Penktadienį sustiprėjęs vėjas Lietuvoje laužė medžių šakas, traukė elektros laidus – sudaužyti trys automobiliai, 5 tūkst. vartotojų liko be elektros energijos.

Per pastarąją parą ugniagesiai gelbėtojai 40 kartų vyko šalinti vėjo išverstų medžių ir nulaužtų šakų, šeštadienį informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriuje.

Daugiausia – dešimt – iškvietimų būta Klaipėdos apskrityje, šeši – Telšių, penki – Vilniaus. Ugniagesių gelbėtojų duomenimis, apgadintos trys transporto priemonės.

Bendrovės „Lesto“ atstovas ryšiams su visuomene Martynas Burba šeštadienį sakė, kad dėl stipraus vėjo elektros neturi 5 tūkst. vartotojų, kai šeštadienį energijos tiekimas buvo nutrūkęs tik 4 tūkst. gyventojų. Pusė jų – Klaipėdos regione.

„Šiuo metu yra apie 5 tūkst. vartotojų be elektros. Klaipėdos regione mums pavyko elektros energijos tiekimą atstatyti didžiajai daliai vartotojų. Šiuo metu Klaipėdos regione elektros neturi apie 1 tūkst. vartotojų. Dabar daugiausia - apie 2 tūkst. - vartotojų be elektros energijos yra Utenos regione“, - šeštadienį BNS sakė bendrovės „Lesto“ atstovas ryšiams su visuomene Martynas Burba.

Kituose regionuose elektros energijos tiekimas sutrikęs po kelis šimtus vartotojų.

Naktį vėjas daugiausia nuostolių buvo padaręs Klaipėdos regionui, rytą jis sustiprėjo Aukštaitijoje.

„Būtent Utenos regione yra nauji gedimai. Vėjas nerimsta kai kuriuose šalies vietose, bet tikimės, kad po pietų, kaip prognozuoja sinoptikai, jis pradės šiek tiek rimti ir mums leis šalinti gedimus, o naujų neatsiras“, - sakė M. Burba.

Penktadienį pradėjęs stiprėti vėjas naktį ir šeštadienio rytą Lietuvoje vartė medžius, laužė jų šakas, griovė stulpus, sudaužyti trys automobiliai. Dėl didelių bangų laivai negali nei įplaukti į Klaipėdos jūrų uostą, nei išplaukti iš jo.

Situaciją keliuose sunkins stiprūs vėjo gūsiai

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šeštadienio naktį vakarų krypties vėjas turėjo siekti 17-22 metrus per sekundę, pajūryje numatomi gūsiai iki 30 metrų per sekundę.

Šeštadienio rytą pietų ir šiaurės Lietuvoje vietomis eismo sąlygas sunkina susiformavęs plikledis.

Alytaus apskrityje bei Marijampolės, Panevėžio, Kupiškio, Pasvalio, Joniškio ir Kėdainių rajonuose barstomi magistralinių ir krašto kelių slidūs ruožai, pranešė Automobilių kelių direkcija.

Likusioje šalies teritorijoje magistraliniai, krašto ir didesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai daugiausia  šlapi, kai kur drėgni.

Mažesnio intensyvumo rajoniniai keliai kai kur padengti privažinėto sniego sluoksniu, slidūs.

Didžiojoje šalies teritorijoje, išskyrus vakarinius ir šiaurės rytinius rajonus, protarpiais lyja. Oro temperatūra svyruoja nuo 1 iki 5 laipsnių šilumos.

Dieną eismo sąlygas sunkins stiprūs vėjo gūsiai.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, dieną protarpiais bus krituliai, daugiausia lietus. Išliks vėjuota, vėjo gūsiais vietomis sieks iki 25 metrų per sekundę. Oro temperatūra bus nuo 0 iki 5 laipsnių šilumos.

Sinoptikai informuoja, kad labai smarkus vėjas pūs ir naktį iš šeštadienio į sekmadienį.

Ugniagesiai praėjusią parą net 40 kartų vyko likviduoti stipraus vėjo sukeltų padarinių.

Negali įplaukti ir išplaukti laivai

Nuo penktadienio ryto dėl smarkaus vėjo Klaipėdos jūrų uoste iš dalies apribota laivyba – laivai negali nei išplaukti iš uosto, nei įplaukti į jį.

„Eismas uoste yra dabar ribojamas. Dirba tik naujoji Smiltynės perkėla. Laukia laivai ir įplaukti į uostą, ir išplaukti. Dabartinėmis oro sąlygomis negalime jų nei išvesti, nei įvesti“, – šeštadienį sakė Klaipėdos jūrų uosto kapitonas Adomas Alekna.

Jo duomenimis, įplaukti laukia aštuoni laivai, išplaukti – trys laivai bei trys jūriniai keltai.

Kapitono tvirtinimu, eismas uoste pradėtas riboti penktadienio rytą. Tuomet 9 val. į Klaipėdos uostą dar buvo įvestas konteinerinis laivas ir po to niekas neįplaukė ir neišplaukė iš uosto.

Pasak A. Aleknos, dabar Klaipėdoje pučia iki 26 metrų per sekundę vakarų vėjas. Dieną laukiama, kad jis susilpnės iki 18-23 metrų per sekundę.

„Vertiname situaciją. (...) Kol kas ji dar yra nepalanki“, – sakė kapitonas, paklaustas, kada laivyba galėtų būti atnaujinta.

Jis atkreipė dėmesį, kad ir sekmadienį prognozuojamas panašus vėjas, tik jis pakeis kryptį, pereis į šiaurės vakarų.

Pagal Klaipėdos uosto taisykles, pučiant stipresniam kaip 20 metrų per sekundę vėjui, kiekvienu konkrečiu laivo plaukimo ir švartavimo klausimu sprendžia uosto kapitonas, atsižvelgdamas į oro sąlygas.

Klaipėda po penktadienio naktį prasiautusios audros:

Ugniagesiai pataria: saugokitės vėjo ir sekmadienį

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, labai smarkus vėjas pūs ir sausio 3-osios naktį,  o dieną susilpnės iki 25 metrų per sekundę.

Pareigūnai prašo gyventojų būti atsargius ir rekomenduoja, kaip elgtis pučiant stipriam vėjui:

* Nestovėkite po aukštais medžiais, nestatykite automobilių po jais, nes pučiant stipriam vėjui virsta dideli medžiai ir lūžta jų šakos. Taip pat nestovėkite po elektros linijomis ir prie didelių reklamos stendų, nes jie gali kristi. 

* Nelieskite ir ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes jie gali sukelti pavojų Jūsų gyvybei. Pučiant stipriam vėjui gali sutrikti elektros energijos tiekimas, todėl namuose turėkite žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.

* Siautėjant vėjui, rekomenduojama gerai uždaryti namų ir kitų pastatų duris.

* Išneškite iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos gerai pritvirtinkite.

* Nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties. Jeigu Jūs vis dėlto privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.

* Neužmirškite savo kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai, pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne – padėkite jiems. O nelaimės atveju skambinkite skubios pagalbos telefonu 112.

Stiprus vėjas nuvertė pastolius Vilniuje: