Šis klausimas įtrauktas į antradienio Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę.

Seimo laikinoji tyrimo komisija siūlo parlamentui neleisti Seimo narį Rimą Antaną Ručį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Praėjusį penktadienį „darbiečio“ Kęstučio Daukšio vadovaujama komisija tokį sprendimą priėmė išklausiusi prokuratūros atstovo ir paties R. A. Ručio paaiškinimų.

„Komisijos didesnė dalis mano, kad yra politinių motyvų. (...) Šioje byloje yra politinis atspalvis“,– komisijos sprendimą dėl R. A. Ručio aiškino K. Daukšys. Jam sukėlė abejonių tai, kad byla prasidėjo tik tuomet, kai prasidėjo rinkimų kampanija.

Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius komisijos nariams paaiškino, kad yra kilęs įtarimas, kad R. A. Ručys prekiavo poveikiu ir taip pat organizavo, kurstė apgaulingos buhalterijos tvarkymą.

Pasak jo, šiuo metu įtarimai šioje byloje pareikšti apie 10 asmenų, tačiau jų pavardžių prokuroras nenurodė. R. Stankevičiaus teigimu, šiuo metu atliekamos liudytojų apklausos, yra paskirti ūkinės ir finansinės veiklos patikrinimai.

R. A. Ručys atmetė jam inkriminuojamus kaltinimus.

Pernai gruodžio 23 d. sudarytoje komisijoje dirba 11 Seimo narių. Seimas yra pavedęs komisijai tyrimą atlikti iki 2015 m. kovo 18 d.

Kaip ELTA jau skelbė, generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą, prašydamas sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį R. A. Ručį, jį suimti ir kitaip suvaržyti jo laisvę.

Pernai kalbėdamas iš Seimo tribūnos jis patvirtino, kad ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad R. A. Ručys, susitaręs ir veikdamas organizuotoje grupėje su Algimantu Juocevičiumi ir Ervinu Raistenskiu, pasinaudodami savo visuomenine padėtimi, pažintimis ir įtaka valstybės institucijai – Vidaus reikalų ministerijai (VRM) ir jos valstybės tarnautojams, taip pat A. Juocevičiaus ir E. Raistenskio tarnybai, įgaliojimais šiai valstybės institucijai, priėmė iš R. Skaisgirio didesnės nei 250 MGL vertės kyšį kito viešojo juridinio asmens – partijos Tvarka ir teisingumas – naudai.

Pasak generalinio prokuroro, buvo pažadėta paveikti VRM ir jos tarnautojus, kad šie neteisėtai veiktų R. Skaisgirio atstovaujamų asmenų – viešosios įstaigos „Pradas Media“ ir bendrovės „Antikos stilius“ – interesais.

Seimo statutas numato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.