„Žinoma, kad neprisipažįstu, tai provokacija“, - žurnalistams sakė 57 metų R. Lipskis. Paklaustas, kas, anot jo, surengė provokaciją, šnipinėjimu kaltinamas vyras sakė: „Valdžia, saugumas“.

Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija penktadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje R. Lipskis yra kaltinamas šnipinėjimu.

Valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas teisėjų paprašė rengti neviešus posėdžius, tuo metu kaltinamojo gynėja Snieguolė Mažeikienė – viešus.

Aiškindamas, kodėl reikalingas uždaras posėdis, prokuroras sakė, kad byloje yra daug dokumentų kopijų, garso įrašų, kurių perdavimu Baltarusijos žvalgyboje dirbančiam asmeniui ir yra kaltinamas R. Lipskis.

„Nagrinėjant bylą viešai ši informacija taptų vieta, ja galėtų susipažinti ne tik proceso dalyviai, be to, būtų paviešinti žvalgybos būdai ir metodai, taktiniai veiksmai ir priemonės, naudojamos tokiems veiksmams atlikti“, – sakė R. Savickas.

Tuo metu R. Lipskio advokatė pabrėžė, kad visos schemos, kurių perdavimu baltarusiui yra kaltinamas „Oro navigacijos“ darbuotojas, yra vieša ir ją laisvai galima rasti internetinėje erdvėje.

Viešo posėdžio pageidavo ir R. Lipskis. „Labai noriu, kad būtų viešas posėdis, nes savo kaltės nepripažįstu – šnekėjau su baltarusiu, bet ta informacija nėra slapta, – sakė jis. – KGB manęs neužverbavo, nesuprantu, jeigu VSD mane stebėjo tiek laiko, kodėl nėra užfiksuota, kad man ir mano šeimai buvo grasinama. Noriu, kad Lietuva pamatytų, kaip pas mus atvažiuoja baltarusiai. VSD tą žmogų sekė, žinojo, kad jis yra prikibęs prie manęs, bet nieko nedarė. Aš tikrai turiu ką pasakyti.“

Teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Jurgita Mačionytė paskelbė, kad bylos posėdžiai bus vieši, išskyrus tuos, kuriuose bus apklausinėjami trys liudytojai.

Susipažino prie Vilniaus esančiame viešbutyje

Prokuroras R. Savickas teisme atskleidė, kad R. Lipskis informaciją perdavė Baltarusijos žvalgybos darbuotojui Sergejui Kurulenkai. Jo saugumiečiams nepavyko sulaikyti, vyras yra išvykęs į Baltarusiją.

Su Baltarusijos žvalgyboje dirbančiu S. Kurulenka „Oro navigacijos“ technikas susipažino maždaug prieš 3 metus vieno renginio, vykusio viešbutyje „Villon“, metu. Iniciatyvą bendrauti, anot kaltinamojo advokatės, parodė būtent baltarusis.

R. Lipskio gynėja tikino, kad jo klientui Baltarusijos pilietis grasino, šie grasinimai yra susiję su šeima, todėl šis ir sutiko pateikti jo prašomą informaciją. Bet ji, anot advokatės, nėra slapta.

Kodėl R. Lipskis buvo šantažuojamas, advokatė žurnalistams neatskleidė.

Prokurorui paskelbus kaltinamąjį aktą paaiškėjo, kad informaciją apie strateginius Lietuvos objektus R. Lipskis rinko nuo 2011-ųjų iki 2013-ųjų kovo 4-osios, kai sostinės Dariaus ir Girėno g. buvo užfiksuotas paskutinis jo susitikimas su S. Kurulenka.

Pasak prokuroro, R. Lispkis rinko užsienio žvalgybą dominančią informaciją apie „Oro navigaciją“, Tarptautinį Vilniaus oro uostą ir Lietuvos kariuomenės bazę, kurioje įsikūrę NATO kariai, Zoknių oro uoste prie Šiaulių.

Su kolegomis nuvyko stebėti NATO misijos Zokniuose

Prokuroro teigimu, R. Lipskis savo darbo vietoje skaitmeniniu fotoaparatu 2012-ųjų spalio 19-ąją nufotografavo pluoštą „Oro navigacijos“ dokumentų, susijusių su Vilniaus oro uostu.

Penkiuose segtuvuose, kuriuos R. Lipskis fotografavo, buvo informacija apie „Oro navigacijos“ infrastruktūrą, komunikacijos kanalus, įvairios įrangos techniniai duomenys, taip pat įvairi informacija apie oro uostą ir jos infrastruktūrą, pakilimo bei nusileidimo takų techninė dokumentacija ir t. t.

Skaitmeninę kortelę su nuotraukomis R. Lipskis baltarusiui perdavė po trijų dienų – spalio 22-ąją, apie 17 val., Dariaus ir Girėno g. esančioje Vilniaus „Lytagros“ parduotuvėje.

