Seimui pateiktas laikinosios komisijos sprendimo projektas „tvarkiečiui“ palankus: Kęstučio Daukšio vadovaujama komisija parlamentui siūlo nenaikinti politiko, figūruojančio „Tvarkos ir teisingumo“ korupcijos byloje, imuniteto.

Prieš R. A. Ručio klausikmo svarstymą „tvarkiečiai“ bruzdėjo Seimo salėje. Pats teisėsaugos akiratyje atsidūręs parlamentaras tai sėdėjo savo vietoje, tai pakilęs iš jos mindžikavo aplinkui.

Prieš pat svarstymo pradžią iškeltas netikėtas pasiūlymas – Lietuvos lenkų rinkimų akcija paprašė „tvarkiečio“ klausimą atidėti kitam posėdžiui. Už tokį siūlymą balsavo 46 Seimo nariai, prieš – 47, susilaikė – 24. Tai reiškia, kad klausimo sprendimas nukeltas į popietinį Seimo posėdį.

Už pertrauką vieningai balsavo ir R. A. Ručio bendražygiai, ir LLRA, ir Darbo partijos frakcija.

Po pertraukos – naujas cirkas

Po pertraukos į vakarinį posėdį susirinkęs Seimas sugrįžo prie R. A. Ručio klausimo. Tiesa, užsiregistravo tik kiek daugiau nei 80 parlamentarų – tai smarkiai sumažino tikimybę, kad susirinks 71 Seimo nario imuniteto panaikinimui reikalingas balsas.

Čia pertraukos iki kito posėdžio paprašė Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. LLRA frakcijos taip pat paprašė pertraukos – tik ne iki kito posėdžio, o vienos valandos.

E. Masiulio siūlymą palaikė 57 Seimo nariai, prieš balsavo 22, susilaikė 13. Tiek balsų opozicinės frakcijos reikalavimo patenkinimui pakako. Taigi R. A. Ručio klausimas nukeliamas į kitą savaitę.

E. Masiulis: Seime vyksta akivaizdūs žaidimai

E. Masiulis žurnalistams paaiškino, dėl ko liberalai paprašė pertraukos. Anot jo, už R. A. Ručio imuniteto atėmimą balsuoti pasiryžę tik liberalai, konservatoriai ir socdemai – o šiose trijose frakcijose popietiniame posėdyje nebuvo tiek parlamentarų, kad pakaktų balsų „tvarkiečio“ imuniteto atėmimui.

„Tam tikri vyksta parlamentiniai triukai, kuriuos leidžia Seimo statutas. Buvo numatytas balsavimas dėl pono R. A. Ručio neliečiamybės – rytinėje darbotvarkėje. Kad būtų galima atmesti komisijos išvadą, reikia 71 Seimo nario, balsuojančio prieš komisijos išvadą. Pamatėme, kad vyksta žaidimai tam tikri. LLRA frakcija paprašė pertraukos. (…) Matydami, kad popietiniame posėdyje gali neatsirasti 71 balsuojantis prieš, paprašėme pertraukos iki kito posėdžio“, - kalbėjo E. Masiulis.

Pasak jo, galimybės manevrams jau išsemtos ir kitą antradienį Seimas privalės balsuoti dėl R. A. Ručio imuniteto. „Seimo statutas leidžia tik du kartus prašyti pertraukos vieno svarstymo metu. Taigi visas limitas yra išnaudotas“, - teigė liberalų lyderis.

LLRA atstovas Jaroslavas Narkevičius žurnalistams teigė, esą kilo abejonių dėl R. A. Ručio istorijos politizavimo ir bandymų paveikti patį teisėsaugos akiratyje atsidūrusį „tvarkietį“.

„Yra neaišku, pirmas dalykas, ar norima daryti politinį poveikį. Kitaip kalbant, ar Seimo narys yra apsaugotas nuo tam tikro politinio poveikio“, - sakė J. Narkevičius, pridurdamas, kad tai yra „esminis dalykas“, dėl kurio LLRA siekė atidėti balsavimą dėl R. A. Ručio.

Savo siūlymą balsavimą atidėti valandai LLRA atstovas aiškino taip pačiai, kaip ir E. Masiulis. „Pastebėjau, kad nelabai daug yra Seimo narių susirinkusių. Tam, kad tas klausimas būtų tikrai nuodugniai ir daugumai dalyvaujant išnagrinėtas, paprašiau pertraukos“, - teigė parlamentaras.

Dieną prieš balsavimą „tvarkiečiai“ pagrasino trauktis iš valdančiosios koalicijos – tačiau šį pasiūlymą iškėlęs Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis pastatytas į keistą padėtį. „Tvarkos ir teisingumo“ partijos vadovybė trečiadienį susirinko, bet K. Komskio siūlymo net nesvarstė. „Tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis žurnalistams teigė, esą K. Komskis tiesiog išreiškė asmeninę nuomonę, o „Tvarkos ir teisingumo“ dalyvavimas koalicijoje nėra siejamas su R. A. Ručio neliečiamybe.

„Tvarkiečiui“ prokurorai siekia pareikšti įtarimus turbūt garsiausioje pastarojo meto korupcijos byloje. Po kratų „Tvarkos ir teisingumo“ partijos patalpose atsistatydino vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, du buvę jo komandos nariai tapo įtariamaisiais, o taip pat – būrys verslininkų ir žinomas prodiuseris Rolandas Skaisgirys. Vienas bylos įtariamasis – buvęs vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius – sausį mirė, patyręs insultą.