„Pirmų pirmiausia, jis yra rašto žmogus ir jo tekstuose visa tai atsiskleidė. 2014 metais, jis, fondo valdybos nuomone, ypatingai parodė keletą svarbių dalykų. Vienas dalykas – supratimas kitokių, pradedant skirtingomis religijomis, tautybėmis, baigiant skirtingų traumatinių patirčių įvardijimu, tokių kaip tremtis į Sibirą arba Holokaustas. (...) Antrasis dalykas, ką jis vėl 2014 metų savo rašiniuose pabrėždavo, tai parodymas kitokios mokyklos: kad mokykla yra įdomi, kad dirbti mokytoju yra prasminga, kas tai gali teikti džiaugsmą pačiam jaunimui – buvimas mokytoju ir turėjimas to betarpiško kontakto“, – fondo sprendimą komentavo L.Venclauskas.

Pasak jo, autorius taip pat visad palieka vietos dvejonei ir nepastato savęs į visažinio poziciją, yra pasirengęs išklausyti ir kitą nuomonę.

Metų tolerancijos žmonėmis taip pat pretendavo tapti fotografas Richard Schofield (Ričardas Šofildas), aktorė Beata Tiškevič-Hasanova ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Tolerancijos žmogus tradiciškai bus apdovanotas skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu.

Ši kasmetinė nominacija skiriama asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Pirmąjį Tolerancijos žmogaus apdovanojimą 2002 metų sausio mėnesį gavo Tomas Šernas. Vėliau metų šis titulas atiteko profesorei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui, režisieriui Sauliui Beržiniui, pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui, psichologui Robertui Povilaičiui, atlikėjai Jurgai Šeduikytei, žurnalistui Mykolui Drungai, poetui Tomui Venclovai, rašytojams Daivai Čepauskaitei ir Sigitui Parulskiui, muzikantui Andriui Mamontovui.