Toks bus karinių pratybų „Žaibo kirtis“ scenarijus. Jos Lietuvoje vyks gegužės 4-10 dienomis. Tai didžiausios Lietuvos kariuomenės pratybos. 

Jos vyks ne tik Klaipėdoje, bet ir Kaišiadorių bei Švenčionių rajonuose.

„Pratybų koncepcija, kad einame į miestus, artėjame prie žmonių, nes įvykiai rodo, kad būtent taip ir reikia treniruotis“, – teigė su uostamiesčio meru Vytautu Grubliausku pratybų detales derinęs Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo Civilių ir karių bendradarbiavimo skyriaus viršininkas majoras Renatas Spėčius.

Jo teigimu, Klaipėdoje į pratybas bus mobilizuota apie 500 vyrų, kurie yra baigę privalomus kursus ir yra rezerve.

Uostamiesčio meras domėjosi, ar dėl tokios mobilizacijos nesustos Klaipėdos įmonių veikla. R. Spėčius patikino, jog taip tikrai nenutiks, nes mobilizacija vyks vos kelias dienas, be to, ji – ne visuotinė.

„Miestiečiai nelabai ir pajus, kad vyksta pratybos, nes jų centras bus Klaipėdos jūrų uostas, Palangos oro uostas. Žinoma, per Klaipėdą važiuos karinė technika, bet tik tiek. Jokie naikintuvai neskraidys ir žmonių rimties netrikdys“, - dėstė R. Spėčius.

Jo žodžiais, pagrindinis pratybų tikslas yra suderinti įvairių institucijų veiksmus, juos analizuoti, identifikuoti problemas ir jas spręsti.

„Neduok Dieve, jei kas nors iš tikrųjų atsitiktų, turime būti visapusiškai pasirengę“, – teigė R. Spėčius.

V. Grubliauskas jam antrino, kad tokios pratybos yra lyg ir įspėjimas priešui, kad Lietuva yra pasirengusi atsakui, kad ją sunku užputi netikėtai.

„Grėsmės yra ir išorinės, ir vidinės. Toks ir bus pratybų scenarijus“, – pabrėžė R. Spėčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (410)