DELFI apsilankius Velbiškio kaime, kur ir gyveno ši tragiško likimo šeima, paaiškėjo, kad mirtinos nelaimės šiame krašte – neretas reiškinys.

„Nelaimingas čia namas. Antrame aukšte, kur mes gyvenam, vienas pasikorė, kitoje pusėje – griūdamas nuo laiptų užsimušė. Kitas nuėjęs už to tvarto pasikorė, dabar visos šeimos nebėra“, – sakė antrame to paties namo, kur gyveno minima šeima, aukšte gyvenantis vyras.

Pasirodo, kad vakarą, kai nusižudė Audrius, jo žmona su vaikais buvo namuose.

„Duris atidarė, o jis ant durų kabo...““, – sunkiai žodžius rinko kaimynas.

Jis negalėjo suprasti, kodėl auksinėmis rankomis galintis pasigirti, du vaikus ir žmoną turintis, pinigų stygiumi skųstis negalėjęs vyras savo noru pasitraukė iš gyvenimo.

DELFI nusprendė pasidomėti, ar iš tiesų tam tikri namai turi blogą aurą, dėl ko juose gyvenančius asmenis gali persekioti nelaimės.

Atsitiktinumų – per daug

Psichologė, psichoterapeutė Genovaitė Petronienė DELFI patikino, kad ši istorija ir jai atrodo keista – atsitiktinumų tikrai yra per daug.

„Negali būti, kad visa tai, visi įvykiai kaimynams, nutiko netyčia. Manau, kad tai tikrai yra susiję. Yra įrodyta, kad savižudybės yra užkrečiamos. Žinoma, jos priverčia kaimynus sunerimti – baisu, kai artimas žmogus nusižudo. Psichologai jau ilgą laiką nagrinėja Verterio efekto reiškinį – žmonės žudosi bangomis. Pastebime, kad jei nusižudo kažkoks žinomas žmogus ar kažkas iš artimųjų silpnesniems žmonėms: paaugliams, nestabilios psichikos, jautriems žmonėms, taip pat labai sustiprėja mintys apie savižudybę. Jiems ši išeitis iš visų problemų pasidaro daug realesnė, nors gal iki tol apie pasitraukimą iš gyvenimo jie net negalvojo.

Taip pat verta pastebėti, kad tokios nelaimės sukelia nežmonišką stresą. Tąkart automobilį vairavo pati nusižudžiusio vyro žmona. Tikrai gali būti, kad ji kelyje nebuvo labai atidi. Be to, stresas galėjo būti išlikęs dar nuo to laiko, kai ji sužinojo apie kitiems kaimynams nutikusias nelaimes. Manau, kad tame miestelyje gyvenantys žmonės tikrai galėjo užsikrėsti neigiamomis emocijomis“, – sakė ji.

Name – didelė nelaimingų žmonių sankaupa?

G. Petronienė tikino pastebėjusi ir kitą įdomų reiškinį – žmonės dažniausiai bendrauja su tais, kurie yra panašūs. Pavyzdžiui, išsiskyrę su išsiskyrusiais, linkę į depresiją su linkusiais į depresiją, linksmi su linksmais.

Psichologė Genovaitė Petronienė

„Šis tinkliškumas yra matyti ir kaimynų gyvenime. Tai galbūt mistika, o ne psichologija, bet pastebėjau, kad tam tikrose vietose gyvena tam tikrų rūšių žmonės. Pavyzdžiui, name, kur gyvena nuolat girtaujantys darbininkai, inteligentai jausis blogai. Jiems bus nemalonu, todėl anksčiau ar vėliau jie išsikraustys. Panašius interesus turinčių žmonių yra panašus socialinis sluoksnis, uždarbis, tad jie kažkaip vieni kitus susiranda ir gyvena panašiose vietose. Nemanau, kad šiuo atveju namas yra kažkuo blogas, tačiau gal taip sutapo, kad jame buvo didelė nelaimingų žmonių sankaupa“, – spėjo ji.

Psichologė taip pat pripažino, kad šiuo atveju gali būti kalti ir taip paprastai nepaaiškinami reiškiniai.

„Žmonės kartais tiesiog jaučia, kad vienoje vietoje jiems, pavyzdžiui, miegoti yra geriau nei kitoje. Gali būti, kad šiuo atveju visame name tiesiog yra ta bloga zona, kurioje gyventi tiesiog nemalonu, bet nėra su kuo palyginti. Žinoma, gyventojai dėl to žudytis neturėtų, tačiau dėl to jie gali jaustis šiek tiek blogiau“, – patikino ji.

