Kovo 6 – tą dieną konferenciją Milane organizavo prieš metus įkurta kultūrinė asociacija „Lombardija – Rusija“ (Lombardija yra šiaurinis Italijos regionas, garsėjantis savo pramone, Milanas yra pagrindinis šio regiono miestas – aut. past.).

„Galbūt dar nežinote, bet Rusijai taikomos sankcijos veikia. Būtent. Jų reikia dar daugiau! Tą pasakė Federica Mogherini, Europos užsienio reikalų ministrė. Ir tai pasakė nejuokaudama, nors tai yra tikras tragikomiškas anekdotas. Ponia Mogherini sako tai, ką jai liepia, ir pamiršta patikrinti realius faktus. O faktai yra tokie, kad italų eksportas į Rusiją sumažėjo 37 procentais, o tai reiškia prarastus milijonus dėl visiškai nepagrįstų sankcijų. Kadangi mums nepatinka juoktis iš tokių dalykų, mes darome kitaip - organizuojame konferenciją“, – kalbėjo asociacijos prezidentas, žurnalistu save vadinantis Gianluca Savoini, kurio video įrašas buvo paskelbtas asociacijos socialiniame „Facebook“ tinkle.

Sugalvojo paraginti plėtoti verslą į Krymą

Konferencijoje turėjo dalyvauti Italijos dešiniesiems priklausantys, šiuo metu opozicijoje esantys ir prieš imigrantus pasisakantys „Lega Nord“ partijos vadovai, pasiskelbusieji Krymo valdžios pareigūnai ir Rusijos atstovai, atsakingi už ekonomikos plėtojimą Kryme. Renginyje turėjo pasirodyti ir Roberto Maroni, Lombardijos regiono gubernatorius, priklausantis „Lega Nord“ partijai, buvęs Italijos vidaus reikalų, vėliau darbo ministras premjero Silvio Berlusconi vyriausybėse.

Pabandžius susisiekti su R. Maroni, jo atstovės spaudai padėjėja Maria Chiara Grandis tvirtino, kad gubernatorius į Krymo okupaciją palaikančio renginio oficialią programą buvo įrašytas per klaidą, su juo nebuvo suderinta ir apskritai tądien jis esą turėjo kitų susitikimų. „Kiek man žinoma, Ukrainos ambasada Romoje kovo 3 dieną dėl šios konferencijos išsiuntė Italijos užsienio reikalų ministerijai protesto notą“, - DELFI sakė vienas iš Ukrainos konsulų Milane Sergiy Poda.

Atšaukė, bet pažadėjo sugrįžti

Kovo pradžioje ekonomikos konferencija buvo atšaukta. Atvirai Rusijos prezidento Vladimiro Putino politiką palaikanti asociacija „Lombardija – Rusija“ išplatino pranešimą, kad tai Rusijos delegacija paprašė nukelti renginio datą dėl netikėtai iškilusių kliūčių. Italų organizatoriai pažadėjo, kad artimiausiu metu bus paskelbta nauja renginio data, ir po kurio laiko pasirodė informacijos, kad konferencija vyks kovo 20 dieną. Pabandėme susisiekti su asociacija elektroniniu paštu (oficialioje svetainėje kontaktuose nurodomas tik elektroninis paštas – aut. past.), tačiau į siųstus laiškus niekas neatsakė. 

„Labai keista, kad tokia konferencija apskritai gali vykti demokratinėje valstybėje. Pagal tarptautinę teisę Krymas yra Ukrainos dalis, ir nė viena civilizuota šalis nepripažįsta šios Rusijos bjaurios aneksijos. Manau, kad Italijos valdžios organai turėtų susidomėti tokiomis konferencijomis, nes tai yra netiesioginis tarptautinės teisės pažeidimas“, - DELFI sakė ukrainiečių katalikų Italijoje asociacijos vadovas, organizacinio komiteto „Euromaidan - Roma“ koordinatorius Oles Horodezkyj.
Kultūrinės asociacijos svetainėje „Lombardija – Rusija“ taip pat kviečiama „pasiklausyti“ Rusijos balso ir pateikiama nuoroda į portalą Sputniknews.com italų kalba. Šis kanalas priklauso neseniai įkurtai Rusijos užsienio naujienų tarnybai „Sputnik“, kuriai vadovauja rusų propagandistas Dmitrijus Kiseliovas.

