Darbo partijos garbės pirmininkas, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas sako, kad jam vis tiek, ar išliks tokios sudėties valdančioji koalicija, ar ne. Tačiau jis apgailestauja, kad negalės dalyvauti valdančiosios koalicijos tarybos posėdyje, kurį esą socialdemokratai tyčia sušaukė pirmadienį, kai jis Strasbūre turės dalyvauti Europos Parlamento posėdyje. Tačiau tuoj pat priduria, kad nepaisant jo pareiškimų, Darbo partija iš koalicijos trauktis neketina.

„Man visiškai neįdomu, kokia ten baigtis: nori – tegul dirba, nenori – tegul išsibėgioja. Tik prieš plepant savo liežuviu, reikia smegenimis pagalvoti, tai būtų į naudą. Mes tikrai nepasiduodame ir nesiruošiame bėgti iš koalicijos, kelti baltą vėliavą“, – tikina V. Uspaskichas.

Premjerą V. Uspaskichas išvadino melagiu, bailiu ir teisiniu nihilistu. Seimui dar nepristatytas, tačiau Darbo partijos frakcijoje išrinktas jos seniūnas Kęstutis Daukšys teigia, kad premjeras pats sukėlė tokią reakciją, viešai pagrasinęs koalicijos parnerius kviesiąs pasiaiškinti. Tačiau jis neigia, kad dėl partijos lyderių asmeniškumų galėtų nukentėti koalicijos darbas.

„Manau, kad vyrai, kurie vienas su kitu nesutaria, turi išsiaiškinti vyriškai ir, tikiuosi, išsiaiškins vienu ar kitu būdu. [...]manau, kad koalicija gali dirbti toliau ir dirbs“, – sako K. Daukšys.

Darbo partijos frakciją premjeras kaltino išdavyste, mat balsuojant dėl koalicijos partnerių jau suderinto biudžeto, ši Seime netikėtai pasiūlė dar labiau didinti biudžeto išlaidas. Premjeras spėjo, kad tai galėjo inicijuoti V. Uspaskichas, kurio reabilitacijai socialdemokratai nepritarė Seimo komitete. O tai gali turėti įtakos Europos Parlamentui priimant sprendimą, ar panaikinti imunitetą faktiniam Darbo partijos vadovui dėl Lietuvoje iškeltos šios partijos juodosios buhalterijos bylos.

Koalicinės „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos narys Andrius Mazuronis sako taip pat negalintis pateisinti Darbo partijos frakcijos elgesio priimant biudžetą Seime.

„Kai balsavimo metu pradedama ieškoti bendrų sąlyčio taškų su opozicija ir iš dangaus yra įpiešiama dar 100 milijonų į biudžetą, tai yra nevisiškai rimtas koalicijos partnerių elgesys. Manau, kad save gerbianti, rimta politinė jėga taip elgtis neturėtų“, – teigia A. Mazuronis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad Darbo partijos narių vieši pareiškimai atspindi jų padėtį prieš artėjančius savivaldos rinkimus. Kita vertus, esą nereikia painioti V. Uspaskicho asmeninių ir kitų Darbo partijos narių interesų.

„Visuomenės apklausose jų situacija – ne pati geriausia: kai jie nukrito į ketvirtą vietą, taip joje ir yra, vadinasi, nekyla, tai bandoma daryti tam tikrus pareiškimus viešoje erdvėje. Aš suprantu Darbo partijos garbės pirmininko [padėtį] – jam svyla padai ar dar kažkas, jis turi savų asmeninių interesų, sprendžiant kai kurias problemas, ir, aišku, jis tada pereina į kraštutinumus.

Prieš naujus metus pasikeitė ir jų [frakcijos] seniūnas, tai irgi įdėmiam stebėtojui daug ką pasako. Vadinasi, pačioje Darbo partijoje vyksta tam tikri dalykai, kurie galbūt nepatinka garbės pirmininkui ir jis išliejo tą pyktį ant premjero“, – mano A. Sysas.

Socialdemokratų partijos garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas situaciją vadina rimta. O iš jos išeiti galima dviem būdais. Vienas – į viešus užgauliojimus socialdemokratams nekreipti dėmesio.

„Antras variantas – pasakyti Darbo partijai ultimatumą, kad arba dirbame be V. Uspaskicho, jūs V. Uspaskicho elgesį pasmerkiate, atsiribojate nuo jo, arba išsiskirstome. Jeigu neišdrįs, po kurio laiko vėl bus koks nors V. Uspaskicho akibrokštas. Tą reikia vieną dieną pabaigti. Koalicija nežlugs. Mano nuomone, „darbiečiai“ yra pakankamai protingi ir supranta, kad koalicijos žlugimas nieko gero jiems nežada“, – sako A. Sakalas.

Tačiau politologas Vladimiras Laučius teigia, kad Darbo partija be V. Uspaskicho prarastų savo veidą, o be veido būtų sunku rinkimuose. Todėl jis abejoja, kad partija skiltų ar atsiribotų net nuo bausmę atliekančio V. Uspaskicho.

„Yra tokių minčių, kad jai vis dėlto geriau būtų su lyderiu kalėjime, negu visai be lyderio, su tokiu, kuris nebūtų populiarus, kurio reitingai būtų menki. Neatmesčiau kaip visai neįmanomo tokio varianto, kad V. Uspaskichas atlieka bausmę, o partija sako, kad jis atlieka bausmę už gerus darbus“, – teigia politologas, LRT.lt vyriausiasis redaktorius V. Laučius.

Kita vertus, pasak V. Laučiaus, be V. Uspaskicho Darbo partijai iškiltų ir daugiau problemų: „Nuo V. Uspaskicho atsiribojusi Darbo partija turėtų problemų patekti į Seimą. Jos populiarumas labai priklauso nuo V. Uspaskicho buvimo kažkur šalia. Ši partija be V. Uspaskicho būtų gal net silpnesnė už R. Pakso vadovaujamus „tvarkiečius“ arba Liberalų sąjūdį. Na, ir yra finansinis aspektas, kuris taip pat gali sunkiai spręstis be V. Uspaskicho“.

Vienąkart Darbo partija jau išgyveno skilimo tragediją. Vargu ar ją menantys partijos lyderiai bandys šį scenarijų pakartoti. Juo labiau kad čia pat savivaldos, o po dvejų metų – jau ir Seimo rinkimai. Tačiau su jais tik aštrės politikų pasisakymai. Ar tokios sudėties koalicija išgyvens šį laikotarpį, priklausys ir nuo pokalbių bei politinių partnerių susitarimų jau šį pirmadienį.