"Ši žinia leidžia manyti, kad JAV yra pasirengusios prisiimti ilgalaikius saugumo užtikrinimo įsipareigojimus Lietuvoje", - sako Krašto apsaugos ministerijos Gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis, šią savaitę besilankantis su vizitu JAV.

Susitarimas apibrėš dislokuotų JAV pajėgų ir ginkluotės statusą, investicijų į infrastruktūrą teisinį pagrindą, bendrus projektus plėtojant Lietuvai svarbius gynybos pajėgumus. Pasak V. Urbelio, naujo susitarimo pasirašymas bus svarbus abiem pusėms ne tik siekiant efektyviai įgyvendinti Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvą, bet ir apibrėžiant tvirtus, ilgalaikius JAV įsipareigojimus Lietuvos saugumui.

V. Urbelio susitikimo su JAV gynybos departamento direktore tarptautiniam saugumui Elisa Slotkin (Elissa Slotkin) metu konstatuota, kad NATO turi stiprinti savo pajėgumus rytinėje savo dalyje, kaip atsaką į Rusijos agresiją Ukrainoje. Lietuva savo ruožtu yra pasirengusi suteikti visą reikalingą apgyvendinimo ir mokymo infrastruktūrą, remiant sąjungininkų karių dislokavimą Lietuvoje.

Susitikimų metu JAV gynybos departamento atstovai informavo, kad tikisi visų sąjungininkių paramos kovoje su teroristine džihadistų organizacija Irake. "Aljanso, šalių partnerių solidarumas šioje kovoje mums itin svarbus", - pabrėžė E. Slotkin.

V. Urbelis susitikime su JAV valstybės ir gynybos departamentų pareigūnais sutarta intensyviai vienyti pastangas dėl praktinių Ukrainos paramos projektų.

"Lietuva šiuo metu yra kontaktinė NATO ambasada Kijeve, intensyviai dirbame tiek dvišaliu pagrindu, tiek daugiašaliais formatais. Turime vienyti pastangas stiprindami Ukrainos kariuomenę", - pabrėžė V. Urbelis.