Lietuvos ambasados pirmoji sekretorė Jurgita Bilvaisiene DELFI patvirtino, kad nutarimas dėl Gabrieliaus situacijos yra priimtas.

„Buvo nutarta tai, ką mes prognozavome ir ko reikėjo tikėtis. Nutarimo esmė yra tokia – vaiko mamai negrąžina, yra pateikti dokumentai dėl močiutės globos. Dėl to, ar galima globos teises suteikti močiutei, bus sprendžiama teisme“, – patikino ji.

„Per mėnesį laiko komisijos sprendimą galime apskųsti, taip ir elgsimės. Esame jau iš anksto pasiruošę visus reikalingus tam dokumentus, sprendimą skųsime iš karto“, – sakė ji.

Kaip rašo lrytas.lt, Lietuvos visuomenėje kilęs reikalavimas perduoti Lietuvos pilietį savo šalies jurisdikcijai įspūdžio norvegams nepadarė.

J. Bilvasienė patikino, kad kai vyko svarstymai dėl Gabrieliaus globos teisių, vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai Norvegijoje pasakė teigiamų ir teisingų dalykų apie jo mamą, tad ji spėja, kad iš Gražinos Leščinskienės sūnaus globos teisės buvo atimtos ne vienbalsiu komisijos sprendimu.

Kaip DELFI informavo Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė Kristina Paulikė, nepasitenkinimas dėl Norvegijos socialinių tarnybų auga ir pačioje Norvegijoje, kur gegužę Osle rengiama tarptautinė protesto akcija. „Kiek žinau, dalyvaus ne tik žmonės iš Lietuvos, Čekijos, Slovakijos, Lenkijos, bet ir nemažai pačių norvegų, nepatenkintų radikaliu socialinių tarnybų uždarumu ir kad joms įtakos neturi net Norvegijos parlamentas“, - sakė K. Paulikė.

Pasitiki komisijos priimtu sprendimu

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė, išgirdusi apie šią situaciją, sakė tikinti, kad Norvegijos apskrities komisijos sprendimas buvo priimtas sąžiningai. Ji sakė besivilianti, kad vaikas augs jį mylinčioje ir gerbiančioje globėjų šeimoje.

„Nuoširdžiai suprantu ir užjaučiu mamą, kuri šiandien išgirdo jai nepalankų teismo sprendimą dėl savo sūnaus, įsivaizduoju ir kitų giminaičių dvasinį skausmą. Pati būdama mama, žinau, jog savo vaiko netekimas yra skaudžiausia, ką šiame gyvenime gali patirti kiekviena mama. Gabrieliaus mamai nuoširdžiai linkiu stiprybės“, – patikino ji.

R. Dičpetrienė sakė, kad organizacija „Gelbėkit vaikus“ tiki, kad šis skaudus sprendimas buvo priimtas sąžiningai įvertinus visas bylos aplinkybes bei atsižvelgiant ir įvertinant pirmiausia vaiko interesus.

„Viliamės, kad vaikas augs jį mylinčioje, gerbiančioje ir tinkamai auklėjančioje globėjų šeimoje“, – sakė ji.

Situaciją pablogino vaiko pagrobimas

DELFI primena, kad prieš dvi savaites Norvegijos Moldės mieste tęsėsi procesas, kuris lėmė, su kuo toliau gyvens septynmetis Gabrielius B., kurį iš motinos Gražinos Leščinskienės paėmė Norvegijos tarnybos.

Prieš posėdį paklausta, ar dabar elgtųsi kitaip nei iki garsiojo proceso pradžios, berniuko mama nedaugžodžiavo. „Sunku pasakyti“, - sakė G. Leščinskienė.

Jos advokatė S. Latotinaitė nuo komentarų žiniasklaidai susilaikė. Prieš lemtingą posėdį advokatė neslėpė, jog yra viena smarkiai padėtį komplikuojanti aplinkybė – tai, kad Gabrielius B. buvo pagrobtas iš Norvegijos, taip mėginant berniuką pargabenti į Lietuvą.

Atėmė dėl keistų pretekstų?

Savo ruožtu berniuko mama nurodė, esą sūnų Norvegijos tarnyba „Barnevernet“ iš jos paėmė dėl keistų pretekstų. „Kad jisai keistai elgėsi. O ypač – kad grįžus iš Lietuvos jisai buvo agresyvus. Nors namie elgdavosi kaip ir visada“, - teigė G. Leščinskienė.

Neįprastą vaiko elgseną ji linkusi aiškinti ne padėtimi šeimoje, o patyčiomis mokykloje.

„Jisai man sakė paskui, kad jis verkė mokykloje. Nes erzino jį, mušėsi jie. Ir pasakė „Tavo mama – debilė“. Va taip“, - savo versiją pateikė G. Leščinskienė.

„Viskas, dabar aš jau jį praradau“, - taip DELFI teigė Gabrieliaus mama. Kaip sakė moteris, sūnų ji paskutinį kartą matė sausio 26 dieną. Po susitikimo berniuką paėmė jo dėdė, kuris turėjo visus įgaliojimus keliauti su sūnėnu, ir bandė išvežti į Lietuvą, bet švedų tarnybų buvo pastebėtas laivo kajutėje.

„Jam pareigūnai leido vykti į Lietuvą, bet sūnų paėmė. Pagal visus susitarimus juk turėjo perduoti Lietuvos tarnyboms, tačiau sugrąžino į Norvegiją“, - tokiu sprendimu negalėjo patikėti mama. Moteris kartojo nebeturinti vilčių atgauti sūnaus.

Sausio pabaigoje Norvegijoje dingęs ir Švedijoje surastas septynerių metų G.B., kurį laiką buvo prižiūrimas Švedijos vaikų teisių apsaugos tarnybos. Pagal dvišalę Lietuvos sutartį su Švedija vaikas turėtų būti perduotas Lietuvai.

Norvegijos policijos duomenimis, vaikas dingo per susitikimą su biologine motina Moldės mieste. Ji buvo apklausta dėl vaiko pagrobimo, jai pareikšti įtarimai melavus pareigūnams.

DELFI primena, kad ambasada Švedijoje paprašė šios šalies pareigūnų paaiškinti, kodėl Lietuvai skubiai nebuvo suteikta informacija dėl nepilnamečio jos piliečio G.B. perdavimo Švedijos vaikų globos tarnyboms.

Užsienio reikalų ministerija pranešė, jog ambasada dėl to kreipėsi į Švedijos užsienio reikalų ministeriją, policiją, socialines tarnybas. Ministerija savaitgalį teigė stebinti padėtį dėl Lietuvos piliečių šeimų, kurių vaikai atimti Norvegijoje ir kitose šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2763)