Sutrikus priėmimui į sostinės vaikų darželius, tiek meras Artūras Zuokas, tiek jo pavaldiniai tikino, esą prieš savivaldybės sistemą įvykdytas kibernetinis išpuolis. Vilniaus savivaldybė tvirtino ilgai vykdžiusi nuosavą išpuolio tyrimą, o galiausiai surinktą informaciją perdavė sostinės policijai.

Kaip DELFI informavo Generalinė prokuratūra, Vilniaus policija atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo išpuolio prieš priėmimo į darželius sistemą. Motyvas – pareigūnai neįžvelgė kokių nors duomenų, kurie rodytų, kad galbūt padaryta nusikalstama veika.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato sprendimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dar vertins Vilniaus apygardos prokuratūros Trečiojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Daiva Baliukonienė. Ji DELFI teigė kol kas negavusi su savivaldybės pretenzijomis susijusios medžiagos.

Savivaldybė taip pat dar turi teisę skųsti policijos sprendimą.

Savivaldybė: kaltininkų nustatyti neįmanoma

Sostinės savivaldybė po policijos sprendimo neišsižada versijos apie kibernetinę ataką. Savivaldybės E. miesto departamento direktorius Jonas Pidkovas DELFI teigė, esą išpuolis užfiksuotas, bet jo vykdytojai gerai pasislėpė.

„Nepriklausomi kibernetinės saugos įmonės „NRD CS“ ekspertai savivaldybei pateikė įrodymų, jog registraciją į Vilniaus darželius sutrikdė kibernetinė ataka. Tačiau nustatyti konkrečius kaltininkus, deja, neįmanoma“, - aiškino J. Pidkovas.

Pasak jo, savivaldybė ir toliau aiškinasi, kas atsakingas už sistemos „lūžį“.

Vilniaus miesto savivaldybė nušalino susijusius su informacine sistema IT paslaugų tiekėjus ir darbuotojus, o vietoje jų pasitelkė trečiąsias šalis: IBM, UAB „DPA" ir UAB „BAIP". Savivaldybėje taip pat atliekamas tarnybinis patikrinimas, kadangi ir savivaldybės specialistai neužtikrino, kad sistema būtų paleista saugiai ir be trukdžių“, - tęsė savivaldybės E. miesto departamento vadovas.

Anot jo, imtasi ir prevencinių veiksmų, kurie turėtų apsaugoti nuo panašių incidentų ateityje.

Jonas Pidkovas
„Nepriklausomi IT specialistai jau atliko sistemos konfigūracijos pakeitimus saugumui užtikrinti, papildomus sistemos apkrovos ir saugumo testus. Gautose IBM išvadose pateikta ir rekomendacijų, ką dar reikėtų patobulinti sistemoje, kad būtų išvengta paliktų kenkėjiškų programų. Sistema bus paleista tik atlikus rekomenduotus pakeitimus, užtikrinančius, kad ji veiks be trukdžių“, - teigė J. Pidkovas.

DELFI primena, jog sausį „nulūžusi“ registracijos sistema vis dar neveikia, o technines problemas įveikti sugebėjusių gyventojų prašymus numatyta anuliuoti. Planuojama, kad atnaujinta priėmimo į darželius sistema bus paleista kovo pabaigoje, tėveliai apie tai bus informuoti iš anksto, žada J. Pidkovas.