Nuo tokio namo pataria sprukti kuo toliau

Paklausta, ką galėtų patarti tiems, kurie įtaria, kad ir jie gyvena panašiame name, G. Petronienė patarė nebijoti iš karto imtis drąsių veiksmų.

„Jei žmonės imtųsi elementarių veiksmų, pavyzdžiui, pasirūpintų dvasiniais dalykais, kuriuos mums siūlo valstybės pripažinta bažnyčia, tarkime, pakviestų kunigą, kuris tą namą pašventintų, sukalbėtų maldas, tai tikrai turėtų išeiti į naudą. Visų pirma, gal ir pradėtų veikti aukštesnės jėgos, kitą vertus, gal tiesiog šis veiksmas nuramintų – pradėtų veikti savitaiga, kad dabar jau ten niekas nebevyks, namuose apsigyveno geresnė dvasia“, – patikino ji.

G. Petronienė pataria, jei yra galimybė, išsikelti iš tokio namo. Anot jos, neigiamos emocijos, mintys gali labai stipriai žmogų paveikti.

„Būna, kad pavyzdžiui, kaimynai naujakuriams papasakoja, kas tame name anksčiau dėjosi, o kartais net pasakojimo nereikia. Visi aplinkiniai paslapčia spėlioja, tarsi laukia, kad kažkas nutiktų, o tai gali labai paveikti – kaip hipnozė. Jei visi laukia, kad tam žmogui kažkas atsitiks, gali ir atsitikti. Galima būtų palyginti, kai tėvai, pavyzdžiui, labai nori, kad gimtų mergaitė ar moteris baiminasi, kad jos vyras bus neištikimas, dažniausiai taip ir nutinka“, – pastebėjo ji.

Namą pataria nugriauti, gyventojams – persikelti kitur

Parapsichologas Vladimiras Azanovas patikino, kad gyvenamoji vieta nuolat veikia žmogų, tad gali perduoti ir neigiamą informaciją

„Paveiktas neigiamos informacijos žmogus gali atsidurti ir ligoninėje, ir patekti į avariją, ir pradėti galvoti apie savižudybę. Gali būti, kad tas konkretus namas tiesiog stovi netinkamoje vietoje, iš kurios sklindantys spinduliai daro neigiamą įtaką gyventojų psichikai. Tuomet žmonės gali pradėti daryti nesąmones, dažnai sirgti, priimti netinkamus sprendimus“, – patikino V. Azanovas.

Anot parapsichologo, jei namas stovi ant žemės plokščių tektoninių lūžių, yra veikiamas povandeninių srovių ar magnetinio lauko, jam jau niekas nepadės – pastatą reikia nugriauti, o jame gyvenantiems žmonėms – persikelti kitur.

„Reikia patikrinti, ar namo statymui vieta yra tinkama. Kaip ir bažnyčių bet kur nestato, taip ir gyvenamųjų namų statyti bet kur negalima. Kas iš to, kad užkalbės kažkas ar pašventins, būna tokių žmonių, kuriems – nieko, net jei bloga namo vieta, jie prisitaiko, bet jautrūs žmonės gali stipriai nukentėti. Jei yra galimybė, geriau persikelti kitur“, – patarė jis.

Svarbu pasitikėti intuicija

V. Azanovas taip pat pastebėjo, kad galėjo būti ir atvirkščias variantas – namo energetiką galėjo paveikti žmonių psichika.

„Nemanau, kad visos nelaimės šiame name – tik sutapimas. Jei būtų vienas nukentėjęs, žinoma, bet dabar... Reikia gerai pagalvoti, kodėl žmonės iš to namo miršta vienas po kito“, – susimąstė jis.

Parapsichologas prisiminė atvejų iš savo praktikos, kai jam taip pat teko vykti į gyvenamuosius namus, nes, pavyzdžiui, nuo į sandėliuką vedančių laiptų šeimos nariai nuolat nukrisdavo.

„Tas atvejis buvo paprastesnis – pakeitėme sandėliuko vietą“, – prisiminė jis.

Paklaustas, kaip atpažinti, kad dėl tavo nelaimių iš tiesų gali būti kalta gyvenamoji vieta, jis patarė pabandyti į situaciją pažiūrėti iš šalies – jei nelaimių iki tol nebuvo, namas geras, tačiau jei problemų pradėjo kilti dar statybų procese, namas yra netinkamoje vietoje.

„Renkantis gyvenamąją vietą reikia labai pasikliauti intuicija, ji gali padiktuoti iš tiesų daug“, – patikino jis.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka
iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Olandų g. 19 - 2, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)