„Aš nušalinta nuo šitų pareigų šią kadenciją, kai meras buvo išrinktas taryboje. Dabar yra meras išrinktas žmonių ir galioja kiti įstatymai dėl jo nušalinimo. Aš įrodysiu, kad esu nekalta, ir paneigsiu visus pateiktus įtarimus, kaltinimai man nepateikti, o įtarimus aš paneigsiu visus“, - BNS pirmadienį sakė D.Štraupaitė, kurią Panevėžio apylinkės teismas dėl įtarimų prekyba poveikiu sausio 13 dieną keturiems mėnesiams nušalino nuo merės pareigų.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderis Artūros Zuokas įsitikinęs, kad „jeigu yra fiksuoti įstatymo pažeidimai, jie galioja tai kadencijai, naujai kadencijai tai negalioja“.

„Tikėkimės, kad tie tyrimai baigsis kuo greičiau ir bus aiškumas tos situacijos, tačiau tai netrukdo visiškai dirbti naujai išrinkta mere“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A.Zuokas.

Tuo metu Panevėžio apygardos prokuratūros atstovė spaudai Rasa Stundžienė BNS sakė, kad teismo sprendimas dėl D.Štraupaitės nušalinimo lieka galioti nepaisant rinkimų.

„Nušalinimo terminas baigiasi gegužės mėnesį ir kadangi teismo nutartis yra galiojanti, ji nepanaikinta, tai tas nušalinimas ir galioja“, - aiškino ji.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) teigimu, ikiteisminio tyrimo byloje surinkta pakankamai faktinių duomenų, leidžiančių įtarti, kad D.Štraupaitė reikalavo kyšių iš kai kurių bendrovių, dalyvavusių Visagino savivaldybės organizuotuose statybos ir remonto darbų konkursuose, vadovų.

Įtariama, kad verslininkai davė didelės vertės kyšių už tai, kad merė, pasinaudodama tarnybine padėtimi ir įtaka Visagino savivaldybės darbuotojams, organizuojantiems ir vykdantiems viešuosius pirkimus, sudarytų palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus bei tarpininkautų dėl atliktų darbų priėmimo. Per ikiteisminį tyrimą gautais duomenimis, kyšių perduota už daugiau kaip 32,5 tūkst. litų (9,4 tūkst. eurų).

Pati D.Štraupaitė teigia, kad įtarimai jai pateikti siekiant susidoroti per savivaldos rinkimus. Jos narystė partijoje yra sustabdyta, tačiau Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) vis tiek kėlė jos kandidatūrą į mero postą.

Antrame merų rinkimų ture D.Štraupaitė, sulaukusi per 53 proc. rinkėjų palaikymo, nugalėjo Lietuvos rusų sąjungos kandidatą Vitalių Besakirską, kuris surinko daugiau kaip 45 proc. balsų.