Antrą kartą šiais metais paramą maistu gaunantys nepasiturintys žmonės ir šį kartą negaus miltų bei sausų pusryčių.


Miltų negaus

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) praėjusių metų pabaigoje sustabdė šių produktų viešąjį pirkimą, nes paaiškėjo, kad norėta pirkti net 40 proc. brangesnius miltus. Įtarimų kilo ir dėl sausų pusryčių pirkimo. ŽŪM kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) su prašymu įvertinti minėtų produktų pirkimo taisykles.

Šįkart maisto davinyje yra cukraus, greitai paruošiamų ir paprastų makaronų, mėsos konservų su daržovėmis. Sausio mėnesį sunkiai besiverčiantys gyventojai gavo po kilogramą cukraus, litrą rapsų aliejaus, indelį sutirštinto pieno, greitai paruošiamų makaronų.

Jau tada žmonės nusivylė, kad negavo miltų. Be to, parama maistu smarkiai vėlavo. Gyventojai davinių laukė rudenį, o jie atkeliavo tik sausį.

Maisto banko“ Panevėžio skyriaus atstovė Asta Čeponienė sako, jog sausį paramą maistu jie išdalijo daugiau kaip 11 tūkst., o dabar – per 8 tūkst. miesto ir rajono gyventojų. Tačiau tai nereiškia, kad sumažėjo varguolių.

Pasak A. Čeponienės, sausį maisto paketus gavo 2014 metų pabaigoje juos gauti teisę turėję gyventojai, o tokių metų pabaigoje visada būna daugiau.

„Ar sumažėjo reikalingųjų paramos, paaiškės tik šių metų pabaigoje“, – „Sekundei“ teigė A. Čeponienė.

Paramą maistu gali gauti žmonės, kurių vidutinės mėnesio pajamos neviršija 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio, t. y. 153 eurų (528 litų). Maisto daviniai gyventojams turėtų būti išdalyti iki Velykų.


Samdo privačią įmonę

Panevėžiečiai bei Panevėžio ir Velžio seniūnijų gyventojai maisto paketus atsiima tiesiai iš „Maisto banko“ sandėlių, o kitoms seniūnijoms ES parama maistu yra pristatoma į vietą. Panevėžio rajono savivaldybė šių metų biudžete yra numačiusi 5,8 tūkst. eurų maisto paketams išvežioti.

Maisto labdarai išvežioti Savivaldybė samdo privačią įmonę. Paketai, priklausomai nuo jų dydžio, išvežiojami per 3–4 dienas.

Vienos dienos transporto paslaugos mokesčių mokėtojams kainuoja 193 eurus. Šią labdaros siuntą planuojama į seniūnijas pristatyti per 3 dienas, nes paketai nėra dideli ir sunkūs, vienas sveria beveik 2 kilogramus.

Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė sako, jog ankstesniais metais Savivaldybė paramą maistu dalydavo padedama „Carito“. Pastarasis kompensuodavo dalį transporto išlaidų, tačiau Savivaldybei tekdavo nuomotis sandėlius.

„Caritui“ pasitraukus iš ES paramos maistu dalijimo, „Maisto bankas“ rajono Savivaldybei leidžia nemokamai naudotis sandėliais, tačiau ji turi pati finansuoti maisto paketų pristatymą į seniūnijas.

„Savivaldybei tai kainuoja, tačiau ji privalo rūpintis savo gyventojais. Mėginome maisto paketus vežioti Savivaldybės mikroautobusais, tačiau į juos netilpdavo didesnis kiekis produktų. Tekdavo ne kartą važiuoti tais pačiais maršrutais. Todėl buvo nuspręsta apklausos būdu samdyti vežėją“, – tvirtino vedėja.