Kaip praneša LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“, šią savaitę pradėtos net dviejų iš lietuvių atimtų vaikų tarptautinės paieškos. Norvegų policija kreipėsi pagalbos į kolegas dėl pietuose, Moldės mieste, dingusio septynmečio ir kitame regione, Stjordo mieste, dingusios devynmetės. Abiem atvejais pagrobimu įtarti tėvai. Berniukas neseniai rastas Švedijoje, o mergaitės vis dar ieškoma Lietuvoje. 

Ieškoma mergaitė iš mamos buvo atimta smurto pagrindu, kai tarnyboms pranešta, kad ši vaikui pliaukštelėjo. Tarptautinė mergaitės paieška paskelbta, kai ji neatėjo į rankinio treniruotę. Įtarta, kad ją automobiliu išsivežė mama, kuri, kaip spėjama, galėjo grįžti į Lietuvą. 

Policija bėglių šeimos dar nerado, bet tikinama, kad net ir radę, nesiųs mergaitės atgal į Norvegiją.

„Bus teritorinės policijos įstaigos patvirtinimas, kad mergaitė yra Lietuvoje, informuosime apie mergaitės būklę Lietuvoje, kad ji yra gyva ir sveika, ir prašysim Norvegijos institucijų nutraukti tarptautinę dingusio asmens paiešką“, - kalbėjo Interpolo Lietuvos nacionalinio skyriaus viršininkas Saulius Puidokas.

Pareigūnai aiškina neturintys jokių duomenų, kad Norvegijoje pradėta byla dėl devynmetės mergaitės pagrobimo, todėl ir nemato pagrindo pradėti baudžiamąjį mamos persekiojimą ar vaiko grąžinimą Norvegijai

„Aš nematau pagrindo išsiųsti mergaitės, nebent Norvegijos vaikų apsaugos tarnyba kreiptųsi atskirai į  Lietuvos institucijas, prašydama perduoti mergaitę Norvegijos institucijos priežiūrai“, - teigė S. Puidokas. 

Ieškoti į Lietuvą galimai mamos parvežtos devynmetės ėmėsi ir Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba. Ji kreipėsi į rajoninį skyrių pagal paskutinę žinomą mamos gyvenamą vietą. Radus mergaitę, specialistai įvertintų, ar mažametė yra sveika, saugi, ar gali gyventi esamomis sąlygomis. 

„Jeigu apsilankius namuose ir įvertinus tai, kad vaikui yra saugu ir nėra jokios grėsmės, tai jokių priemonių dėl vaiko paėmimo iš šeimos šiuo metu nebus imamasi, nes iš Norvegijos institucijų mes kol kas neturime jokių duomenų, dėl kokių priežasčių vaikas buvo paimtas iš mamos. Lietuvoje, tarkim, jeigu nėra jokių duomenų, kad mamai ribota valdžia, neturime jokių teisinių įpareigojimų paimti vaiką iš šeimos“, - LNK televizijai kalbėjo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė.

Pernai iš Norvegijos į Lietuvą grįžo mama su dviem vaikais, kurie iš jos buvo atimti. Tačiau negavus Norvegijos prašymo juos parsiųsti į šalį, joks persekiojimas prieš emigrantų šeimą nepradėtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (569)