Peržiūrėjus vaizdo įrašą matyti, kad knygas į EP narių pašto dėžutes deda trys asmenys – maltietis Kevinas Ellul Bonici, EFDD (Euroskeptikų frakcija „Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa“) sekretoriato narys, kartu su Rusijos piliečiu ir Lenkijos piliečiu, gimusiu Maskvoje.

Pastarieji abu asmenys į EP patalpas buvo pakviesti asmeniškai K. Ellul Bonici.

Knygas iš viso dalino keturi asmenys. Ketvirtojo identitetas kol kas nėra nustatytas.

EFDD frakcijai Europos Parlamente priklauso Lietuvos politikai Rolandas Paksas ir Valentinas Mazuronis.

K. Ellul Bonici yra Sharon Ellul Bonici vyras.

Pastaroji yra radikalios partijos Europos Laisvės Aljanso (European Alliance for Freedom) generalinė sekretorė.

Partijos vicepirmininkė yra prancūzė radikalė M.Le Pen, nuolat palaikanti Rusijos politiką Europos Sąjungoje.

Liberalas europarlamentaras Antanas Guoga LRT radijui sakė, kad, be kita ko, įtarimai krenta ir ant R. Pakso. R. Paksas EFDD lyderį Nigelą Farage'ą  buvo pakvietęs į „Tvarkos ir teisingumo" partijos posėdį.

Savo ruožtu tiesioginiame LRT radijo eteryje R. Paksas atkirto, kad "europarlamentaras A. Guoga susipyko su protu, o gal čia mėnulio fazė". R. Paksas pagrasino paduoti A. Guogą į teismą.

R. Paksas įsiuto

A. Guogos viešai ištartas paminėjimas, kad knygų dalintojai tiesiogiai siejasi su frakcija, kuriai priklauso ir R. Paksas įsiutino nušalintąjį Lietuvos prezidentą. A. Guogai buvo pasiūlyta „pagalvoti apie šeimą ir vaikus“.

„Tai yra tiesioginis grasinimas man ir mano šeimai. Tarsiuosi su savo komanda, kaip reaguoti į šį R. Pakso grasinimą teisiškai“, - sakė A. Guoga, pridurdamas, kad galbūt prašys apsaugos. Pasak liberalo, R. Paksas Europos Parlamente neturi nė vieno savo padėjėjo – jam tiesiogiai dirba frakcijos patarėjai, kurių iš principo nekontroliuoja niekas. A. Guoga pastebėjo, kad R. Paksui galbūt neleidžia turėti savo patarėjų „tie, kam jis dirba“.

„R. Pakso reakcija tiesioginiame eteryje – pasiūlymas man pagalvoti apie šeimą ir vaikus yra labai iškalbinga. Tai labai rimtas grasinimas. Jis pats bijo to, kas už jo stovi, todėl, matyt, taip ir pasakė. Aš nesakiau nieko, kas nėra oficialu. Gavome EP oficialų raštą, kas dalijo knygas. Sąsajos su EFDD frakcija yra tiesioginės. Nenustatyta tik vieno asmens tapatybė. Visi jie į Parlamentą pakliuvo frakcijos patarėjo Bonici kvietimu“, - kalbėjo A. Guoga.

R. Paksas ir V. Mazuronis atsiriboja nuo knygos išplatinimo

Europos Parlamento (EP) euroskeptikų frakcijos „Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa“ (EFDD) atstovai Rolandas Paksas ir Valentinas Mazuronis sako, kad jie nėra susiję su prieštaringos knygos apie prezidentę Dalią Grybauskaitę išplatinimu.

„Su manimi tai absoliučiai nieko bendro neturi, mano giliu įsitikinimu, tai yra absoliučiai smerktinas veiksmas, jeigu tai būtų frakcijos veiksmas, aš žinočiau, bet aš įsitikinęs, kad tai yra provokacija“, - BNS sakė R. Paksas.

Jis teigė knygos išplatinimui EP nepritariantis.

„Knygos platinimą EP vertinu neigiamai - tą esu sakęs, dabar sakau ir visą laiką sakysiu“, - tikino europarlamentaras.

V. Mazuronis savo ruožtu knygos platinimą Europos parlamente vadino „šūdeliavimu“, tačiau teigė, kad prieš smerkiant šį veiksmą reikėtų įvertinti, ar knygoje parašyta tiesa.

„Tokiame bendražmogiškame lygmenyje man tokie dalykai kvepia „šūdeliavimu“, kaimišku šiukšlinimu, kai pridirbi vienas kitam prie durų. (...) Esminis klausimas yra tas, ar ten tiesa parašyta, ar ne. Jeigu toje knygoje yra netiesa skleidžiama, melas arba šmeižtas, tai aš blogai vertinu, o jeigu toje knygoje yra parašyta tiesa, sudėti dokumentai, tai, aišku, tada nieko blogo“, - BNS sakė V. Mazuronis.

Anksčiau pranešta, jog EP Kvestorių kolegija nusprendė atlikti tokį tyrimą, kadangi per 700 knygų į parlamentarų pašto dėžutes išdėliota nepaprašius administracijos leidimo. Jis yra privalomas norint pateikti bet kokią medžiagą EP nariams. Tyrimas buvo pradėtas EP nario Antano Guogos prašymu.

Rūtos Janutienės knyga „Raudonoji Dalia“ buvo išversta į anglų kalbą ir išdalyta, įtariama, visiems EP nariams. Autorė teigia, kad vertimas padarytas ir knyga EP išplatinta be jos žinios ir sutikimo.