Įžeidė kai kurių italų ketinimai

Tuo metu Romoje, kovo 6 dieną, Italijos parlamento rūmuose vyko konferencija „Sovietų okupacija ir Lietuvos pastangos sugrįžti į Europą“, skirta Lietuvos Nepriklausomybės 25 – čiui. „Mane išgąsdino žinia apie konferenciją Milane. Labiausiai žeidė, kad joje ketino dalyvauti regijono gubernatorius“, - sakė konferencijos Romoje organizatorė, Lietuvos partizanų generolo, IV Lietuvos prezidento Jono Žemaičio – Vytauto giminaitė Kotryna Vilkaitė – Buono.

Lietuvių konferencijoje, organizuotoje kartu su LR ambasada Italijoje, buvo pristatyta istorikų Dalios Kuodytės ir Roko Tracevskio knyga „Nežinomas karas“ (Lietuvoje išleista angliškai – aut. past.) apie ginkluotą antisovietinį pasipriešinimą Lietuvoje 1944–1953. K.Vilkaitės – Buono pastangomis knygą italų kalba išleido italų leidybos namai „Il Cerchio“.

Pabrėžė partizaninio karo reikšmę

„Vakarų ir Pietų Europoje ne tik apie partizaninį karą, kuris yra labai svarbi lietuvių tautos savimonės dalis, bet ir apie pačią Lietuvą žinoma labai mažai. Partizaninis karas dabar tampa ypač svarbus dėl visiems gerai žinomų politinių priežasčių. Tad ir šis renginys, ir knygos pristatymas Italijos parlamente apskritai neturi precedento. Tai Lietuvai yra labai svarbu, ir aš tikiuosi, kad Italijai įdomu. Malonu, kad Italijos politiniuose sluoksniuose yra žmonių, kurie simpatizuoja Lietuvai ir padeda surengti tokį renginį“, - DELFI sakė knygos autorius R.Tracevskis.

Draugavo su Sovietų Sąjunga

Pasak konferencijoje dalyvavusio Milano universiteto profesoriaus, politologo Alessandro Vitale, apie Lietuvos okupaciją Italijoje daugiausia žino tik specialistai. „Deja, Italijoje apie šį laikotarpį nebuvo kalbama. Iš dalies tam įtakos turėjo stiprus kultūrinis prisirišimas prie Sovietų Sąjungos. Ši istorijos dalis Italijoje buvo slepiama ir dėl politinių priežasčių. Dabar, lėtai, bet imamasi taisyti padėtį, tik dėstytojai ir mokytojai nėra paruošti. Jie patys augo tuo metu, kai Baltijos šalys buvo dingusios. Šių dienų jaunuoliai neturi jokio supratimo.

Nieko nežinoma apie viduramžius ir renesansą Lietuvoje. Paskutiniais metais bandžiau valstybiniame Milano universitete organizuoti konferenciją apie Lietuvos ir Lenkijos istoriją. Ir tie patys italų istorikai specialistai man pasakė, kad jos nepažįsta, o juk Lenkijos – Lietuvos sąjunga truko keturis amžius“, - sakė Milane lietuvių kalbą dėsčiusio kunigo Stasio Eremino mokinys A.Vitale, kalbantis ir lietuviškai.

