, bet – priešingai nei „darbiečiai“ – savo balso neatidavė. Dar vienas netikėtumas – visiems „darbiečiams“ balsuojant už R. A. Ručio imuniteto išsaugojimą, Artūras Paulauskas pasisakė prieš.

Kita anomalija – Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijoje. Visi, kas balsavo, pasisakė už Seimo nario imuniteto panaikinimą. Bet buvo tokių, kurie ramiai sėdėjo salėje, o nebalsavo nei už, nei prieš. Tarp tokių socdemų – ir buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė.

„Tvarkiečiai“ balsavo vieningai – už R. A. Ručio imuniteto išsaugojimą. Na, o partijos durimis neseniai trenkęs Andrius Mazuronis pasirinko L. Graužinienės ir B. Vėsaitės kelią – jis apskritai nebalsavo. 

Ne mažiau keistai elgėsi socdemas Artūras Skardžius. Antradienį jis buvo ir Seime, ir posėdžių salėje, tačiau nebalsavo nė vienu klausimu, o prieš balsavimą dėl R. A. Ručio buvo pastebėtas išeinantis iš salės. Netrukus po balsavimo A. Skardžius jau sėdėjo savo vietoje ir vartė planšetinį kompiuterį.

A. Butkevičius B. Vėsaitės elgesio nepastebėjo

Premjeras, LSDP lyderis Algirdas Butkevičius žurnalistams teigė, esą socdemai nuoseklūs ir visuomet palaiko siūlymus naikinti Seimo narių imunitetą.

„Kada socialdemokratai elgėsi kitaip – ar tai būtų R. A. Ručys, ar koks nors kitas Seimo narys? Mes nuosekliai laikomės tos pozicijos, laikėmės ir laikysimės. Politikai neturi jokios teisės trukdyti teisėsaugos institucijoms“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Paklaustas apie salėje buvusius, bet nebalsavusius socdemus, tarp jų – B. Vėsaitę, socdemų lyderis pareiškė nesusipažinęs su šia informacija.

„Kol kas neturiu tokios informacijos. Bet jeigu toks faktas yra – tai apie tai mes kalbėsim“, - teigė LSDP pirmininkas.

A. Butkevičius taip pat tikina, kad R. A. Ručio imuniteto panaikinimas koalicijos neišklibins. „Rolandas Paksas nuramino, kad jis nesiruošia tokių sprendimų priimti“, - teigė premjeras. 

Dėl koalicijos likimo jis teigė nesijaudinantis. „Jau esu pripratęs ir į tai nekreipiu jokio dėmesio“, - klausiamas apie „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ bruzdėjimą teigė A. Butkevičius.