Ką lems antrasis rinkimų turas penkiems didiesiems Lietuvos miestams? Kokios koalicijos susiformuos? Ar ilgamečiai merai pasitrauks į užmarštį?

VILNIUS

Vilniuje dėl miesto mero posto antrajame rinkimų ture susigrums Liberalų sąjūdžio kandidatas Remigijus Šimašius ir Lietuvos laisvės sąjungos atstovas, dabartinis meras Artūras Zuokas.

Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas
Pirmame ture už R. Šimašių balsavo 33,96 proc. rinkėjų arba 75 181 asmuo.

A. Zuoką parėmė 18,05 proc. vilniečių, tai yra 39 970 žmonių.

Mykolo Romerio universiteto docentas Vytautas Dumbliauskas DELFI teigė manantis, kad antrajame ture didesnių galimybių turi R. Šimašius, mat Vilnių, jo teigimu, jau kamuoja „nuovargis“ nuo A. Zuoko.

„Matyt, egzistuoja toks nuovargis nuo A. Zuoko. Atrodo, kad svarstyklės linksta į R. Šimašiaus pusę. Tačiau labai svarbu, kaip balsuos Valdemaro Tomaševskio elektoratas, ar jis iš viso ateis į rinkimus? Jie gali iš viso neateiti, nes nėra jų žmogaus. Kita vertus, ir V. Tomaševskio elektoratui svarbu ir šilumos kainos, ir kiti ūkiniai dalykai“, - sakė V. Dumbliauskas.

Vilniaus miesto taryboje pirmuoju smuiku gros Liberalų sąjūdis, kuris iškovojo 15 mandatų, kai miesto taryboje iš viso yra 51 vieta.

Jeigu R. Šimašius laimės mero rinkimus, Liberalų sąjūdžio vietų skaičius padidės iki 16, nes meras kartu yra ir tarybos narys. Jei R. Šimašius praloš, vietų skaičius išliks koks buvęs – 15.

Liberalų sąjūdis (15-16): Remigijus Šimašius, Linas Kvedaravičius, Vidmantas Martikonis, Vincas Jurgutis, Arūnas Šikšta, Aušrinė Armonaitė, Šarūnas Gustainis, Audronis Imbrasas, Vaidas Kukarėnas, Andrius Katinas, Markas Adamas Haroldas, Šarūnas Skučas, Justina Kašėtienė, Vaidotas Ilgius, Rita Bačiūnienė.

Pirmas už brūkšnio – Vytautas Mitalas, kuris patektų į tarybą, jei R. Šimašius išloštų mero rinkimus.

Iš tarybos mandatus laimėjusių žmonių dar gali iškristi Š. Gustainis, jeigu jam pasisektų laimėti Seimo nario mandatą Žirmūnų rinkimų apygardoje.

Pirmas žmogus už brūkšnio – Petras Nausėda, kuris į tarybą patektų A. Zuoko sėkmės atveju mero rinkimuose.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir Rusų aljansas (10): Valdemaras Tomaševskis, Jaroslavas Kaminskis, Romualda Počeveckaja, Renata Cytacka, Edita Šiško, Dmitrijus Gneuševas, Arturas Liudkovskis, Rafaelis Muksinovas, Edita Tamošiūnaitė, Gžegožas Saksonas.

Kadangi V. Tomaševskis – Europos Parlamento narys, jis gali nutarti užleisti savo vietą taryboje. Tokiu atveju į tarybą patektų Zbignievas Maciejevskis.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratai (8): Mykolas Majauskas, Arvydas Sekmokas, Valdas Benkunskas, Vidas Urbonavičius, Gediminas Švilpa, Paulė Kuzmickienė, Violeta Podolskaitė, Adomas Bužinskas.

Pirma už brūkšnio – Danutė Bekintienė.

Lietuvos socialdemokratų partija (4): Gintautas Paluckas, Marius Skarupskas, Juozas Olekas, Auksė Kontrimienė.

Už brūkšnio su galimybe patekti į tarybą liko Saulius Povilaitis.

