„Rusijos agresija prieš Ukrainą iš esmės pakeitė saugumo situaciją Europoje. Tai kelia nerimą, ypač kaimynams, kurie suinteresuoti matyti demokratinę, taikią ir klestinčią Rusiją. Neabejoju, kad Rusijos žmonėms taip pat labai svarbios europietiškos vertybės, galimybė gyventi demokratinėje visuomenėje. Todėl dialogas su Rusijos visuomene yra ypač svarbus ir turėtų būti plėtojamas“, -sakė ministras, atidarymas Vilniaus intelektualų forumą.

Forume taip pat dalyvauja buvęs Rusijos Ministras Pirmininkas Michailas Kasjanovas, akademikai ir mokslininkai Lilija Ševcova, Andrejus Piontkovskis, Andrejus Ilarionovas, Andrejus Zubovas, žurnalistai bei visuomenės veikėjai, iš viso – apie 70 dalyvių. Renginio metu tylos minute pagerbtas terorizmo aukų Prancūzijoje ir Ukrainoje atminimas.

Tą pačią dieną L. Linkevičius atidarys ir tradicinį – jau aštuntąjį – „Sniego susitikimą“, į kurį, kaip ir kasmet, susirinko tarptautinės saugumo politikos ekspertai, politikai, pareigūnai. „Sniego susitikime“ bus diskutuojama apie tai, kaip Vakarams apsaugoti savo visuomenes ir vertybes Rusijai agresyviai perbraižant Europos žemėlapį, kaip nustatyti Vakarų santykius su Rusija, kaip padėti Ukrainai, Moldovai, Gruzijai ir kitoms šalims įveikti patiriamą Rusijos spaudimą ir toliau siekti euroatlantinės integracijos tikslų.

Atidarant „Sniego susitikimą“, L. Linkevičius Užsienio reikalų ministerijos garbės ženklu „Lietuvos diplomatijos žvaigždė“ už Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo skatinimą apdovanos Švedijos politiką, buvusį užsienio reikalų ministrą Carlą Bildt.

Renginyje dalyvaus ir įžanginę kalbą pasakys Michailas Chodorkovskis. Taip pat dalyvaus Švedijos parlamento pirmininkas Urbanas Ahlinas, Latvijos, Estijos ir Slovakijos užsienio reikalų ministrai Edgaras Rinkevičius, Keitė Pentus-Rosimanus (Keit Pentus-Rosimannus), Miroslavas Lajčikas, JAV valstybės departamento ir prezidento administracijos atstovai, NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas, ES ir NATO šalių pareigūnai, analitinių ir tyrimų centrų tarptautinės ir saugumo politikos ekspertai.

Į tarptautinį pripažinimą užsitarnavusį susitikimą atvyko daugiau kaip 60 žinomų užsienio ir Lietuvos politikų, pareigūnų ir ekspertų.

„Sniego susitikimo“ bei Vilniaus intelektualų forumo dalyvius sausio 15 d. priėmė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Sausio 16 d. „Sniego susitikimo“ ir Vilniaus intelektualų forumo dalyviai tęs diskusiją bendrame renginyje Pirklių rūmuose Vilniuje.

Aptarė saugumo klausimus su NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoju

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį susitiko su NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoju Alexanderiu Vershbowu, kuris atvyko į Lietuvą dalyvauti Užsienio reikalų ministerijos organizuojamame tradiciniame neformaliame „Sniego susitikime" (Snow Meeting).

Pokalbio metu buvo aptarti NATO viršūnių susitikime Velse priimti sprendimai dėl kolektyvinės gynybos priemonių stiprinimo ir NATO parengties veiksmų plano įgyvendinimo, taip pat Aljanso prisitaikymas prie naujos saugumo aplinkos.

„Svarbu operatyviai ir sklandžiai įgyvendinti Velse priimtus sprendimus. Tai turi didžiulę reikšmę transatlantiniam saugumui ir Baltijos jūros regionui. Būtina nuolat užtikrinti Aljanso pasirengimą atremti saugumo iššūkius", - sakė L. Linkevičius.

Ministras pažymėjo, kad NATO Aukščiausiajai sąjungininkų pajėgų Europoje vadavietei tenka svarbus vaidmuo planuojant pratybas, formuojant štabų elementus, vystant NATO greitojo reagavimo pajėgas.