Jis atvyko į Prancūziją pagerbti teroro išpuolių aukų bei kartu su kitų šalių lyderiais dalyvauti solidarumo akcijoje Paryžiuje.

„Atėjo daugybė žmonių. Žinoma, valstybių vadovų būrys šiek tiek atitrauktas nuo minios, tačiau matosi, kad plūsta minios žmonių. Palei žygio maršrutą esančiuose namuose gyvenantys žmonės mojuoja, žiūri pro langus. Nuotaika pozityvi, juo labiau, kad ir oras labai geras. Jaučiamas nuoširdus noras būti kartu ir būti vieningiems“, - įspūdžiais iš eisenos su DELFI dalijosi Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Į istorinę eiseną atėję žmonės mojuoja Prancūzijos, Europos Sąjungos vėliavomis, laiko iškėlę plakatus, skelbiančius apie spaudos ir žodžio laisvę.


„Pasikėsino į tas vertybes, į kurias lyg ir nebuvo galima pasikėsinti, tai yra iššūkis. Pirmiausi kyla mintis, kad reikia susitelkti ir parodyti, kad laimės ne tie, kurie bailiai šaudo iš už kampo, o laisvė, kad laimės visi tie principai, kurie buvo svarbūs Prancūzijai“, - BNS sakė ministras.

Jis pažymėjo, jog simboliška, kad maršas vyks tokiose aikštėse, tose gatvėse, kurios pavadintos Tautos aikšte, Respublikos aikštė - kas svarbu prancūzams, svarbu ir mums visiems.

„Teroro tikslas yra baimė, teroristų tikslas yra pasėti bausmę, tai atsakas gali būti tik solidarumas, kad tie metodai, kuriais naudojasi teroristai, neva kovodami už savo reikalavimus, tokie metodai nepriimtini apskritai“, - BNS teigė L.Linkevičius.

Jis mano, kad į akciją įsitrauks labai daug žmonių

Respublikos maršą - solidarumo akciją - inicijavo Prancūzijos politinės partijos, kaip atsaką į šios savaitės teroro išpuolius Prancūzijoje, nusinešusius 17 žmonių gyvybes.

Linas Linkevičius
Solidarumo akcijoje taip pat dalyvaus Prancūzijos prezidentas Francois Hollandas, Europos Sąjungos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, Europos Komisijos prezidentas Jeanas-Claude'as Junckeris, Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas, Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy, Italijos premjeras Matteo Renzi (Matėjas Rendzis) bei kitų valstybių, vyriausybių vadovai bei užsienio reikalų ministrai.

Nuo 1990 metų tai pirmas kartais, kai panašaus pobūdžio eitynės dalyvauja Prancūzijos prezidentas. Pastarąjį kartą, prieš 25 metus, tuometinis prezidentas Francois Mitterrandas kartu su kitais prancūzais viešai reiškė nepasitenkinimą masiniu žydų kapų išniekinimu.

12 žmonių nužudyta satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje trečiadienį. Dar keturi žmonės žuvo penktadienį per įkaitų dramą žydų košerinėje parduotuvėje Paryžiuje.

Minios sekmadienį pradėjo rinktis į didžiulę ir istorinę demonstraciją Paryžiuje, kurios metu bus pademonstruotas solidarumas su šalį smarkiai sukrėtusių islamistų atakų aukomis.

Šimtai žmonių jau buvo susirinkę – trys valandos prieš demonstraciją – Respublikos aikštėje mitingui, kuriame turėtų dalyvauti daugiau kaip milijonas žmonių ir dešimtys pasaulio lyderių.

Saugumas buvo smarkiai sustiprintas Prancūzijos sostinei bandant atsigauti po islamistų atakų prieš satyrinį žurnalą „Charlie Hebdo“ ir žydų prekybos centrą. Saugoti demonstracijos papildomai buvo dislokuota tūkstančiai karių ir policininkų, palei jos maršrutą pozicijas ant stogų užėmė snaiperiai.