„Lietuvos sąrašas“ (4): Naglis Puteikis, Darius Kuolys, Aušra Maldeikienė, Gediminas Storpirštis.

N. Puteikis yra Seimo narys, todėl jo pareigos nesuderinamos su tarybos nario mandatu. Jeigu jis nutartų užleisti vietą, jį taryboje pakeistų Liutauras Stoškus.

„Tvarka ir teisingumas“ (3): Petras Gražulis, Juozas Imbrasas, Rimas Andrikis.

P. Gražulis šiuo metu eina Seimo nario pareigas, kurios nesuderinamos su tarybos nario mandatu.

KAUNAS

Kaune į antrąjį mero rinkimų turą išėjo nepartinį judėjimą subūręs verslininkas Visvaldas Matijošaitis ir konservatorius Andrius Kupčinskas.

Visvaldas Matijošaitis, Andrius Kupčinskas
Pirmame ture už V. Matijošaitį balsą atidavė 44,4 tūkst. rinkėjų, tai sudarė 36,85 proc. balsų.

A. Kupčinską parėmė 29,6 tūkst. žmonių, tai sudarė 24,58 proc. balsų.

Kauno miesto taryboje daugiausia vietų laimėjo V. Matijošaičio „Vieningas Kaunas“, kuris iškovojo 16 mandatų iš 41 vietos.

Jei V. Matijošaičiui pasiseks mero rinkimuose, „Vieningas Kaunas“ turės 17 mandatų, nes meras kartu yra ir tarybos narys.

V. Dumbliauskas Kaune prognzuoja įnirtingas rungtynes, tačiau, jo požiūriu, V. Matijošaičio rinkimų komiteto pergalė pademonstravo, kad kauniečiai irgi nori pokyčių.

„Nors konservatoriai laimėjo daugiau mandatų nei 2011 m. rinkimuose (turėjo 12 vietų - DELFI), bet V. Matijošaitis surinko kitus išsiskaidžiusius balsus. Įsivaizduokite, jis surinko tiek balsų, kad turėtų 16 vietų 41 vietos taryboje. Jam trūksta vos kelių mandatų ir jis turi daugumą. Man atrodo, kad ir Kaune yra tam tikras nuovargis nuo konservatorių valdymo. Juk metai iš metų visi skundžiasi duobėtomis gatvėmis, kitomis problemomis, kurios nesprendžiamos. Vadinasi, kauniečiai išreiškė protestą", - sakė politologas.

Tiesa, V. Dumbliauskas teigia, kad konservatoriai į Kauną veikiausiai mes daug pastangų.

„Konservatorių elektoratas labai drausmingas, o V. Matijošaičio - neaiškus, jis tiesiog gali neateiti. Todėl situacijų gali būti įvairių", - sakė politologas.

„Vieningas Kaunas“ (16-17): Visvaldas Matijošaitis, Jūratė Elena Norvaišienė, Povilas Mačiulis, Dainius Matijošaitis, Benjaminas Želvys, Tomas Bagdonavičius, Visvaldas Varžinskas, Ina Pukelytė, Mantas Jurgutis, Edita Plūkienė, Aušra Papirtienė, Jonas Audėjaitis, Donatas Večerskis, Rasa Šnapštienė, Gediminas Vasiliauskas, Andrius Palionis.

V. Matijošaičio sėkmės atveju, į tarybą pateks ir Ramunė Bičkauskienė.

Jeigu A. Kupčinskui pasisektų laimėti mero rinkimuose, į tarybą patektų pirmas už brūkšnio likęs Remigijus Skilandis.

Liberalų sąjūdis (4): Rimantas Mikaitis, Simonas Kairys, Ona Balžekienė, Domas Sirgedas.

Lietuvos socialdemokratų partija (4): Orinta Leiputė, Židrūnas Garšva, Vasilijus Popovas, Darius Razmislevičius.

„Kaunas – kitokia Lietuva“ (3): Kęstutis Pūkas, Kęstutis Mazurkevičius, Petras Jakštas.

KLAIPĖDA

Klaipėdoje dėl mero posto varžysis Liberalų sąjūdžio atstovas Vytautas Grubliauskas ir konservatorė Agnė Bilotaitė.

