Nežinomas lietuvių ir riterių draugystes nagrinės Virginijus Savukynas laidoje „Istorijos detektyvai“ nauju laiku – antradienį 22.20 val. per LRT televiziją.

„Tuomet du broliai iš Livonijos, būtent Johanas Lancebergas ir Frydrichas iš Misseno, narsūs vyrai, kartu su vienu vedliu, vardu Billene, pabėgo kaip išdavikai pas lietuvius su visais ginklais ir daiktais, iš kurių namie nieko nepaliko, ir su daugeliu arklių, ne tik su savaisiais, kurie jiems priklausė, bet ir su pavogtais iš magistro ir Kanduvos fogto“, taip rašoma kronikoje. Kokias paslaptis slepia šie įvykiai?

Pirmojoje 2015 metų „Istorijos detektyvų“ laidoje bus parodyti nežinomi viduramžiai. Be Jono Landsbergio nuotykių bus ir kitų negirdėtų istorijų.

Apie Jogailą, kuris, kaip teigia metraštininkai, buvo švelnus žmogus. Tokia nuomonė įsigalėjo ir istoriografijoje. Vien ko vertas Žalgirio mūšis. Vytautas jojo tarp savo pulkų, įsakinėjo, o Jogaila meldėsi savo palapinėje. Atrodytų, jog tai buvo vyras, kuris bodėjosi smurtu, karas jam nebuvo priimtinas. Tačiau ar iš tikrai taip? Ir kodėl kronikoje rašoma, kad Jogaila pats savo rankomis nukirto galvą riteriui Tegartui? Šios mįslės atsakymai – laidoje „Istorijos detektyvai“.

Apie antrąjį Jogailos ir Vytauto susitaikymą žino visi, kurie nors kiek domisi istorija. Tačiau šalia buvo ir meilės istorija: tarp Vytauto sesers ir Plocko vyskupo Henriko, kuris ir buvo pasiųstas pas kryžiuočius su slapta Jogailos misija.

Jis apsimetė, kad atvyksta sudaryti taiką tarp Ordino ir lenkų, prisistatė Balgos ir Christburgo komtūrams. Jų buvo priimtas su tinkama pagarba. Kryžiuočiai išklausė jo pasakojimą ir neįtardami jokių piktų kėslų jį nusiuntė į tą vietą, kur labiausiai norėjo patekti – į Ritersverderio pilį prie Kauno. Tiesiai pas Vytautą. Čia vyskupas Henrikas išbuvo tris savaites. Per jas turėjo tinkamai laiko niekieno nestebint susitikti akis į akį su Vytautu ir išdėstyti karaliaus Jogailos pasiūlymą. O kartu sutiko Ringailę, Vytauto seserį. Pakako trijų savaičių, kad jaunuoliai vienas kitą pamiltų. Ir vestų.

Neįtikėtini ir nežinomi viduramžiai iškils laidoje „Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu antradienį 22.20 val. per LRT.