Stojantieji į Lietuvos policijos mokyklą pasirašo trišalę stojimo į vidaus tarnybą sutartį. Joje numatyta, kad studentas turės mokytis pusantrų metų, už mokslus mokėti nereikės, o juos pabaigus privaloma ištarnauti vidaus tarnyboje ne mažiau nei penkerius metus.

R. Norvilas Lietuvos policijos mokyklą baigė, ėmė dirbti vidaus tarnyboje, tačiau po beveik pustrečių metų iš jos savo noru pasitraukė.

Manoma, kad pareigūno darbą jis metė dėl didesnio uždarbio užsienyje, nes ir šiuo metu jis gyvena Jungtinėje Karalystėje.

Todėl Lietuvos policijos mokykla ėmė reikalauti, kad klaipėdietis padengtų mokymo išlaidas – beveik 20 tūkst. litų.

Galiausiai byla pasiekė Klaipėdos miesto apylinkės teismą. Tačiau abi šalys sutarė ginčą išspręsti taikos sutartimi. Ją trečiadienį ir patvirtino Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėja Elena Pauliukienė.

Joje numatyta, kad R. Norvilas mokymo išlaidas padengs dalimis – po 440 eurų (apie 1,5 tūkst. litų) kas mėnesį, kol sumokės visą sumą.

Anot Lietuvos policijos mokyklos atstovės Rimos Matusevičienės, R. Norvilas šio susitarimo laikosi – pirmoji įmoka jau gauta.

„Sunku pasakyti, kodėl ieškovas pateko į tokią situaciją, kad reikia padengti mokymo išlaidas. Jaunuoliai labai dažnai neskaito, kokias sutartis pasirašo, o paskui turi pasekmių“, – svarstė E. Pauliukienė.

Anot Lietuvos policijos mokyklos viršininko pavaduotojo Dainius Smatavičiaus, tvarka, jog pabaigus mokslus, reikės privalomai dirbti vidaus tarnyboje, galioja visose Vidaus reikalų ministerijai pavaldžiose mokymo įstaigose. Dirbti pagal specialybę po mokslų turi ir ugniagesiai gelbėtojai, ir pasieniečiai. Priešingu atveju, buvusiems studentams tektų padegti mokymo išlaidas.

Anksčiau būta diskusijų, jog visi aukštųjų mokyklų studentai, kurie studijuoja nemokamai, po studijų kelerius metus turi dirbti Lietuvoje, o jei emigruotų, tektų susimokėti už studijas.
Tačiau iš diskusijų realių sprendimų negimė.