Apie valymą ministerijoje, padirbtus eurus bei kovą su terorizmu „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi „Tvarkos ir teisingumo“ deleguotas ministras Saulius Skvernelis.

- Ministre, nemanote, kad pjaunate šaką, ant kurios pats sėdite?

- Nemanau. Jau paskyrus ministru, pokalbiai su partijos pirmininku šioje vietoje sutapo. Ministerijoje neturi būti daromi nusikalstami veiksmai, pirmininkas išreiškė tokį norą, todėl tie veiksmai ir daromi.

- Jūs atleidote vieno ministerijos skyriaus vedėją, nežinau ar jau pasirašytas įsakymas dėl ministerijai pavaldžios institucijos darbuotojo. Ar galite įvardinti, kas šie asmenys?

- Tai ikiteisminio tyrimo duomenys. Tai nėra politinio pasitikėjimo pareigūnai, jokios partijos nariai. Tyrimas tęstinis, susijęs su valstybės tarnautojų korupcinėmis veikomis.

- Ar tai yra Rimvydas Jančiauskas, Elektroninės valdžios politikos skyriaus vedėjas ir Informatikos departamento prie ministerijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Ūsas?

- Taip.

- Ar jie buvo priimti į darbą, kai šią ministeriją perėmė „Tvarka ir teisingumas“?

- Kiek žinau, tikrai ne.

- Tai tie asmenys, pas kuriuos buvo daromos kratos?

- Paskutinės kratos Vidaus reikalų ministerijoje buvo daromos jų darbo vietose.

- Kodėl jų nenušalinote anksčiau?

- Jie mano, kaip save dažnai apibūdina, kad yra nekalti. Procedūra tokia. Atlikus procesinius veiksmus laukiame procesinio sprendimo iš prokuratūros. Iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gavome oficialų atsakymą, kad jiems pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu.

- Jums tos informacijos, kurią gavote iš STT pakako, kad šiuos pareigūnus nušalint?

- Be jokios abejonės. Įrodymų nevertinu, mums nereikia vertint. Įtarimai pareikšti dėl nusikalstamos veikos, apribota, su kuo jie gali bendraut. Tų funkcijų vykdymas negalimas, kol tie įtarimai yra arba paneigti, arba patvirtinti. Negalima teigti, kad tie žmonės kalti, nes visgi esam teisinė valstybė.

- Jūsų pirmtakas Alfonsas Dailis Barakauskas nenušalino dviejų šioje byloje figūruojančių asmenų, savo pavaldinių net ir tuo atveju, kai jie atsidūrė areštinėje. Kodėl jūs taip pat nepasielgėte?

- Nenoriu komentuoti. Matyt, tuometinis ministras priėmė sprendimą pagal savo vidinį įsitikinimą ir vertindamas aplinkybes.

- Jūs esat deleguotas partijos, kuri klimpsta šiame skandale. Jums tai svarbu?

- Be abejo, svarbu. Aš atėjau į šią poziciją, kai tyrimas buvo pradėtas ir vienas etapas padarytas. Žinojau, kur einu. Ministerija neturi būti korumpuota, neskaidri, persekiojama šešėlių. Ta pozicija buvo suderinta su partijos pirmininku.

- Ar Jūs atleistumėte asmenį, kuris būtų ir partijos nariu?

- Be jokios abejonės. Jeigu žmogus yra padaręs nusikaltimą ir tai įrodyta, tai su partine nepriklausomybe nieko bendro.

- Bet yra tam tikras lojalumas ar dėkingumas partijai.

- Aš nesu niekam įsipareigojęs, neturiu niekam būti dėkingas. Turiu darbą, profesiją. Jeigu buvo sprendimas, kad aš, mano žinios, yra reikalingi, tai nematau kažkokio dėkingumo. Yra bendras interesas - vidaus reikalų sistema, kad ji taptų kitokia, spręsti problemas, kurios ilgą laiką nesisprendė.

- O Jus delegavusiai partijai tokie sprendimai tinka?

- Nesulaukiu jokių priekaištų, vadinasi, turbūt tinka.

- Ar Jūs esate supažindintas su šios bylos detalėmis?

- Labai džiaugiuosi STT, kaip profesionalais. Kadangi esu politinio pasitikėjimo pareigūnas, man žinoti ikiteisminio tyrimo detalių nereikia. Informuojama po veiksmų, ką ir jūs visi žinote. Kai ši byla pasieks, kad būtų galima atskleisti visus ryšius, povandenines sroves, manau, kad STT man tą padarys. Labai svarbu prevencija, kad ateičiai neliktų užslėptų bombų, užregztų tinklų. Problemos Vidaus reikalų ministerijoje prasidėjo tikrai ne prieš du metus. Turime pasekmes gerokai senesnių laikų sprendimų.