Vytautas Grubliauskas, Agnė Bilotaitė
Pirmajame ture į priekį išsiveržė V. Grubliauskas, už kurį balsavo 20,9 tūkst. žmonių, tai sudarė 42,08 proc.

A. Bilotaitę palaikė 5,8 tūkst. gyventojų, tai sudarė 11,77 proc. balsų. 

Politologas V. Dumbliauskas teigia Klaipėdoje V. Grubliausko ir A. Bilotaitės galimybes vertinantis santykius 70:30 liberalo naudai.

„Panašu, kad V. Grubliauskas turėtų laimėti", - svarstė politologas.

Jis pabrėžė, kad į antrą turą nepatekusios Irinos Rozovos ir Ninos Puteikienės rinkėjai veikiausiai nebus linkę balsuoti už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatę.

Klaipėdos miesto taryboje daugiausia mandatų irgi iškovojo Liberalų sąjūdis. Šiuo metu liberalai turi 11 vietų, kai taryboje iš viso yra 31 vieta. Jei V. Grubliauskas taps meru antrame ture, liberalai iš viso turės 12 vietų.

Liberalų sąjūdis (11-12): Vytautas Grubliauskas, Simonas Gentvilas, Artūras Šulcas, Alina Velykienė, Algirdas Grublys, Judita Simonavičiūtė, Vidmantas Plečkaitis, Saulius Budinas, Vygantas Vareikis, Audrius Vaišvila, Arvydas Cesiulis.

Pirmoji už brūkšnio su realia galimybe patekti į taryba yra Lina Skrupskelienė.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (4-5): Agnė Bilotaitė, Laisvūnas Kavaliauskas, Rimantas Didžiokas, Arūnas Barbšys.

Pirmas už brūkšnio – Tomas Meškinis. Jis taptų tarybos nariu arba A. Bilotaitės sėkmės atveju mero rinkimuose, arba jei politikė atsisakytų tarybos nario mandato, nes yra Seimo narė.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir Rusų aljansas (4): Irina Rozova, Tamara Lochankina, Vladimiras Vlasovas, Aleksandras Michailovas.

I. Rozova yra Seimo narė, todėl politikė turės rinktis arba Seimą, arba Klaipėdos tarybą. Pirmas už brūkšnio Sergejus Bondaras.

„Puteikis plius“ (3): Nina Puteikienė, Alfonsas Vildžiūnas, Ligita Girskienė.

Lietuvos socialdemokratų partija (3): Lilija Petraitienė, Jonas Sąlyga, Valdemaras Anužis.

„Tvarka ir teisingumas“ (2): Artūras Razbadauskas, Aldona Staponkienė.

Lietuvos rusų sąjunga (1): Viačeslavas Titovas.

ŠIAULIAI

Šiauliuose į antrą rinkimų turą pateko nepartinis kandidatas Artūras Visockas ir buvęs Naujosios sąjungos bei socialdemokratų narys, šiuo metu nepartinis Valerijus Simulikas.

Artūras Visockas, Valerijus Simulikas
A. Visockas pelnė 16,65 proc. balsų, absoliučiais skaičiais tai siekia 6 tūkst. balsų.

Už V. Simuliką balsavo 5,5 tūkst. gyventojų, tai sudaro 15,43 proc.

Politologas V. Dumbliauskas teigia, kad Šiauliuose antrasis mero rinkimų turas beveik neprognzuojamas.

V. Simuliko naudai veikia tai, kad jis nuolat laimi vienmandatėje rinkimų apygardoje, yra susipažinęs su vietos specifika. A. Visockas asocijuojasi su naujovėmis socialdemokratų ilgai valdytame mieste.

„A. Visockas vis tik tapo pirmuoju, tai jau šis tas. Be to, tai naujas veidas, o V. Simulikas jau susitepęs partijomis. Žmonėms, kurie nemyli partijų, tai svarbus dalykas. Bet galimybes vertinčiau 51:49 A. Visocko naudai", - svarstė V. Dumbliauskas.

