Taip penktadienį Vilniaus knygų mugėje pristatydamas naujausią savo knygą „Iš ko juokiasi pasaulis“ teigė rašytojas, keliautojas, žurnalistas Algimantas Čekuolis.

Po Nepriklausomybės paskelbimo, kai atsivėrė geležinė uždanga A. Čekuolis lietuvių grupes vežiojo po užsienio valstybes, dirbo gidu.

Vytaro Radzevičiaus paklaustas, kuo dar tuomet išsiskirdavome iš vakariečių, keliautojas prisiminė, kad smarkiai taupydavom pinigus – po du, po tris kartus delne suspaudę perskaičiuodavom. Dabar su pinigais elgiamės laisviau, labiau mokame kalbų.

Kaip suvalkiečiai pergudravo masajus

Pasak A. Čekuolio, iš penkių darbų, kuriuos jam teko gyvenime dirbti, kelionių gido patiko labiausiai. Naujojoje knygoje yra daug smagių epizodų iš tų kelionių. Susitikime su skaitytojais A. Čekuolis plačiau prisiminė vieną.

„Vienoje kelionėje buvo keturios suvalkiečių poros. Nuvežiau jas į Masajų genties buveinę. Vietiniai pasiūlė suvalkiečiams pamėtyti į taikinį ietimis, kuriomis ginasi nuo liūtų. Supratę, kad čia jų vyrai masajų nepranoks, suvalkietės pasiūlė surengti pilvų mūšį. Masajai aukšti, bet liekni vyrai. Noriai leidosi į rungtynes, tačiau stotingieji suvalkiečiai nugalėjo. Po metų su kita grupe grįžęs į tą patį kaimą išgirdau, kad vietiniai kilnias dainas dainuoja apie tą mūšį su lietuviais. Štai kodėl iš visų mano darbų labiausiai patiko gido“, – juokėsi A. Čekuolis.

Pasak rašytojo, kasmet išleisti po knygą jis sutaręs su leidykla ir dabar neturi kitos išeities. „12 metų gripu neapsikrečiu. Esu užprogramuotas būti sveikas, nes reikia pelnytis duoną“, – šmaikštavo A. Čekuolis, pridurdamas, jog svarbiausia filosofija – mokėk iš savęs pasišaipyti, tada ir sveikas būsi.

„Lietuvoje yra trys svarbiausios šventė – Kalėdos, Velykos ir susitikimas su A. Čekuoliu „Knygų mugėje“. Taip knygos „Iš ko juokiasi pasaulis“ pristatyme teigė A. Čekuolio kolega Vytaras Radzevičius. Pilnutėlė salė ovacijomis ir šūksniais „teisybė“ palydėjo šiuos žodžius.

Apie meilės galią ir narsos šaknis

Pasak leidėjų, naujausioje A. Čekuolio knygoje nerasime išsigalvojimų. Ji parašyta manantiems, jog gyvenimas įdomesnis ir labiau jaudina negu beletristika. Naujausia sA. Čekuolio kūrinys vadinamas faktų proza apie narsos šaknis, kairiarankių paslaptį, meną gyventi, gyvūnų psichologiją, meilės galią ir grimasas – iš viso 53 temos ir suvalkiečių nuotykiai Afrikoje.

Naujausia autoriaus knyga nėra ankstesniųjų pakartojimas ar tęsinys. Pasak leidėjų, ji apie tai, kas iš tikro vyksta gyvenime – keistus, juokingus, bet tikroviškus dalykus.

Algimantas Čekuolis prisipažįsta, kad jam nelabai patinka rašyti apsakymus ar apysakas – apie tai „kas galėjo būti“. Autoriaus nuomone, gyvenime nutinka daug įdomesnių dalykų, negu būtų galima sugalvoti. Sakysim, kam ateitų į galvą, kad Suvalkijos žemdirbių grupė susirungs su Afrikos masajais į olimpines žaidynes dar neįtraukta sporto rūšim – pilvų mūšiu?

Dirbo spaudos agentūrose Rusijoje, Kanadoje, Portugalijoje, Ispanijoje

DELFI primena, jog žurnalistas, rašytojas ir keliautojas A. Čekuolis gimė 1931 m. lapkričio 10 d. Panevėžyje, kaimo mokytojų šeimoje. Baigęs Maskvos Maksimo Gorkio literatūros institutą kurį laiką dirbo jūreiviu žvejybos laivuose ir tuo pat metu rašė apsakymus, knygas.

1966 m. baigė vakarinę John Reed kalbų mokyklą Kuboje, Havanoje. Moka anglų, ispanų, portugalų, lenkų, rusų, italų, prancūzų, vokiečių kalbas. Nuo 1968 m. dirbo įvairiose spaudos agentūrose Rusijoje, Kanadoje, Portugalijoje, Ispanijoje, vėliau kurį laiką lietuviško savaitraščio „Gimtasis kraštas“ vyr. redaktoriumi. Nuo 1992 m. Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete dėstė derybų ir bendravimo meną. 1995-aisias ėmė vesti laidą „Popietė su Algimantu Čekuoliu“.

A. Čekuolis yra pelnęs reikšmingų apdovanojimų: 2000 m. Buvo apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu, 2002 m. – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, 2003 m. – Portugalijos Nuopelnų ordino Komandoro kryžiumi bei Lietuvos krašto apsaugos ministerijos medaliu.

Kaip rašytojas A. Čekuolis skaitytojams pažįstamas iš knygų „Pokalbiai su Algimantu Čekuoliu“ (2009), „Staigmenos“ (2010), „Šešios progos numirti“ (2011), „Faktai ir šypsenos“ (2012) bei praėjusioje „Knygų mugėje“ pristatytos autobiografinės knygos „Generolo Sena Karvė istorija“.