Šiose pratybose dalyvaus ir sąjungininkai iš Lenkijos. Taip pat šių metų trečiame ketvirtyje Lietuva dalyvaus pratybose „Rapid Trident“, kurias Ukrainoje reguliariai organizuoja Jungtinės Valstijos.

Balandžio mėnesį Lietuvos kariai vyks į Vokietiją, kur dalyvaus pratybose „Saber Juncture“. Jose dalyvaus Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai, psichologinių operacijų grupė iš Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“, taip pat priešiškų pajėgų imitavimo grupė iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono.

Didžiausias Lietuvoje šiais metais vyksiančias tarptautines pratybas „Kardo kirtis“ organizuoja JAV. Jos birželį vienu metu vyks Pabradėje, Rukloje ir Nemenčinėje. Šios pratybos apjungs trejas mažesnes tarptautines pratybas „Geltonasis riteris“, „Geležinis vilkas“ ir „Kardo kirtis“. Jose dalyvaus Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ padaliniai, Sausumos pajėgų kavalerijos, artilerijos ir inžinerijos batalionai, taip pat kariai iš Vokietijos ir Lietuvoje dislokuota rotuojama JAV kuopa.

Šių metų ketvirtajame ketvirtyje įvyks Lietuvos sausumos pajėgų organizuojamos tarptautinės pratybos „Geležinis kardas“. Jose planuojamas JAV, Krašto apsaugos savanorių pajėgų padalinių, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono dalyvavimas.

Taip pat ketvirtajame ketvirtyje Lietuvoje vyks karinių jūrų pajėgų organizuojamos pratybos „Kormoranas“, o antrajame Specialiųjų operacijų pajėgos organizuos pratybas „Liepsnojantis kalavijas“.

Šiemet Lietuvoje taip pat vyks bendros Lietuvos  padalinių ir Lietuvoje dislokuotos JAV rotuojamos kuopos ir kitų sąjungininkų vienetų pratybos, kurios organizuojamos įgyvendinant NATO kolektyvinio saugumo ir Rusijos atgrasymo priemones Baltijos regione.

Lietuva taip pat dalyvaus padalinių, priskirtų budėti NATO greitojo reagavimo pajėgoms (NRF-16) 2016 metais, tarptautinėse pratybose.

Šiose pratybose Lietuvai atstovaus 2016 metais budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose (NRF-16) priskirti vienetai: pėstininkų kuopa, prieštankinis būrys, Karinių jūrų pajėgų minų paieškos ir neutralizavimo laivas, Karo policijos elementas, logistinis ir medicinos vienetas, judėjimo kontrolės grupė.

Šie kariai dalyvaus vienose didžiausių NATO pratybų „Trident Juncture“ , kuriose bus treniruojami budinčioms NATO Greitojo reagavimo pajėgoms priskirti šalių vienetai. Planuojama, kad šiose pratybose iš  viso dalyvaus apie 25 tūkstančius dalyvių iš įvairių šalių.

Spalio ir lapkričio sandūroje Ispanijoje, Portugalijoje ir Italijoje vienu metu vyks taktinio lygmens pratybos, kurių metu bus tikrinamas budinčioms NRF-16 pajėgoms priskirtų vienetų pasirengimas veikti išvien reaguojant į krizes.

Taip pat spalį Ispanijoje, naudojant taktinius treniruoklius, NRF štabas treniruosis vadovavimo, valdymo ir planavimo procedūrų.

Gegužės mėnesį vyks nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis“, kuriomis bus siekiama treniruoti Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgų  ir Taikos meto užduočių operacinių pajėgų aktyvinimą ir veiksmus kartu su Vidaus reikalų ministerijos (VRM) padaliniais ir kitomis institucijomis, reaguojant į nekonvencines grėsmes.

Pratybų metu bus tikrinamos Lietuvos kariuomenės mobilizacinės sistemos procedūros paskelbus dalinę mobilizaciją, Taikos meto užduočių operacinių pajėgų pasirengimas vykdyti strateginių objektų apsaugą ir kitas užduotis, bus gerinama Lietuvos kariuomenės padalinių sąveika su VRM ir kitomis institucijomis vykdant bendras operacijas.

Taip pat šiose pratybose bus treniruojamos kibernetinio saugumo procedūros ir veiksmai užtikrinant telekomunikacinių tinklų funkcionavimą kibernetinių atakų metu.

Šių metų ketvirtajame ketvirtyje vyks valstybės ginkluotos gynybos pratybos „Perkūno skydas“, Sausumos pajėgų prieštankinių padalinių mokymai „Medžiotojas“, o antrajame ketvirtyje vyks Artilerijos bataliono pratybos su koviniais šaudymais į Baltijos jūroje esančius taikinius „Ugninis griausmas“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (614)