DELFI jau rašė, kad dar neseniai skolininku buvęs M. Muižinikas su sutuoktine 2013 m. gavo pusšešto milijono litų dovanų iš neįvardinto užsienio fizinio ar juridinio asmens. Pasirodo, dovanų būta ir daugiau.

Nei geradario vardo ar pavadinimo, nei šalies, iš kurios atkeliavo pinigai, politikas neatskleidžia. O dabar aiškėja, kaip M. Muižinikas leidžia iš dangaus nukritusius milijonus.

Vos gavo – iškart atidavė

M. Muižinikas, kandidatuodamas į Kaišiadorių tarybą, deklaruoja ne vieną įdomų sandorį. Tiesa, Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktos deklaracijos duomenys ne visur sutampa su socdemo deklaracija, pateikta Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

VTEK skelbiamoje deklaracijoje nurodoma, kad 2013 m. birželio 21 d. pradėtas dovanojimo sandoris, kuriuo mįslingasis geradaris M. Muižiniko sutuoktinei padovanojo 5,5 mln. Lt (daugiau nei 1,59 mln. eurų). VRK pateiktoje deklaracijoje šio sandorio kažkodėl nėra. Bet yra pora kitų.

M. Muižinikas VRK deklaruoja tą pačią 2013-ųjų birželio 21-ąją suteikęs 3,248 mln. Lt (0,94 mln. eurų) paskolą juridiniam asmeniui. Šis juridinis asmuo – tai Kaune registruota bendrovė „Aldec General“. Registrų centro skelbiamais duomenimis, ši bendrovė įsteigta pusę metų prieš M. Muižiniko paskolą – 2013 m. sausį. Įmonėje šiuo metu oficialiai dirba du asmenys. Bet apie ją – truputėlį vėliau.

Dar viena įdomybė M. Muižiniko VRK deklaracijoje – tai, kad dosnusis geradaris iš užsienio nepamiršo Kaišiadorių politiko šeimos. Deklaracijos duomenimis, pernai vasarą įvykdytas dar vienas dovanojimo sandoris – už kuklesnę 1,25 mln. Lt (362 tūkst. eurų) sumą. VTEK pateiktoje deklaracijoje šis dovanojimo sandoris neįrašytas.

Dalį pinigų M. Muižinikas investavo į nuosavą verslą. Pernai spalį Kaišiadoryse įsteigta bendrovė „Luksauga“, žaibiškai praturtėjęs socdemas deklaruoja esąs jos akcininkas. Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis – vienintelis.

Dovanos plaukia pas „Dujotekanos“ savininką

O dabar – turbūt įdomiausioji dalis. Paaiškėjo, kur keliavo M. Muižinikui sudovanoti pinigai.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, socdemo pinigai nukeliavo pas žmogų, kuris ir taip neturėtų skųstis lėšų trūkumu. Šis žmogus – Rimandas Stonys, dujų tarpininkės „Dujotekanos“ akcininkas ir vienas turtingiausių Lietuvos žmonių.

Įmonė „Aldec General“, kuriai paskolinti M. Muižiniko milijonai, Registrų centro duomenimis, nuo šių metų sausio yra valdoma Kauno termofikacinės elektrinės (KTE), kurią nuo 2012 m. kontroliuoja R. Stonys. Tarp „Aldec General“ akcininkų buvo ir M. Muižinikas. Bet trumpai. Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis – nuo 2013 m. birželio 25 d. iki tų pačių metų rugsėjo 9 d. Iš socdemo akcijas perėmė Šarūnas Kobilinskas – M. Muižiniko vadovaujamos bendrovės „Žiežmarių gėlės“ vyriausiasis finansininkas. Iš jo įmonės kontrolę perėmė KTE.

