„Šiais metais tuokiamės bažnyčioje, todėl mums reikia baigti sužadėtinių kursus. Kadangi gyvename užsienyje, kursai vyktų internetu. Paskambinome į Kauno šeimos centrą ir iš karto gavome informaciją, kad kursų kaina – 87 eurai (300 litų). Buvau skaičiusi, kad praėjusiais metais kursų kaina buvo nuo 14,48 iki 28,96 eurų (nuo 50 iki 100 litų). Kaip čia yra su tomis kainomis, negi taip išaugo“, – stebėjosi mergina.

DELFI ji patvirtino, kad pinigų Kauno šeimos centre jos paprašė iš karto – dar prieš prasidedant kursams, ir patikino, kad jie tikrai gali būti vykdomi internetu.

Nors tokia kursų kaina ir vedimo tvarka nuostabą sukėlė ir Kauno arkivyskupijoje paskaitas sužadėtiniams vedančiam Alvydui Rakauskui, Lietuvos šeimos centro direktorė Dalia Lukėnienė patikino, kad sužadėtiniai iš tiesų gali kursus baigti internetu – su patarėju susirašinėdami elektroniniais laiškais. Tiesa, toks malonumas kainuoja tris kartus daugiau nei įprasti sužadėtinių kursai.

Kursai ir per „Skype“

Susisiekus su Kauno sužadėtinių katechezės programos vadovu A. Rakausku ir papasakojus apie išgirstus faktus, jis net kiek suabejojo jų tikrumu. Anot kursų vadovo, jis pirmą kartą girdi, kad sužadėtinių kursai gali kainuoti tiek daug.

„Mes net neturime tokių žmonių, kurie galėtų teikti savo paslaugas internetu. Dabar sužadėtinių kursuose gali būti ne daugiau kaip 10 porų, juos konsultuoja pagal krikščioniškas tradicijas gyvenanti pora. Kursas trunka 8 paskaitas, jį įmanoma baigti per 4 savaites. Kita atsiskaitymo forma – 12 paskaitų po valandą ar dvi, kurias veda įvairūs lektoriai. Abiem atvejais yra priimamos aukos, bet jos tikrai nėra tokios, kaip dabar teigiama. Man niekaip „nesutelpa galvoje“, kad kursai gali kainuoti 87 eurus“, – patikino jis. A. Rakauskas prasitarė, kad nors už kursus yra atsidėkojama laisva auka, paprastai jos dydis yra apie 30 eurų.

Jis patikino, kad svetur gyvenančius, bet kursus norinčius baigti lietuvius jie vis tiek bandydavo prisivilioti į Lietuvą arba siūlydavo kursus baigti toje šalyje, kur jie gyvena, tačiau šie variantai dažnai porai netikdavo, tad buvo sumanyta leisti sužadėtiniams paskaitose dalyvauti virtualiai.

„Leisdavome transliuoti tai, kas vyksta paskaitoje. Sužadėtiniai gali į paskaitas atsiųsti savo giminaičius ar draugus, kurie per kompiuterį, naudodamiesi specialiomis programomis (pavyzdžiui, „Skype“), galėtų garsą ir vaizdą transliuoti artimiesiems. Tiesa, tai sukeldavo nemažai nepatogumų. Sužadėtiniai sugalvodavo šimtus pasiteisinimų, tad šiuo mokymosi būdu per praėjusius metus nepasinaudojo nė viena pora“, – patikino A. Rakauskas.

Siūlo būti krikščioniška pora nesąmonių pasaulyje

Tris dienas per savaitę po keturias valandas jo telefonu atsiliepia administratorė, kuri registruoja sužadėtinius į kursus. A. Rakauskas spėja, kad ji galbūt ir suklaidino besikreipusius jaunuolius.

„Vakar ją pavadavau ir telefonas netilo visas tas keturias valandas. Gal ji kažką ir supainiojo. Buvau nustebęs, kad jau sausio viduryje į kursus registruojasi tiek daug žmonių. Anksčiau pats bumas būdavo po Velykų, pavasariop, bet dabar susidomėjimas labai išaugo. Man pačiam yra mįslė, kodėl dabar tiek daug žmonių nori tuoktis, tačiau labai tuo džiaugiuosi.

Nemažai sužadėtinių ieško įvairių pasiteisinimų, mano, kad kursų pažymėjimus jiems turime duoti be jokių jų pastangų. Susiduriame su žmonių vaidyba, imitacija, jie nori į bažnyčią ateiti ne kaip į šventą vietą, o kaip į kažką gražaus. Labai veidmainiškas požiūris. Būna žmonių, kurie nors ir iš užsienio, vis tiek atvažiuoja, palanko kursus dvi savaites, po to vėl dvi savaites. Ar krikščioniškai gyvena, tai jau kitas klausimas. Tai labai priklauso nuo konkrečios poros pasirinkimo – ar jie nori būti krikščioniška šeima šitam nesąmonių pasaulyje“, – retoriškai klausė jis.

Mokesčiu atbaido tinginius

Tačiau Lietuvos šeimos centro direktorė D. Lukėnienė patikino, kad internetu sužadėtiniai kursus gali baigti jau trejus metus. Didesnę tokių kursų kainą ji aiškino tuo, kad sužadėtiniai konsultuodamiesi tokiu būdu gauna daugiau jiems vieniems skirto dėmesio.

