Parašus dėl tokio projekto atšaukė 25 parlamentarai - visi pasirašę socialdemokratai ir konservatoriai, dalis Darbo partijos atstovų. Teikti siūlymą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją teisę turi ketvirtadalis, t.y. 36 parlamentarai, o daliai buvusių iniciatorių atšaukus parašus jų liko 35.

„Norint įtraukti į darbotvarkę ir formuoti komisiją reikalingi 36 Seimo narių parašai, atsiėmė visus parašus konservatoriai, socialdemokratai ir dalis „darbiečių“. Parašų neužtenka, ir mes netraukiam į darbotvarkę. Komisija jau buvo anksčiau sudaryta ir į daugelį klausimų buvo atsakyta, o į kitus klausimus atsakys ikiteisminis tyrimas. Reikia laukti prokuratūros tyrimo rezultatų, nėra prasmės Seime formuoti komisiją“, - BNS sakė Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Vydas Gedvilas.

Vienas iš atšaukusių parašą socialdemokratas Darius Petrošius sakė dėl tyrimo pasirašęs, kai neturėjo pakankamai informacijos. „Kai buvo renkami parašai, dar nebuvo rinkęsis Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, mes posėdyje komitete šį klausimą svarstėme, ir prokuratūra labai aiškiai pasakė, kad yra atnaujinti ikiteisminiai tyrimai, aš esu šalininkas, kad ten, kur teisėsauga dirba, parlamentas su savo tyrimais turėtų nesikišti“, - BNS sakė D.Petrošius.

Parašą irgi atšaukęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Rytas Kupčinskas sakė pakeitęs nuomonę, kai labiau įsigilino į klausimą. „Manau, tai nėra pagrįstas klausimas, viena komisija buvo, prokuratūra priėmė sprendimą šiuo klausimu. Manau, nėra labai pagrįstas klausmas, kurį reikia aktualinti. Tada dar nebuvo giliau panagrinėti šitie dalykai. Nematau nieko blogo, jei keičiasi nuomonė po tam tikro laiko labiau išnagrinėjus“, - BNS sakė R.Kupčinskas.

Iniciatyvos teisę sudaryti laikinąsias kontrolės arba tyrimo komisijas turi Seimo valdyba, komitetai, frakcijos ir ne mažesnė kaip ketvirtadalio Seimo narių grupė, numato Seimo statutas.

Vienas komisijos iniciatorių, frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Valdas Vasiliauskas sakė planuojantis parašus dėl komisijos surinkti iš naujo. „Bandysime, kadangi yra ir JAV Senato tyrimas, yra Europos Parlamento rezoliucija, kuri visiškai analogiška mūsų projektui, yra tvirtas užnugaris“, - BNS sakė V.Vasiliauskas.

Nutarimo projektą, kuriuo siūlyta sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją „dėl kaltinimų Lietuvai dalyvavus Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos kalinių perdavimo ir slapto kalinimo programoje“, buvo pasirašę 57 Seimo nariai iš įvairių politinių partijų.

Sudaryti komisiją pasiūlyta po to, kai JAV Senatas paviešino ataskaitą apie CŽV vykdytus įtariamųjų terorizmu kankinimus slaptuose įkalinimuose centruose po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių. Dokumente konkretūs centrai neįvardijami, bet žmogaus teisių gynėjai mano, kad Lietuvoje veikė dokumente „violetiniu“ vadinamas centras.

Dėl spėjimų Lietuvoj buvus slaptą CŽV kalėjimą tyrimą šiuo metu atlieka Lietuvos generalinė prokuratūra. Vykdyti tyrimą prokurorus pagal Žmogaus teisių instituto prašymą įpareigojo teismas.