Medikai dažnai deklaruoja, kad motinystė – stebuklas, kurį reikia saugoti ir puoselėti. Tačiau jauna šeima teigia susidūrusi su visiškai priešinga tų pačių medikų nuostata.

Iš pradžių atstovėjo eilę, po to buvo nuvyta prie kitos kasos

„Neseniai žmona lankėsi Kauno Klinikų ginekologijos skyriuje. Ją apžiūrėję medikai paskyrė vaistų, kurių esą turi tik vietinė vaistinė. Žmona nuėjo. Prieš ją laukė 7 žmonės. Kai eilė galiausiai sutrumpėjo iki 3 žmonių, atėjo dar viena vaistininkė iš sandėlio. Prieš tai dirbo tik viena. Tačiau atsidarius naujai kasai pradėjo plūsti žmonės „baltais chalatais“. Žmona bandė sakyti, kad yra bendra eilė: jeigu ji, nėščia, gali laukti, gali ir jie. Gydytojų būrys atrėžė: „Jūs gal nematote, kad mes su baltais chalatais...“

Žmona pasakė, kad ji taip pat gali ateiti su baltu chalatu, nes taip pat dirba vaistinėje – farmacinės veiklos vadove. Gydytojai tik nusijuokė – esą tegu ateina, tuomet ir ji galės eiti be eilės. Ji nėščia jau penktas mėnuo. Jai dažnai svaigsta galva, darosi silpna, labai pakilęs kraujospūdis. Tačiau kai pagaliau atėjo jos eilė, to viskas dar nesibaigė. Vaistininkė nuskenavo dėžutę ir pasakė sumą – 3,44 euro. Žmona padavė 20 eurų banknotą, o vaistininkė jai liepė eiti į kitą kasą, nes neturinti grąžos...Tai kur žmonių padorumas? Nėščią moterį siuntinėti po kasas? Vaistininkei, man atrodo, gi, nebuvo sunku nueiti iki kitos kasos pasikeisti eurų? Žmona buvo nuvyta prie kitos kasos bei turėjo laukti dar vieną eilę su „baltaisiais“. Absurdas totalus... Žmona namo grįžo pavargusi, sugadinta nuotaika nuo paprasčiausio aplaidumo ir žmogiškos nepagarbos“, - piktinosi moters vyras.

Vaistinės darbuotojams teko rašyti pasiaiškinimus

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto vaistinės, kurioje ir įvyko incidentas, direktorius prof. Rimantas Pečiūra, patikino, kad iš DELFI sužinojęs apie incidentą iškart susiskambino su minėto filialo darbuotojais ir paprašė prisiminti situaciją.

„Kiek supratau, didelio konflikto nebuvo, tačiau pagrindas klientės nepasitenkinimui buvo tas, kad, kaip ji suprato, gydytojai ateina į vaistinę apsipirkti kaip eiliniai klientai, tik kad su batais chalatais. Be abejo, ir gydytojai pas mus perkasi medikamentus. Vaistinė yra poliklinikos teritorijoje, taigi jų srautas čia didelis. Tačiau nemažai jų atsineša savo receptus, tikslinasi dozes, konsultuoja vaistininkus ar patys konsultuojasi, kokį vaistą užsakyti, nes turi ypatingai sunkų ligonį. Tačiau tai nereiškia, kad turėtų būti skiriama mažiau dėmesio klientams. Į vaistinės filialą nusiųsta atsakinga prekybos skyriaus vadovė, kad aprašytų situaciją. Tuomet ruošiuosi nusiųsti nurodymą, kad atidžiau elgtųsi su klientais, ypač su žmonėmis su negalia, su besilaukiančiomis ir moterimis su vaikais. Net jei yra tarnybiniai kontaktai su gydytojais, šie žmonės neturi būti pamiršti, juolab kad kartais jiems tikrai sunku laukti. Aišku, jeigu panašios situacijos nutiktų kasdien, mes jau seniai būtume užsidarę, bet kiekvienu atveju svarbiausia greitai reaguoti. Ir tai bus į naudą – kuriam laikui visi darbuotojai tampa budresni“, - teigė pašnekovas.

Pasak jo, pati vaistinės patalpa yra maža, o žmonių būna daug, be to, jie irzlūs, kadangi jau ilgai laukė eilėje prie gydytojo kabineto, o čia atvyko ne dėl malonumo, o sveikatos problemų. Maisto papildų čia niekas neieško, paprastai ateina su kompensuojamų vaistų receptais, o tai reiškia, kad aptarnaujami ilgai.

„Aišku, gydytojas atėjo, užkalbino, o mūsų vaistininkai į gydytojus žiūri labai pagarbiai, kaip į vyresniuosius brolius. Taigi šiuo atveju incidentas, mano manymu, įvyko dėl žmogiško veiksnio. Belieka tik atsiprašyti“, - apgailestavo R. Pečiūra.

Tolerantiškiausi vyrai, nepakančiausios moterys

Daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes“ įkūrėja Jurgita Pocienė teigė panašų nutikimą prekybos centre „Maxima“galinti papasakoti iš savo patirties.

„Galiu pasakyti, kad visuomenės požiūris į nėščias moteris absoliučiai nesikeičia. Aš jau buvau ne penktame, bet devintame mėnesyje. Atsistojau prie kasos, kuri aptarnauja nėščiąsias ir mamas su vaikais. Paprastai niekada nereikalauju manęs užleisti, tačiau tądien buvau pakankamai pavargusi. Prieš mane stovėjo viena pagyvenusi moteris, kita jauna. Abi jos buvo ir be vaikų, ir ne nėščios. Jaunesnės moters paprašiau, kad mane užleistų. Tačiau ji į mane pažiūrėjo išsiplėtusiomis akimis – esą nesimato, kad esu nėščia. Aš net pajuokavau – gal man paltą atsekti? Ir tuomet iš tiesų pasidarė pikta – ši moteris visai neturi teisės čia stovėti, o įrodinėti savo teisumą turiu aš.

Dabar, kad nesusidurčiau su vyraujančiu visuomenėje nedėmesingumu nėščiai moteriai, stengiuosi viską užsakinėti internetu. Žinoma, tam tikros socialinės grupės jau keičiasi. Įdomu, kad visada pagarbaus ir gražaus dėmesio sulaukiu iš vyriškosios visuomenės dalies, o mažiausiai tolerantiškos būsimai motinystei – moterys, taip pat žmonės, kurie patys neturi vaikų. Nežinau, kiek turi praeiti laiko, kad motinystė, noras turėti daug vaikų, taps gerbtinu pavyzdžiu. Mes apie tai labai daug visi gražiai kalbame, tačiau vis dar iš daugybės moterų išgirstu, kad į jas žiūrima kreivai, kai jos išeina į gatvę su keturiais ar penkiais vaikais“, - svarstė pašnekovė.