DELFI pavyko sužinoti, kokie politikai pretenduoja į aukštus postus ir kur tarp būsimosios koalicijos partnerių jau prasidėjo nesutarimai.

Vicemerų pavardės: dvi kandidatūros jau aiškios

Didžiausią frakciją – 16 vietų Vilniaus taryboje – turintis Liberalų sąjūdis koalicijoje turėtų turėti vieną vicemero poziciją. 

Linas Kvedaravičius
DELFI šaltinių teigimu, į šį postą turėtų būti skiriamas buvęs krepšininkas Linas Kvedaravičius. Jau girdėti gandų, kad vicemeru gali būti deleguojamas turtingiausias kandidatas pasibaigusiuose rinkimuose – milijonierius Vidmantas Martikonis, šią poziciją užėmęs iki 2011 m. rinkimų, kuriuose Liberalų sąjūdis patyrė fiasko. Tačiau liberalai tikina, jog V. Martikonio sugrįžimas į šį postą nėra svarstomas.

Neoficialiomis DELFI žiniomis, vienas iš konservatorių kandidatų į vicemerus – dabartinis frakcijos vadovas Valdas Benkunskas.

Prasidėjo trintys

Vis dėlto derybos tarp konservatorių ir liberalų neina it iš pypkės. DELFI šaltinių teigimu, vyksta nesutarimai dėl vienos kėdės.

Konservatoriai, anot šaltinių, reikalauja dviejų vicemero pozicijų, o liberalai netrykšta noru pasotinti tokį koalicijos partnerių apetitą.

Kad V. Benkunskas yra tarp pretendentų į vicemerus – DELFI patvirtino šaltiniai tiek liberalų, tiek konservatorių gretose. Abiejų partijų atstovai taip pat patvirtino, kad konservatoriai nori dviejų vicemero kėdžių. Vienas argumentų – tai, kad vienos vicemero pozicijos prašo dvigubai mažesnę frakciją naujojoje taryboje turėsiantys socdemai.

„Jeigu socialdemokratai gauna vieną vicemero postą su keturiais mandatais, logiška, kad mes turėtume gauti du“, - sakė savo pavardės neminėti prašęs Vilniaus konservatorius.

Valdas Benkunskas
DELFI šaltiniai socialdemokratų gretose taip pat patvirtino, kad konservatoriai siekia deleguoti du vicemerus. Tam esą priešinasi tiek socdemai, tiek liberalai – mat konservatorių apetito patenkinimas veikiausiai reikštų, kad viena iš šių dviejų partijų turėtų „padovanoti“ vicemero kėdę. DELFI žiniomis, vicemero posto negavę socdemai tokiu atveju būtų linkę mieliau likti opozicijoje. Teorinio varianto burtis į alternatyvią koaliciją su Artūru Zuoku socdemai jau nebesvarsto.

Socdemų ir liberalų atstovai būsimojoje taryboje DELFI patvirtino, kad socialdemokratų kandidatas į vicemerus – partijos atsakingasis sekretorius, buvęs kandidatas į merus Gintautas Paluckas. Vis dėlto pats G. Paluckas DELFI teigė, jog apie jo pretendavimą į šias pareigas dar ne laikas kalbėti.

Panašiai kalba ir konservatorių pretendentu į mero pavaduotojus įvardijamas V. Benkunskas. Jis DELFI teigė, jog apie vicemerų kėdes kalbėti „dar per anksti“. Politikas taip pat atsisakė komentuoti konservatorių derybines pozicijas.

DELFI šaltinių teigimu, konservatorių stovykloje vyksta ir vidinės batalijos dėl lyderio statuso. DELFI žiniomis, aštuoni į Vilniaus tarybą išrinkti konservatoriai skilo pusiau – vieni palaiko V. Benkunską, kiti sostinės konservatorių veidu norėtų matyti M. Majauską, galbūt netgi deleguojant jį į vicemero postą.

Vis dėlto pats M. Majauskas DELFI patikino nesiekiantis šios pozicijos.

Mykolas Majauskas
„Ne, netiesa. Aš dar rinkimų naktį pasakiau, kad nepretenduosiu į jokį vicemero postą“, - teigė konservatorius.

Jis taip pat tikina, esą konservatoriai neplėtoja „rimtos diskusijos“ dėl dviejų vicemero pozicijų. 

„Mano pozicija – ir mūsų frakcijos – yra sutarti dėl svarbiausių darbų. Tada galima kalbėti apie sritis, ir tiktai tada – apie atsakomybes. Kalbėti apie postus, kada nėra sutarta dėl darbų, nėra jokios prasmės“, - teigė buvęs kandidatas į merus.

Nesutarimai – ir dėl socdemų apetito bei „tvarkiečių“ įtraukimo

Konservatoriai nėra patenkinti ir kitų potencialių koalicijos partnerių norais. Pirmiausiai – socialdemokratų.

Gintautas Paluckas
DELFI šaltinių teigimu, socdemai nori ir vicemero pozicijos, ir išlaikyti dabartinę įtaką dviejose labai svarbiose savivaldybės bendrovėse – „Vilniaus vandenyse“ ir „Vilniaus viešajame transporte“. Konservatoriai socdemų dalyvavimui koalicijoje neprieštarauja, tačiau reikalauja, kad jie sumažintų savo apetitą.

Be to, konservatoriams susižavėjimo nekelia ir R. Šimašiaus kalbos apie labai plačią penkių partijų koaliciją. DELFI šaltiniai konservatorių gretose teigia, jog socdemų ir „Lietuvos sąrašo“ dalyvavimas koalicijoje yra priimtinas, o štai tris kėdes turinčią partiją „Tvarka ir teisingumas“ konservatoriai norėtų palikti opozicijoje – kartu su Artūro Zuoko bloku ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija. Čia konservatorius palaiko socdemai – jie simpatijomis mažiausią frakciją turėsiantiems „tvarkiečiams“ netrykšta ir nemato poreikio juos jungti prie valdančiųjų.

Liberalai, DELFI žiniomis, nelinkę sutikti su konservatorių reikalavimu dėl dviejų vicemero pozicijų. Vienas aukštas liberalas DELFI teigė, jog rinkimų nugalėtojai linkę leisti konservatoriams baigti vidines batalijas ir jų laimėtoją siūlyti į vicemerus. Na, o konservatorių ir socdemų balsas dėl „tvarkiečių“ palikimo už borto, tikėtina, bus išgirstas.

Administracijos vadovo pozicija: du jau atsisakė

R. Šimašius pirmadienį pareiškė, kad administracijos direktorius sostinėje bus nepartinis. Pavardžių išrinktasis meras neatskleidžia, tačiau DELFI pavyko sužinoti dvi kandidatūras, kurių jau atsisakyta.

Anot DELFI šaltinių, administracijos direktoriumi galėjo tapti buvęs „Teo LT“ vadovas Arūnas Šikšta, su liberalais išrinktas į tarybą. Tačiau jis pasiūlymo vadovauti savivaldybės aparatui atsisakė, kaip ir buvęs ūkio viceministras Arnoldas Burkovskis.

Liberalai DELFI patvirtino turintys keletą kandidatūrų, tačiau pavardžių minėti nenori.

DELFI žiniomis, antradienį konservatoriai ir liberalai rengia derybas dėl koalicijos, po kurių gali paaiškėti konkretesnės valdančiosios daugumos gairės.