Trūko kantrybė

„Misija Sibiras 2013“ dalyvavusi K. Vilkaitė – Buono Italijoje gyvena beveik dešimt metų ir pastebi, kad italams trūksta informacijos apie Lietuvą:

„Neseniai mano nauja gydytoja paklausė, ar mes esame Rusijos dalis. Taip pat matau, kad yra italų, kurie nori žinoti, jiems įdomu. Italija ir Rusija turi ilgametes savo santykių tradicijas. Ir tai ne atsitiktinumas, kad kai kurie iš mūsų užaugome su itališku ančiukų šokiu, italų Cipolino istorijomis, klausėmės Al Bano ir Rominos Power popso, važinėjomės  rusiškais  moskvičiais, gamintais pagal italų Fiat modelius. Juk puikiai žinoma, kad Leniną ir Mussolini siejo draugiški ryšiai.  Kol nebuvo prasidėjusi Ukrainos krizė, šių šalių „flirtas" man dar buvo pakenčiamas, bet po Krymo okupacijos ir metus tebesitęsiančio karo Ukrainoje šios simpatijos mus išties žeidžia“.

Pakvietė nuvykti ir prisiliesti prie istorijos

„Mažų šalių, tai yra mažų bendruomenių, turinčių savo identitetą, kultūros, dvasinius ir kalbos ryšius, pamoka gali padėti įvertinti, kas gi iš tikro nutiko per šiuos 70 metų mūsų žemyne. Lietuva yra tam tikra ideali scena visos Europos istorijai [..] Būtina prisiliesti prie šios istorijos. Nuvažiuoti, pabūti, pamatyti, išgyventi. Pamatyti, ką tokia maža šalis kaip Lietuva sugeba padaryti dėl savo kankinių atminimo [..] Aš tikiu, kad didžiausia lietuvių pamoka mums visiems – nebijoti to, kuo esame, mylėti savo istoriją, identitetą, su atsidavimu stengtis, kad būtų dalinamasi istoriniais liudijimais. Pasistengti, kad Europos jaunuoliai sužinotų šią didingą tautos istoriją ir taptų europietiškesni”, - sakė italų leidybos namų „Il Cerchio” vadovas Adolfo Morganti, Lietuvoje aplankęs Genocido aukų muziejų, buvusį KGB pastatą Vilniuje.

„Pastebėjome, kai savo istoriją kitoje šalyje detalizuojame iki žmogaus gyvenimo, sulaukiame gero atgarsio, nes humaniški dalykai visiems yra svarbūs, tas mus jungia. Šiuo metu mūsų centras bendradarbiauja su italais dviejuose projektuose: vienas susijęs su gulago istorija, kitas su turizmu“, - sakė konferencijoje pranešimą skaičiusi Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė Birutė Burauskaitė.

Patarė žiūrėti paprasčiau

Italijos parlamentų rūmuose konferenciją surengti padėjo centro dešiniųjų „Forza Italia“ narys, parlamentaras Andrea Orsini. Renginyje turėjo pasirodyti ir Italiją valdančiųjų kairiųjų „Partito democratico“ atstovas, senatorius Andrea Marcucci, tačiau dėl užimtumo nesudalyvavo, atsiuntė sveikinimą.

„Forza Italia“ atstovai. Iš dešinės Andrea Orsini ir Deborah Bergamini
„Forza Italia“, kuriai vadovauja buvęs šalies premjeras S. Berlusconi, nepalaiko sankcijų Rusijai. A.Orsini įsitikinimu, su Rusija galima susitarti, ir Baltijos šalims, priklausančioms Europos Sąjungai, joks pavojus negresia. „Ukrainos istorija labai skiriasi nuo Lietuvos. Lietuva yra šalis, kuri turi nepriklausomos valstybės tradiciją ir vientisą tautą, kuri pasižymi savo identitetu ir istorija. Ukrainoje situacija yra keblesnė. Manau, yra klaidinga sulyginti šias dvi situacijas. Lietuvos, taip pat ir kitų Baltijos šalių, nepriklausomybė yra istorinis pripažintas faktas.

