Estijos ministras pirmininkas Taavi Roivas padėkojo 160 vokiečių karių kontingentui už Estijos saugumo priežiūrą ir pasveikino misiją pradedantį Ispanijos personalą, pranešė Estijos vyriausybės atstovai.

Išrikiuotiems Vokietijos ir Ispanijos kariams premjeras pasakė, kad jų buvimas Estijoje yra labai stipri ir aiški žinia apie NATO vienybę.

„Dėkoju jums už jūsų tarnybą ir Estijos valstybės saugumo užtikrinimą. Estija yra apsaugota geriau negu anksčiau“, – pažymėjo T.Roivas.

Ministras pirmininkas pareiškė, kad Estija pasistengs, jog sąjungininkių daliniams būtų sudarytos visos sąlygos tobulinti savo įgūdžius ir bendradarbiauti su Estijos gynybos pajėgomis.

Ispanijos karinių oro pajėgų (KOP) tarnautojai iki balandžio saugos Baltijos šalių oro erdvę keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“, priklausančiais 11-ajai Ispanijos KOP eskadrilei, kurios bazė yra Morone Andalūzijoje.

Rugsėjo pradžioje pradėtą misiją baigę Vokietijos KOP naikintuvai „Eurofighter Typhoon“ grįš į savo bazę Bavarijoje.

Per NATO oro policijos misijos pasikeitimo ceremoniją Šiauliuose trečiadienį Portugalijos ir Kanados oro pajėgas oficialiai pakeitė Italijos bei Lenkijos kariai.

Pirmą kartą į Lietuvą atvykę italai patruliuos su keturiais naikintuvais „Eurofighter Typhoon“. Šeštą kartą į Lietuvą atvykę Lenkijos karinių oro pajėgų kariai misijoje dalyvaus su keturiais naikintuvais „MiG-29“.

Aljanso šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo, Lietuvai, Latvijai ir Estijai tapus NATO narėmis.