- Ar galima teigti, kad tiek Vidaus reikalų ministerijoje, tiek už jos ribų veikė tinklas, kuris bandė daryti įtaką viešiesiems pirkimams?

- Ko gero, galima tai patvirtinti.

- Jūs, dirbęs policijoje, turbūt puikiai išmanote tas schemas. Ar tokia prekyba poveikiu galėjo vykti be aukščiausių ministerijos vadovų žinios?

- Nenorėčiau komentuoti, tai būtų neetiška. Manau, kiekvienas prieš mane buvęs ministerijos vadovas norėjo savo darbus padaryti kuo geriau, kompetentingiau. Mano tikslas padaryti tai, ką reikia. Būdamas policijos vadovu aš turėjau įrankius, kad tokios schemos būtų traukomos, užkardomos. Ministras tokių įrankių neturi. Bet mes turime žingsnius, neabejoju, kad ir Vyriausybėje bus politinė valia ir pritarimas. Bent jau Vidaus reikalų ministerija sudės tokius saugiklius, kad pati ministerija ir įstaigos prie jos bus tinkamai kontroliuojamos, tokių schemų atsiradimas bus minimalizuotas ar neįmanomas.

- Dabar labai aktualu – padirbti eurai. Per dvi savaites net 58 ikiteisminiai tyrimai dėl padirbtų eurų, kai Latvijoje per tą patį laikotarpį buvo 3 pranešimai. Kaip tai suprasti? Ar už tai atsakingos institucijos nedirba savo darbo?

- Manau, tai susiję su pakankamai proaktyviu policijos darbu. Lietuviai šiame regione, nusikalstamame pasaulyje, buvo pakankamai išradingi, sugalvoja tokias schemas, kurios į Vakarų Europą ateina tik vėliau. Tai bandymas pasinaudoti situacija, yra nauja valiuta, ją sunku atpažinti.

- Valiuta cirkuliuos nebe tarp trijų milijonų, o visoje Europos Sąjungoje. Ar mes turime pakankamai specialistų, technikų, kurie atpažintų?

- Manau, kad pasiruošimas buvo pakankamas. Jeigu būtume nepasiruošę, galbūt atrastume tik inkasavimo būdu, kuomet tikrinama specialiu aparatu.

- Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nagrinėjo, ar reiktų nupūsti dulkes nuo priemonių kovai su terorizmu. Vienas iš siūlymų buvo, kad visą šitą reikalą reiktų perduoti Vidaus reikalų ministerijai. Ar tai nebūtų papildomos lėšos, fiziniai ištekliai?

- Džiugu, kad komitetas tokią iniciatyvą parodė. Jau kelis metus, vyksta vadinamasis futbolas. Kai buvo priimtas Žvalgybos įstatymas, Valstybės saugumo departamente šitos koordinavimo funkcijos nebeliko, tam tikros ikiteisminio tyrimo funkcijos, terorizmo prevencijos ir kontrolės funkcijos buvo permestos į Kriminalinės policijos biurą be finansų, resursų – be nieko. Mes pradėjome kurti, nes tema labai jautri, finansavome iš savų resursų. Koordinavimo klausimas yra atviras, nebuvo nuspręsta, kas tai turi daryti. Linkstama prie to, kad tai turėtų atlikti Vidaus reikalų ministerija. Tai nepareikalautų didelių biudžetinių asignavimų.

- Kalbama apie kelis asmenis, kurie yra sekami dėl terorizmo. Kas tai per asmenys?

- Tikrai nenoriu kalbėti kiek jų yra, kokie jie yra. Kol mes neturim koordinuojančios institucijos, tai gali patvirtinti tik Saugumo departamentas.

- Dirbate kelis mėnesius. Vos atėjęs šokote į populiariausiųjų Vyriausybės narių gretas. Kodėl žmonės Jus taip myli?

- Niekada nesivaikiau reitingų. Dirbom darbą, buvo svarbiausia policijos, kaip institucijos reitingai. 2014 m. jie pakilo. Smagu, kai žmonės vertina.

- Antrą sykį eitumėte į šį postą?

- Iš vidaus atsivėrę tam tikri politikos viražai mane stebina, glumina, šokiruoja. Negaliu sakyti, kas būtų, jeigu būtų. Tai netušti žodžiai – norisi, kad valstybėje būtų kitaip, kad valstybėje būtų visapusiškas stabilumas.

- Kas Jus glumina?

- Patys procesai, ta politikos virtuvė iš vidaus. Du mėnesiai – trumpas laikotarpis, bet tikrai negalvojau, kad taip yra.