Žinoma, aktyviausiai finansiniai apkasai kasami sostinėje. Dalis lenktynių dalyvių oficialaus kampanijos finansavimo dar nepradėjo, bet suskubusieji tai padaryti jau mojuoja įspūdingais pinigais.

„Darbiečiai“ partijos labui pinigų negaili

Kol kas įspūdingiausiai atrodo Darbo partijos kandidatų sąrašas Vilniuje, jau surinkęs beveik 400 tūkst. Lt paramos. Tokiai sumai surinkti „darbiečiams“ pakako vos trijų savaičių.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) svetainėje skelbiamais duomenimis, beveik visa minėta suma – pavienių „darbiečių“ politikų suneštos piniginės aukos. Iš partijos kasos Vilniaus sąrašui kol kas skirta tik apie 11,87 tūkst. Lt. O toliau – daugiau nei įspūdingos „darbiečių“ dovanos partijos labui.

Darbo partijos kandidatas į Vilniaus merus Jonas Pinskus piniginę atvėrė beveik plačiausiai. Jis Vilniaus sąrašui atseikėjo net 46 tūkst. Lt. Jį lenkia tik du žmonės. „Darbietis“ Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ritas Vaiginas, dviem aukomis Vilniaus sąrašui skyręs iš viso 46,8 tūkst. Lt, tiek pat, tik iš viso šešiomis mažesnėmis aukomis, Vilniaus sąrašui sunešė ir Antonina Greičiuvienė.

Nuo trijų lyderių nedaug atsilieka Jonas Petras Jankauskas bei Algirdas Belevičius, nepagailėję atitinkamai 45,86 ir 43,8 tūkst. Lt. Toliau – nuo poros dešimčių iki poros dešimčių tūkstančių litų. Tarp Vilniaus sąrašo rėmėjų su palyginti kuklia 3,5 tūkst. Lt suma atsižymėjo ir Viačeslavas Ždanovičius, pirmos instancijos teismo nuteistas, o antrojoje išteisintas garsiojoje kalinių balsų pirkimo byloje.

Konservatoriai nenori „Lukoil“ vadovo žento pinigų

Rasa Juknevičienė
Nuoroda į „darbiečių“ sąrašą socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijusi konservatorė Rasa Juknevičienė čia pat pašiepė politinius oponentus.

„Ne viskas čia gerai turbūt, nes minčių kyla visokių. Darbo partijos veikėjai deklaruoja, kad jie dešimtimis tūkstančių litų iš savo kišenės finansuoja savo partiją rinkimams! Galiu lažintis, kad tai tiesiog juodai gautų pinigų išgryninimas ir įteisinimas“, - rašė R. Juknevičienė.

Tiesa, jos bendražygiai konservatoriai taip pat negaili apvalių sumų savo Vilniaus sąrašui, nors „darbiečiams“ ir neprilygsta.

VRK viešai skelbiamais duomenimis, konservatoriai Vilniaus pinigų lenktynėse kol kas antri su bendra suma, siekiančia apie ketvirtį milijono litų. Čia didžioji dalis pinigų – beveik 191 tūkst. Lt iš partijos kasos. Kol kas dosniausias Vilniaus konservatorių rėmėjas – 20 tūkst. Lt atseikėjęs verslininkas Alvydas Banys. Antras – konservatorių kandidatas į Vilniaus merus Mykolas Majauskas, savo kišenę patuštinęs 10 tūkst. Lt suma.

Buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė dideliais turtais niekanda negalėjo pasigirti, bet konservatorių sąrašui nepagailėjo 4 tūkst. Lt. Partijos lyderis Andrius Kubilius kol kas apsiribojo palyginti kuklia 2 tūkst. Lt suma.

Dar dviejų aukų konservatoriai nurodo nepriėmę. Pavyzdžiui, 10 tūkst. Lt Vilniaus konservatoriams paaukojo verslininkas Jurgis Polujanskas, „Lukoil Baltija“ vadovo Ivano Paleičiko žentas. Šios aukos konservatoriai nepriėmė.

Vienas „Maximos“ savininkų atsigręžė į dešiniuosius

Trečią ir ketvirtą vietą Vilniaus pinigų lenktynėse kol kas dalijasi socdemai ir liberalai, smarkiai atsiliekantys nuo „darbiečių“ bei konservatorių.
Ignas Staškevičius

VRK skelbiamais duomenimis, Vilniaus liberalų sąskaitoje šiuo metu yra apie 73 tūkst. Lt. Didžioji dalis šios sumos – 50 tūkst. litų iš partijos iždo. Dosniausi pavieniai rėmėjai Vilniaus liberalams kol kas sunešė po 1-3 tūkst. Lt. Sostinės socdemų sąskaitoje – kol kas tik 50 tūkst. Lt iš partijos kišenės.

Beje, viena pavardė tiek liberalų, tiek konservatorių rėmėjų gretose į akis krenta. Tai Ignas Staškevičius. Nors VRK aukotojo duomenų nedetalizuoja, iš esmės neabejotina, kad tai vienas „Maxima“ tinklo savininkų ir vienas turtingiausių žmonių Lietuvoje. Konservatoriams jis skyrė 5 tūkst. Lt, liberalams – 3 tūkst. Lt. Tiesa, dar 2 tūkst. Lt liberalams pridėjo verslininko sutuoktinė Ivona Staškevičienė.

Kitos Vilniaus vairo siekiančios politinės jėgos dar neskelbia savo kandidatų sąrašų sostinėje finansavimo duomenų. Tikėtina, netrukus VRK pasieks ir šių politinių jėgų matematika. Lietuvos laisvės sąjunga, kuriai vadovauja perrinkimo siekiantis sostinės meras Artūras Zuokas, kol kas gali pasigirti 20 tūkst. Lt suma, visa – iš partijos iždo. Tiesa, ne sąrašui, o visai partijai.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija deklaravo rinkiminę sąskaitą pasipilžiusi 50 tūkst. Lt suma, 80 Lt daugiau turi „Drąsos kelias“. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kaip ir daugelis, dar nedeklaruoja konkretaus finansavimo Vilniaus sąrašui, bet partijos rinkiminėje sąskaitoje jau turi 80 tūkst. Lt.

Pagal bendrą pinigų sumą partijos, o ne konkretaus sąrašo sąskaitoje ir vėl pirmauja „darbiečiai“, partijos sąskaitoje jau sukaupę 261,6 tūkst. Lt iš partijos iždo. Liberalų sąskaitoje – 155,52 tūkst. Lt, konservatoriai – 116,79 tūkst. Lt. „Tvarkiečiai“ partijos sąskaitą kol kas aprūpinę nedidele 15,5 tūkst. Lt suma, o populiarumo viršūnėje be didesnės konkurencijos esantys socdemai partijos sąskaitoje kol kas turi vos 61 litą.