Ukrainos klausimas, manau, bus išspręstas atsižvelgiant į visų komplikuotų teritorijų interesus. Ir daug paprasčiau būtų, jei mes pasitelktume ne sankcijų kalbą, o konstruktyvų dialogą su Rusija, kurią reikia sugrąžinti į europinę sistemą, kurioje laikomasi šios sistemos principų - suverenumo ir tautų teisės“, - sakė politikas A.Orsini. Tos pačios nuomonės laikėsi ir jo kolegė, „Forza Italia“ komunikacijos vadovė, parlamentarė Deborah Bergamini: „Mes tikrai esame prieš sankcijas. Aš, pvz., esu užaugusi Forte di Marmi (miestelis prie jūros Italijos Toskanos regijone – aut. past.), kuris išaugo dėl čia atvykstančių rusų turistų. Dabar gi matome, kad Rusijai taikomos sankcijos kenkia mūsų šaliai“.

Paprašė pagalbos kovojant su terorizmu

Kremliaus politiką palaikantys Italijos opozicijoje esantys dešinieji kritikuoja kairiųjų pažiūrų Federicą Mogherini, tačiau dar visai neseniai ir pati F.Mogherini Lietuvos ir kitų šalių buvo vadinama prorusiška politike. F. Mogherini partietis, Italijos premjeras Matteo Renzi kovo 5 dieną su diplomatiniu vizitu lankėsi Kremliuje, spaudė prezidentui V.Putinui ranką ir padėjo raudonų gvazdikų V.Putino kritiko Borisovo Nemcovo nužudymo vietoje. M.Renzi, kuris dieną prieš lankėsi Kijeve, atskrido į Maskvą užsitikrinti Rusijos paramos kovojant su terorizmu ir sprendžiant konfliktą Libijoje.

„Mums yra gerai žinomos diskusijos, skirtingos pozicijos ir sunkumai kylantys tarp Rusijos ir Europos, bet reikia pabrėžti, kad Minsko susitarimais buvo padarytas esminis žingsnis į priekį [...] Ateinančiais mėnesiai bus labai svarbu dirbti kartu. Italija yra pasiruošusi padėti Europai, pasiūlyti kai kuriuos savo modelius, nes reikia neatmesti galimybės, kad Ukrainoje prireiks esminės autonomijos reformos, ir mes turime labai įdomų pavyzdį Trentine (autonominis regijonas šiaurės Italijoje – aut. past.)“, - po susitikimo su V.Putinu premjerą citavo italų žiniasklaida.

Pasigedo antros nuomonės

Organizacinio komiteto „Euromaidan - Roma“ koordinatorius Oles Horodezkyj, gyvenantis Romoje 14 metų, DELFI sakė, kad tik pirmaisiais Maidano mėnesiais jis buvo kviečiamas pasisakyti. „Jau daugiau nei metai italų žiniasklaidoje kalbama vienašališkai: pasikviečia ekspertus, kurie aiškiai laikosi prorusiškos pozicijos, po to cituojami separatistai, kurie yra tikrų tikriausi teroristai, ir neturėtų būti cituojami, kaip patikimi šaltiniai. Ir tie italų žurnalistai, kurie rašo apie Ukrainą, paprastai dirba korespondentais Maskvoje, todėl aprašo Ukrainos situaciją iš prorusiškos perspektyvos.

Italų žiniasklaida formuoja viešą nuomonę, kad Ukrainoje vyksta vietinis konfliktas tarp rytų ir vakarų ukrainiečių. Kaip turėtų jaustis Italijoje dirbanti ukrainiečio kareivio mama, kai per televiziją girdi, kad Ukrainoje vyksta civilinis karas, ir jos vaikas vadinams nacistu? Putinas ukrainiečius vadina nacistais. Nejau tas, kuris gina savo žemę nuo okupanto, yra nacistas?“ – svarstė O. Horodezkyj. Italijoje gyvena apie 200 tūkst. ukrainiečių, kurie dažniausiai dirba pagyvenusių žmonių slaugytojais arba namų tvarkytojais.

