Nacionalinis diktantas rengiamas nuo 2005 metų. Šiemet ypač aktyviai dalyvauti diktante ketina lituanistinės mokyklos ir lietuvių bendruomenės užsienyje. Diktantas bus rašomas ir Ukrainoje, Kryme - pasitikrinti savo žinias susirinks Simferopolio lietuvių bendruomenė.

Diktantas taip pat bus rašomas visose Lietuvos savivaldybėse, bibliotekose, mokyklose ir Lietuvos ambasadose užsienyje. Pasitikrinti kalbos žinias bus galima ir Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje Vilniaus knygų mugėje. Renginys vyks salėje 1.1. Iš anksto užsiregistravę diktanto dalyviai į „Litexpo“ teritoriją galės patekti pro grupėms skirtą įėjimą.

„Nacionalinis diktantas – daugiau nei rašyba. Tai nėra kalbos žinių patikrinimo egzaminas. Pagarba ir dėmesys savo kalbai – tai ir pagarba savo istorijai bei savo valstybei“, – sako Nacionalinio diktanto organizatorė Vytautė Šmaižytė.

Dėl raštingiausiojo vardo bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio.

Įmonės, įstaigos ir organizacijos varžysis atskiroje grupėje „Lietuvos įmonės – už pagarbą lietuvių kalbai“. Pernai rašyti diktanto itin gausiai susirinko AB Lietuvos pašto, Švietimo ir mokslo ministerijos, AB „Swedbank“, Valstybinės kelių transporto inspekcijos, UAB „KPMG Baltics“atstovai, AB „Lietuvos energija“ darbuotojai.

Kaip ir pernai, diktantą bus galima rašyti namuose ir išsiųsti organizatoriams paštu iki vasario 23 dienos imtinai. Rašiusieji savarankiškai negalės konkuruoti dėl raštingiausiojo titulo.

Nacionalinio diktanto finalas bus rengiamas Vilniuje balandžio mėnesį. Jo tiksli data bus paskelbta vėliau. Finalo dalyvius atrinks lietuvių kalbos ekspertų komisija.

Diktanto tekstas bus paskelbtas vasario 23 dieną svetainėse www.diktantas.lt, www.vlkk.lt ir portale DELFI. Kaip ir anksčiau, konkurse negali dalyvauti lituanistai.

Nacionalinis diktantas organizuojamas kartu su ilgamečiais projekto partneriais – DELFI, LRT, AB Lietuvos paštu, Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybine lietuvių kalbos komisija.