Šiaulių miesto taryboje iš viso yra 31 vieta, iš kurių daugiausia iškovojo socialdemokratai, bet nedaug atsilieka A. Visocko komitetas.

Lietuvos socialdemokratų partija (6): Justinas Sartauskas, Lukas Žakaris, Domas Griškevičius, Gedeminas Vyšniauskas, Zina Žuklijienė, Jolanta Žakarienė.

A. Visocko komitetas (5-6): Artūras Visockas, Gintautas Lukošaitis, Irina Barabanova, Simona Potelienė, Rima Juškienė.

A. Visocko pergalės atveju antrajame rinkimų ture, į tarybą patektų ir Gediminas Beržinis Beržinskas.

Liberalų sąjūdis(4): Vaidas Bacys, Gintaras Karalevičius, Artūras Kulikauskas, Arūnas Rimkus.

V. Simuliko komitetas (4-5): Denisas Michalenko, Juozas Pabrėža, Regina Kvedarienė, Pranciškus Trijonis.

V. Simuliko sėkmės atveju, rinkimų komitetas gali turėti 5 vietas taryboje.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (3): Jonas Bartkus, Tomas Petreikis, Martynas Šiurkus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (2): Stasys Tumėnas, Arūnas Gumuliauskas.

Darbo partija (2): Danguolė Martinkienė, Angelė Kavaliauskienė.

Lietuvos liaudies partija (2): Andrius Šedžius, Goda Gargasaitė.

„Tvarka ir teisingumas“ (2): Daiva Matonienė, Alfredas Lankauskas.

PANEVĖŽYS

Panevėžyje į antrą turą mero rinkimuose pateko Povilo Urbšio visuomeninio komiteto atstovas Rytis Mykolas Račkauskas ir konservatorius Maurikijus Grėbliūnas.

Rytis Mykolas Račkauskas, Maurikijus Grėbliūnas
Už R. M. Račkauską pirmame ture balsavo 7 tūkst. rinkėjų, tai sudarė 21,93 proc.balsų.

M. Grėbliūną parėmė 4,9 tūkst. rinkėjų, tai sudaro 15,52 proc. balsų.

Miesto taryboje, kurioje iš viso yra 31 vieta, daugiausia mandatų pelnė P. Urbšio komitetas.

V. Dumbliausko nuomone, Panevėžyje konservatoriams reikalus pagadino skandalai, todėl su P. Urbšio komitetu rinkimuose dalyvavęs R.M. Račkauskas turi didesnių galimybių.

„Daugiau galimybių duočiau P. Urbšio komiteto atstovui R.M. Račkauskui, nes P. Urbšys Panevėžyje, kiek žinau, populiarus, todėl jų kandidatas patrauklesnis", - sakė politologas.

P. Urbšio komitetas (7-8): Rytis Mykolas Račkauskas, Darius Viržonis, Daumantas Simėnas, Vitalija Vasiliauskaitė, Loreta Masiliūnienė, Arūnas Balčiūnas, Rimantas Ridikas.

R.M. Račkausko sėkmės atveju antrame mero rinkimų ture, į tarybą patektų Birutė Valkiūnienė.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (6-7): Maurikijus Grėbliūnas, Algis Čeponis, Vitalijus Satkevičius, Vidmantas Baltramiejūnas, Petras Luomanas, Valdas Staugaitis.

Pirmas už brūkšnio su galimybe tapti tarybos nariu yra Raimondas Pankevičius.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (4): Gema Umbrasienė, Juozas Bečelis, Mantas Leliukas, Tomas Josas.

Lietuvos socialdemokratų partija (4): Povilas Vadopolas, Janina Gaidžiūnaitė, Donatas Degenis, Danutė Stanevičienė.

Darbo partija (3): Galina Kuzmienė, Alfonsas Petrauskas, Virginijus Viržintas.

Komitetas „Mums svarbu“ (2): Kęstutis Lukoševičius, Aleksas Varna.

Liberalų sąjūdis (2): Laimutis Sėdžius, Zita Kukuraitienė.

G. Šileikio komitetas (2): Gintaras Šileikis, Albinas Ivonaitis.