Beje, M. Muižiniko VRK pateiktos deklaracijos duomenimis, socdemas „Aldec General“ skolino ne kartą. Dar vienas suteiktos paskolos sandoris esą pradėtas 2014 m. sausio 1 d., o baigtas – tų pačių metų birželio 30 d. Šiuo sandoriu M. Muižinikas deklaruoja „Aldec General“ paskolinęs daugiau kaip 2 mln. litų. Didesnysis skolinimo sandoris už 3,248 mln. Lt, deklaracijos duomenimis, nėra baigtas.

Beje, „Aldec General“ nėra vienintelė vieta, kur susikerta M. Muižiniko ir dujų magnato R. Stonio keliai. Kaišiadorių milijonierius deklaruoja esąs bendrovės „Foksita“ kolegialaus valdymo organo narys. Šios bendrovės didžiausia akcininkė – R. Stonio valdoma KTE. M. Muižinikas taip pat vadovauja bendrovei „Etelipsus“, jos akcininkas – R. Stonys. „Žiežmarių gėlių prekyba“, kuriai vadovauja M. Muižinikas, taip pat kontroliuojama R. Stonio. Ne išimtis – ir „Žiežmarių gėlės“. Paprastai tariant, tiesioginis Kaišiadorių milijonieriaus darbdavys yra „Dujotekanos“ savininkas.

Sieja ir pinigai, ir kraujas

M. Muižinikas DELFI patvirtino, kad pernai tas pats geradaris iš užsienio jo žmonai padovanojo dar 1,25 mln. Lt.

„Na, kaip matote. Viskas deklaruota, viską matot kuo puikiausiai“, - sakė kandidatas į Kaišiadorių tarybą.

Taigi bendra socdemo šeimai iš užsienio atplaukusių lėšų suma sudaro 6,75 mln. Lt arba daugiau nei 1,95 mln. eurų. Tačiau M. Muižinikas ir toliau kategoriškai atsisako atskleisti, kas tas užsienio geradaris, kurio pinigai iš jo kišenės plaukia į R. Stonio verslą.

„Neturiu teisės tokios“, - teigė politikas.

Jis taip pat patvirtino didelius pinigus skolinantis šilumininkystės verslu Kaune besiverčiančiai „Aldec General“. „Jeigu taip matot – tai taip ir yra“, - nedaugžodžiavo M. Muižinikas.

Pasiteiravus, ar paslaptingasis geradaris, padovanojęs jo šeimai kone 2 mln. eurų, pinigus dovanojo su sąlyga, kad jais bus finansuojama „Aldec General“ veikla, 28 metų milijonierius patikino, esą tokių sąlygų nebuvo. „Mano asmeninis sprendimas“, - sakė M. Muižinikas.

Paklaustas, ar seniai pažįsta R. Stonį, pašnekovas buvo atviras – jį su dujų magnatu sieja ne tik pinigai, bet ir giminystės ryšys.

„Na, tai žmonos – sesės. Pasidomėkit, taigi žurnalistai jūs“, - atviravo M. Muižinikas.

Šalies, iš kurios atkeliavo daugiau nei 1,95 mln. eurų dovanų, politikas ir toliau neatskleidžia – tik patikina, esą pinigai ne iš Rusijos. „Neturiu tokios teisės (atskleisti šalį – DELFI). Tikrai ne iš Rusijos – būkit ramūs“, - teigė M. Muižinikas.

Tolesnius klausimus dėl pinigų kilmės jis pasiūlė peradresuoti savo sutuoktinei. „Jeigu norit – kreipkitės į žmoną. Žmonai dovanojo“, - sakė socdemas.

Priminus, kad žmonai dovanotus pinigus „Aldec General“ skolino jis pats, politikas patikino, kad tai smulkmena. „Jokio skirtumo, kas skolina – ar aš, ar žmona“, - teigė M. Muižinikas.

Vis dėlto su teiginiu, kad tokiu atveju nėra ir „jokio skirtumo“, kas gauna dovanotus pinigus, jis nesutinka. „Yra skirtumas“, - reziumavo M. Muižinikas.