Įgavo naują pagreitį

„Italijos šiaurėje labai jaučiasi Rusijos propaganda, bet iki šiol viskas vyko daugiau mažiau neoficialiu lygmeniu, labiau tarp save ekspertais ir žurnalistais vadinančių asmenų, pvz., Giulietto Chiesa, Evgeny Utkin, tarp Rusijos garbės konsulų, asociacijų. Man atrodė keista, kad prorusiški veikėjai buvo labai laukiami ne tik tarp senųjų komunistų, partizanų, žodžiu, tarp ekstremaliosios italų kairės, besiilginčios „senųjų laikų“, bet ir tarp daugiau mažiaus ekstremalios dešiniosios grupelių ir vietinių separatistų, tokių kaip „Governo del Veneto“ (Veneto valdžia – lt.)“, - nuostabos neslėpė vienas iš Ukrainos konsulų Milane Sergiy Poda.

Pasak jo, dabar pereinama į aukštesnį lygį: „Su „Lega Nord“ situacija rimtėja, nes šios partijos atstovų yra išrinkta į vietos ir regionų valdžias, todėl jie gali imtis veiksmų, pvz., pavadinti vietinio miesto aikštę „Odesos kankinių“ vardu“.

Konsulas turėjo omenyje atvejį, kai šių metų pradžioje, Lombardijos regione, Ceriano Laghetto miestelio meras, „Lega Nord“ atstovas, pavadino vietinę aikštę „Odesos kankinių” vardu, pagerbiant antrojo pasaulinio karo metais nužudytus 100 tūkst. ukrainos žydų ir 38 žmones, žuvusius gaisre Odesoje 2014 m. gegužės 2 dieną, kuomet Profsąjungų rūmuose kilo konfliktas tarp Ukrainos valdžios šalininkų ir prorusiškai nusiteikusių asmenų. Monza miesto teisėjas įpareigojo merą nuimti pavadinimą, nes pagal taisykles, suteikti aikštei vardą galima tik tuomet, kai nuo įvykio yra praėję dešimt metų.

Lietuvą pateikė kaip pavyzdį

Konsulo S. Poda paminėtas žurnalistas G. Chiesa kovo 6 dieną savo „Facebook“ paskyroje pašiepė F.Mogherini pareiškimą, kad Europa imsis veiksmų prieš rusišką propagandą, ir taip pat paminėjo Lietuvą.

„Ir Europa, ir JAV susirūpino, kad rusiška propaganda veikia rusakalbius europiečius. Kas atsitiko? Ogi jie prarado monopolį. Ir suprato, kad „rusiška propaganda” sulaukia daugiau sėkmės nei „vakarų propaganda”. Tą parodė neseniai įvykusi vienos Lietuvos televizijos tragiška nesėkmė, kai į gyvą etery buvo paleista apklausa, kuri atskleidė, kad 82 proc. lietuvių rusiškų kanalų informaciją laiko geresne ir teisingesne, nei „laisvųjų” vakarų kanalų BBC ir CNN. […] Ir JAV senatas skyrė 6 milijonus dolerių, kad Baltijos šalyse būtų įkurti trys kanalai rusų kalba. Ojojoj!!! Nepaisant milžiniško nukreiptų ir „propagandinių” žiniasklaidos kanalų skaičiaus, nemažiau uolesnių nei rusų kanalų, Vakarai dreba. Rusai ateina!!!“ – rašė žurnalistu save vadinantis italas G. Chiesa. 

Primename, kad šių metų vasario 23 dieną TV3 žinių eteryje vyko apklausa, ar pastebite, kad Lietuvoje stiprėja Rusijos propaganda? 82 procentai esą atsakė, kad tai nėra propaganda ir Rusija sako tiesą. Rezultatai buvo anuliuoti, nes paaiškėjo, kad iš vieno kompiuterio vos per kelias minutes buvo balsuota daugiau kaip 7 tūkst. kartų. Įvykiu susidomėjo Lietuvos teisėsaugos institucijos.