Šia ceremonija pradėsime naują erą – Lietuva nuo sausio 1-osios taps euro klubo nare. Premjeras, Socialdemokratų partijos lyderis A. Butkevičius interviu naujienų agentūrai ELTA sakė tikįs, kad euro įvedimas ir verslui, ir vartotojams, ir visai Lietuvai bus naudingas.

„Tikiu, kad naujoji valiuta mus dar labiau sustiprins – ir ekonomiškai, ir politiškai“,– sakė Vyriausybės vadovas.

Vyraujančias pozicijas reitinguose užimantis A. Butkevičius džiaugiasi tuo, kad jo vadovaujama Vyriausybė nueinančiais 2014 metais priėmė sprendimus, kurie pagerins gyventojų socialinę ir finansinę padėtį, pasiruošė euro įvedimui, užbaigė suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statybas.

Ambicingus planus 2015 metams turintis Premjeras A. Butkevičius prognozuoja, kad ateinantys metai nebus lengvi ir dėl keliamų užduočių, ir dėl pasikeitusių geopolitinių sąlygų. Naujųjų metų išvakarėse Vyriausybės vadovas linki žmonėms daugiau optimizmo, vieningumo, vienas kito palaikymo ir nuoširdumo.

– Nors Kalėdos jau praėjo, norėčiau paklausti, kuo ši šventė yra ypatinga Jums ir Jūsų šeimai?

– Mūsų šeimai – Kūčios ir Šv. Kalėdos – vienos gražiausių metų švenčių, iš naujo įgavusios prasmę, kai gimė mūsų anūkėlė Kamilė. Aš pats augau katalikiškoje šeimoje, kurioje Kalėdos buvo didelė šventė. Per Kūčias susėsdavome prie balta staltiese dengto Kūčių stalo. Nors stalas būdavo kuklus, bet patiekalų būtinai būdavo dvylika. Šią tradiciją su žmona Janina išlaikome ir savo šeimoje. Svarbiausia, kad tomis dienomis galiu praleisti laiką su savo artimiausiais žmonėmis. Džiaugiuosi tomis akimirkomis.

-Ar Kalėdų Senelis užsuka į Turniškes, kuo jis pamalonina Premjerą ir jo šeimą?

– Apsikeičiame simbolinėmis dovanomis, o didžiausia dovana yra buvimas kartu. Turbūt didžioji dalis Lietuvos žmonių šią tradiciją išlaiko.

– Metų pabaiga – gera proga įvertinti ir apibendrinti nueinančiais metais nuveiktus darbus. Kokie Jūsų vadovaujamos Vyriausybės 2014 metais priimti sprendimai, yra, Jūsų nuomone, svarbiausi Lietuvai ir jos žmonėms?

– Šiemet Vyriausybė pasiekė savo darbų pusiaukelę. Praėjo dveji metai, per kuriuos priėmėm sprendimus, tiesiogiai veikiančius Lietuvos gyventojų socialinę ir finansinę padėtį. Per krizę sumažintos pensijos pradėtos kompensuoti ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį. Iš viso pensijų kompensavimui reikės maždaug 450 mln. litų iki 2017-ųjų. Priimtas sprendimas nuo 2015 m. liepos senatvės pensiją vidutiniškai didinti 16-17 litų. Minimali alga (MMA) nuo 2013 metų sausio padidinta 150 litų, iki 1000 litų, nuo 2014 metų spalio ji didėjo 35 litais, iki 1035 litų. Neapmokestinamų pajamų dydis (NPD) nuo 2014 metų sausio padidėjo nuo 470 iki 570 litų per mėnesį.

Realusis darbo užmokestis per metus šalies ūkyje padidėjo 4,6 procento. Per metus darbuotojų skaičius išaugo 29,9 tūkst., arba 2,6 proc. Valstybės sektoriuje darbuotojų skaičius mažėjo 1,2 proc., o privačiajame – augo 4,6 proc. Dirbančių žmonių skaičius šoktelėjo net 3,1 proc. – tai didžiausias augimas per 10 metų. 2015 m. nuo kovo 1 d. padidės mažiausiai uždirbančių biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų atlyginimai. