„Kauno diena“ rašo, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ Kauno skyriaus lyderė Aušra Ručienė nesigynė pažįstanti V.Katasanovą. „Aš visus pažįstu“,– apie asmenis Kauno skyriaus sąraše rėžė A.Ručienė.

Tačiau advokatė ir politikė tikino absoliučiai nesidominti savo partijos narių asmeniniu gyvenimu. „Yra pateiktos žmonių biografijos ir programos“,– bandė aiškinti A. Ručienė. Tiesa, paklausta, kiek partijos kandidatų sąraše yra jos, kaip advokatės, klientų, neatsakė.

Broliai Vidmantas ir Vytautas Katasanovai įkliuvo dėl įtarimų narkotikų platinimu. Vytautui Katasanovui atstovauti teismuose ėmėsi dabartinė partijos „Tvarka ir teisingumas“ Kauno skyriaus lyderė advokatė A.Ručienė.

„Lietuvos žinios“ atkreipia dėmesį, kad ir kitas partijas krečiantys skandalai, jų kandidatų, postus užimančių merų į viešumą kylančios pikantiškos istorijos yra įprastas reiškinys prieš rinkimus. Prieš pat savivaldos rinkimus vis daugiau savivaldybių vadovų įsivelia į didelio atgarsio sulaukiančius, net pikantiškus skandalus. Vienas meras kaltinamas iškoneveikęs Lietuvą, kitas - ryšiais su intymių paslaugų siūlytojomis, dar kitas - nutaręs „vežimą pastatyti prieš arklį“.

Lauras Bielinis
Politologai tokiais atvejais nesistebi. Esą visa tai - mūsų visuomenės nepakankamos moralinės brandos pasekmė. Politologo Lauro Bielinio teigimu, partijos, parinkdamos kandidatus į vietos valdžią, jau dabar jiems kelia preciziškus reikalavimus. Tačiau didžiausia bėda - ne kandidatų parinkimas, o tai, kad labai sudėtinga nuspėti, kuris jų išties gali pakliūti į keblią situaciją dėl savo elgesio, vienokių ar kitokių gyvenimo istorijų. „Tačiau dažniausiai juodos dėmės vis vien išlenda į paviršių"“,- kalbėjo politologas.

Prezidentės patarėjas: gerai, kad priešrinkiminiai skandalai išlenda ir jų dar yra per mažai 

Gerai, kad prieš rinkimus žmonės yra informuojami ne tik apie gerąsias, bet ir tamsiąsias kandidatų puses, tokių skandalų, atsižvelgiant į kandidatų skaičių, galėtų būti ir daugiau, sako prezidentės patarėjas Mindaugas Lingė.

„Yra natūralu, kad esame rinkimų tiesioje ir esame užversti ne tik reklaminiais lankstinukais, ne tik parodoma fasadinė pusė, nupudruoti plakatai miestų stenduose. Bet kai turime per 15 tūkst. kandidatų, kai dėl 60 savivaldybių merų varžosi per 400 kandidatų, į viešumą, be abejo, išlenda ir dalykai, kurių politikai nenorėtų rodyti. Ir tai yra gerai, gerai, kad jie išlenda. Kai tiek kandidatų, dar, galima sakyti, kad per mažai dar tų skandalų“, - vertindamas kelis pastaruosius skandalus dėl merų Žinių radijui sakė prezidentės patarėjas.

Pasak jo, moralinę kartelę šią savaitę brėš patys rinkėjai, todėl matant „pilną paveikslą“, o ne tik politikų viešųjų ryšių suformuotas įvaizdį, rinkėjams bus lengviau pasirinkti.

Vėliavos pakelimas Simono Daukanto aikštėje
Kalbėdamas apie prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyvą rengti įstatymų pataisas, kurios užkirstų kelią masiniam ir įtarimų dėl poveikio rinkėjams keliančiam gyvenamosios vietos perregistravimui, jis pripažino, kad pataisos rinkimams įtakos neturės, nes Seimui bus pateiktos tik pavasario sesiją.

„Be abejonės, įstatymo pataisoms priimti reikia laiko - reikia Seimo, reikia procedūrų. Tačiau ir šiems rinkimams yra svertai, kuriuos reikia išnaudoti. Tuos svertus turi Vyriausioji rinkimų komisija, kuri ne tik organizuoja rinkimus, bet ir vykdo jų priežiūrą, kontroliuoja. Tai tą kontrolę ir reikia užtikrinti, kad tokios manipuliacijos dėl gyvenamosios vietos nevyktų, ypač, kai stebimi tūkstantiniai migravimo atvejai ar kai vienu adresu registruojasi dešimtys rinkėjų“, “ - sakė jis.

Socialdemokratai antradienį svarstys dabartinio Alytaus mero, taip pat kandidatuojančio ir šiuose rinkimuose Jurgio Krasnicko galimus pasisakymus viešai paskelbtuose įrašuose, kuriuose kalbama apie milijono vogimą, naudojama daug necenzūrinių žodžių. Pats J.Krasnickas neneigia, kad žodžiai gali būti jo, tačiau tvirtina, jog įrašai yra sumontuoti. Įrašus žiniasklaidai prisipažino paviešinusi buvusi Alytaus teatro direktorė Laura Radzevičiūtė.

Pirmadienį delfi.lt taip pat paskelbė įrašą, kuriame neidentifikuojama moteris pasakoja apie neva teiktas seksualines paslaugas Anykščių merui konservatoriui Sigučiui Obelevičiui. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) vadina šiurkščia provokacija. Pats meras neneigia, jog su moterimi buvo susitikęs, tačiau tvirtina jai tik skolinęs pinigų ištikus bėdai, o vėliau moteris skolą esą grąžino.