Organizacijos atliktame interneto svetainių tyrime Alytaus rajono savivaldybei skirti 78 balai iš 100 galimų, Šakių ir Plungės rajonų savivaldybėms - 74 balai. Prasčiausiai atsiskaito Skuodo rajono (37 balai), Rokiškio rajono (36 balai) ir Pasvalio rajono (33 balai) savivaldybės.

Tyrime vertinta, kiek informacijos savivaldybės teikia apie savo darbuotojus, tarybos veiklą, antikorupcines priemones, savivaldybių įmones ir bendroves, metinius biudžetus, viešuosius pirkimus ir gyventojų galimybes dalyvauti sprendimų priėmime.

„Šis tyrimas suteikia savivaldybėms puikią galimybę suprasti, kaip jos gali veikti skaidriau ir kaip jų skaidrumas atrodo palyginus su kitais. Atviresnis savivaldos veikimas yra būtina sąlyga siekiant susidoroti su korupcija – o savivaldybės šiuo metu, deja, yra vienos korumpuočiausių įstaigų Lietuvoje“, - pranešime spaudai teigia „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

Pasak pranešimo, nė viena savivaldybė neskelbia apie susitikimus su interesų grupėmis, iš jų gautus pasiūlymus ir tolesnius savivaldybių sprendimus. Politikų ir administracijos vadovų viešų ir privačių interesų deklaracijas viešina tik Birštono savivaldybė, dar aštuonios savivaldybės šią informaciją skelbia ne apie visus asmenis. Kas ketvirta savivaldybė viešina, kokias dovanas gali priimti jos darbuotojai, o kokių ne, kas penkta – kaip gyventojai gali dalyvauti sprendimų priėmime.

Išsamiausiai apie savo darbuotojus, jų kontaktinę informaciją ir pareigas informuoja Birštono savivaldybė (100 balų), apie vykdomą antikorupcinę veiklą – Plungės rajono savivaldybė (86 balai), apie savivaldybių įmones, įstaigas, bendroves ir jų valdybų sudėtis - Tauragės rajono savivaldybė (100 balų).

Apie savivaldybės metinį biudžetą ir skolą geriausiai atsiskaito Mažeikių rajono, Šakių rajono ir Vilniaus miesto savivaldybės (po 100 balų), apie viešuosius pirkimus – Birštono savivaldybė (94 balai), apie galimybes gyventojams dalyvauti savivaldybės veikloje – Alytaus rajono savivaldybė (83 balai). Individualius politikų balsavimus bei posėdžių metu svarstytus klausimus skelbia pusė savivaldybių.

Tyrimas vertino, ar savivaldybės skelbia ne tik privalomą viešinti, bet ir papildomą informaciją apie savo veiklą. Atlikus interneto svetainių analizę rezultatai buvo siunčiami visoms savivaldybėms, joms sudaryta galimybė pradėti viešinti trūkstamą informaciją ir taip pakoreguoti savo įvertinimą. Šia galimybe pasinaudojo 12 savivaldybių.