„Mažinti mokesčio tikrai neplanuojame, nes mokyti porą nuotoliniu būdu – didelis darbas. Tarpusavyje yra bendraujama elektroniniais laiškais, turi būti išsiųsta iki 30-ies jų. Didesnę rinkliavą šiuo atveju padarėme dėl to, kad mažiau žmonių norėtų tuo naudotis. Geriau, kad poros eitų į grupes – ten su jais yra pakalbama po porą valandų, jie išklauso, ką sako vedantieji, patys pasidalija mintimis. Bendraujant nuotoliniu būdu dirbama atskirai su pora ir atskirai ir su moterimi, ir su vyru. Jie turi siųsti savo individualias mintis, pastebėjimus. Perskaityti viską – ne mažas darbas“, – patikino D. Lukėnienė.

Anot jos, kursų kaina visus tuos metus išliko nepakitusi. Tiesa, sąžiningai sumokėti visą kainą prašoma ne visų – atsižvelgiama į konkrečios poros finansus.

Konsultuoja el. laiškais

Ji pasakojo, kad paprastai nuotolinius kursus veda vienas Šeimos centre dirbantis žmogus. Šiuo metu sužadėtinius konsultuoja viena moteris – mama, auginanti trejų metų vaiką.

„Iš pradžių kiekvienam sužadėtiniui yra išsiunčiama po sužadėtinių sąsiuvinį, o paskui jiems yra siunčiama po kiekvieno susitikimo paruoša medžiaga. Sužadėtiniai turi reflektuoti ir atsiųsti savo mintis, tai yra perskaitoma, siunčiama papildoma medžiaga, situacijos, kurias reikia aptarti. Kartais su žmonėmis iš karto randame bendrą kalbą ir iš viso būna išsiųsta vos 10 laiškų. Kartais rasti bendrą kalbą yra sunkiau, tad ir laiškų išsiųsta būna daugiau. Kai kursai baigiasi, paskiriame sužadėtiniams asmeninį susitikimą Šeimos centre, aptariame jų situaciją žodžiu, paaiškiname, jei būna kas neaišku, ir išrašome jiems kursų baigimo pažymėjimą“, – kaip vyksta mokymasis internetu, pasakojo D. Lukėnienė.

Ji pamena, kad praėjusiais metais iš Kauno arkivyskupijos į jų centrą kreipėsi aštuonios poros. Visoje Lietuvoje tokių porų buvo apie keliasdešimt.

„Labai liūdna, bet mokytis nuotoliniu būdu nori vis daugiau porų. Nežinau, kaip dar jas reikėtų stabdyti. Vis daugiau žmonių gyvena užsienyje, tačiau vis dar populiaru tuoktis Lietuvoje. Todėl ir kyla įvairiausių problemų“, – patikino ji.

Planuojantiems vestuves – dar daugiau permainų

DELFI primena, kad bažnyčioje susituokti norinčių porų šiemet lauks ir daugiau naujovių. Svarbiausios iš jų – dvi. Jaunavedžiai bus kviečiami tuoktis ne populiariose bažnyčiose, o savo parapijose. Atsisakius masinių kursų, kuriuos sužadėtiniai lankė vyskupijų šeimos centruose, bus pereita prie asmeniškesnio rengimo santuokai.

DELFI pristatė Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius dar praėjusių metų pabaigoje sakė, kad tie žmonės, kurie bando bažnyčios nustatytas taisykles apeiti elgiasi labai apgailėtinai.

Sigitas Tamkevičius

„Labai apgailėtini atvejai, kur šitaip „sutvarkydavo“. Manau, ir kunigas turi dėl to jausti atsakomybę, nes čia – žmogaus gyvenimas. Ir jeigu nenusiseka santuoka, jeigu žmogus daro klaidų, kurių žinodamas nepadarytų, kunigui – didžiulė atsakomybė, jei pro pirštus žiūri.
Jaunas žmogus kur kas mažiau žino, kas gali jo laukti ir todėl į rengimą santuokai reikia žiūrėti labai rimtai. Kunigai puikiai žino rengimo santuokai tvarką, tačiau būna atvejų, kad nori palengvinti sau, palengvinti kitiems, tarsi darytų gera. Panašiai, kaip tėvai neva daro gera, kai augindami vaiką jį lepina, nuolaidžiauja, nors iš tiesų tai – meškos pasitarnavimas“, – sakė jis.

Duomenys, kiek porų Lietuvos bažnyčiose tuokėsi 2014 metais, dar renkami. Kaip DELFI informavo Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriatas, 2013 metais bažnytines santuokas sudarė 8152 gyventojai. Daugiausia santuokų – net 1905 – Vilniaus arkivyskupijoje.

Kauno arkivyskupijoje palaiminta 1500 sužadėtinių porų, Telšių vyskupijoje, kuriai priklauso ir Klaipėda, 1489. Kaišiadorių vyskupijoje Bažnyčioje tuokėsi 588, Vilkaviškio vyskupijoje 968, Šiaulių vyskupijoje 789 poros. Kariuomenės ordinariate, kuris išskiriamas kaip neteritorinė vyskupija, susituokė 57 jaunavedžiai.