Vilniuje tradicine tapusi teatralizuota Trijų Karalių eisena, lydima didelėmis lėlėmis persirengusių aktorių - piemenų, gyvulėlių, angelų, prie jų prisijungusių miestiečių, keliavo į Katedros aikštę. Karaliai miestui palinkėjo derlingų metų ir nunešė dovanas į prakartėlę.

Teigiama, kad Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus pasveikinti ėję trys bibliniai vyrai iš tiesų buvo ne karaliai, o trys Rytų išminčiai, stebėję dangaus kūnų judėjimą. Danguje suspindus ryškiai žvaigždei, išminčiai pagal pranašų liudijimus žinojo, kad tai turi sutapti su pasaulio Atpirkėjo atėjimu į Žemę. Taigi jie keliavo pasveikinti Betliejuje gimusio kūdikėlio Jėzaus. Su savimi keliautojai nešėsi karališkų dovanų - aukso, smilkalų ir miros.

Simboliškai per Tris Karalius bažnyčiose šventinami smilkalai ir kreida, kuria virš durų užrašomos trys pirmosios karalių vardų - Kasparo, Merkelio (Melchioro) ir Baltazaro - raidės.

Trijų Karalių dieną dažniausiai užgesinamos Kalėdų eglės miestų aikštėse, nupuošiamos šventinės eglutės namuose ir įstaigose.

Kaune ypatingus metus paskelbė Senasis Krivis

Antradienį į Kauną atkeliavę Trys karaliai, drauge su tradicinės šventės organizatoriumi – Kauno tautinės kultūros centru – pakvietė miesto bendruomenę ir svečius smagiu pasibuvimu užbaigti Kalėdų laikotarpį.

Rengėjai kauniečiams dovanojo šventinį koncertą „Trys karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“ bei ragino visus iš širdies pasilinksminti bei pasikviesti sugrįžti šviesą.

Šventė prasidėjo antradienio popietę miesto centre, o tęsėsi Senamiestyje. Iš pradžių Angelas Laisvės alėja vedė Trijų karalių ir jų palydos eiseną nuo S. Daukanto gatvės į Rotušės aikštę. Įspūdingo dydžio lėles – Kasparą, Merkelį ir Baltazarą – tradiciškai lydėjo persirengėlių svita, nešina žibintais ir karališkomis dovanomis: auksu, smilkalais, mira.

Senasis Krivis paskelbė, kad prasidėjo Etnografinių regionų metai, o visų penkių etnografinių Lietuvos regionų atstovai pasveikino kauniečius savo krašto nepakartojama tarme.

Atsisveikinimo su kalėdiniu laikotarpiu ir Kalėdų eglutėmis šventėje Kaune dalyvavo folkloro ansambliai „Žaisa“, „Kupolė“, „Bitula“, „Sodyba“, „Jotija“, „Lankesa“, „Ratilėlis“, „Brydė“, „Alda“. Išskirtinę programą rodė šokio su ugnimi studija „Ugnies valdovai“: liepsnos Saulės simboliai, kviesdami šviesą. Rotušės aikštėje buvo surenkamos kauniečių suneštos iš namų nupuoštos Kalėdų eglutės.