Kito susitikimo metu, kuris įvyko 2013-ųjų kovo 4-ąją, R. Lipskis Baltarusijos žvalgybininkui pažadėjo perduoti informaciją apie Zoknių oro uostą, NATO kariuomenės bazę, jos apsaugą, patekimo į oro uosto teritoriją išdėstymą, planuojamus statyti naujus objektus, taip pat kokiomis ryšio ir stebėjimo priemonėmis naudojasi NATO kariai.

Prokuroras pažymėjo, kad R. Lipskis taip pat rinko informaciją apie Zoknių oro uostą aptarnaujančius darbuotojus.

Zoknių oro uoste surinktą informaciją R. Lipskis, įtariama, Baltarusijos žvalgybininkui perdavė žodžiu susitikimo metu. Tuomet taip pat jis pažadėjo, kad ir toliau bendradarbiaus su Baltarusija bei pateiks įvairių duomenų.

Bylos duomenimis nustatyta, kad „Oro navigacijos“ darbuotojas turi daug ryšių Baltarusijoje ir Rusijoje, kuriose dažnai lankėsi.

Tyrimo metu nebuvo nustatyta, kad už Baltarusijos žvalgybininkui perduodamą informaciją R. Lipskis būtų gavęs piniginį atlygį.

R. Lipskis: S. Kurulenka dabar mano, kad jį išdaviau

R. Lipskis pripažįsta, kad savo darbo vietoje fotografavo įvairias schemas, tačiau tikina, jog tai – ne nusikaltimas. „Tai dariau tik dėl to, kad nuo manęs atsikabintų, kaip prokuroras sako, KGB veikėjas“, teigė „Oro navigacijoje“ iki suėmimo dirbęs technikas. Čia dirba ir jo žmona.

Jis taip pat aiškino, kad niekada neskambino S. Kurulenkai – esą būtent baltarusis jam skambindavo ir kviesdavo susitikti. „Kalbant apie Zoknių oro uostą, aš Šiauliuose nesu buvęs 20 metų, o paskutinį kartą važiavau su kolegomis ir ten praleidau vos pusantros valandos“, –aiškino jis.

Nors posėdžio pradžioje aiškino, kad turi daug ką pasakyti, R. Lipskis išsamius paaiškinimus apie ikiteisminio tyrimo metu nustatytas aplinkybes žadėjo pateikti tik tuomet, kai bus apklausti visi liudytojai. Be to, jis su advokate panoro, kad būtų apklausti jo kolegos iš „Oro navigacijos“ su jais R. Lipskis kartu buvo išvykęs į Zoknių oro uostą.

Jau metus Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime laikomas R. Lipskis tikino, kad „sėdi ne už ką“: „Kur aš pabėgsiu? Prokuroras sako, kad Baltarusijoje turiu nekilnojamojo turto – taip, ten mano motina turi savo namą, bet per Lietuvos nepriklausomybės metus Baltarusijoje buvau nuvažiavęs tik tris kartus ir tai tik į kapines važiavau“.

Jis taip pat stebėjosi VSD pareigūnų darbu ir metodais. „S. Kurulenka dabar galvoja, kad jį išdaviau – jį saugumas sekė tris metus, bet jo taip ir nepagavo, o mane sulaikė tik praėjus septyniems mėnesiams po įvykusių susitikimų.“

R. Lipskis yra suimtas iki sausio 24-osios, tačiau prokuroras mano, kad kaltinamasis negali būti paleistas į laisvę ir toliau turėtų būti laikomas izoliuotas nuo visuomenės. Tuo metu kaltinamasis ir jo advokatė teismo prašė daugiau nebepratęsti griežčiausios kardomosios priemonės – esą R. Lipskis sunkiai serga, Lukiškėse jam nesuteikiama jokia medicininė pagalba. „Jis per metus numetė 30 kg svorio“, pažymėjo advokatė.

Ar R. Lipskis toliau bus laikomas suimtas, ar bus paleistas, teismas paskelbs jau kitą savaitę, o baudžiamąją bylą dėl šnipinėjimo žada toliau nagrinėti vasario pradžioje. Tada bus pradėtos liudytojų apklausos.

Generalinė prokuratūra yra pranešusi, kad R. Lipskis yra kaltinamas šnipinėjęs prieš Lietuvos Respubliką, vykdydamas Baltarusijos specialiųjų tarnybų užduotis. Pareigūnai įtaria, kad „Oro navigacijos“ darbuotojas slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybai.

Įtariama, kad Baltarusijai rinkta ir perduota informacija apie Lietuvos kariuomenę, jos dalinius, strateginę reikšmę Lietuvos nacionaliniam saugumui turinčias valstybės įmones, jų veiklą, objektus bei įrenginius jose.

R. Lipskis sulaikytas maždaug prieš metus, jam gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Valstybės saugumo departamento direktorius Gediminas Grina yra teigęs, kad visa žvalgybos operacija truko daugiau kaip trejus metus.

Pareigūnų teigimu, tikėtina, kad Baltarusija gauta informacija dalijosi ir su Rusija.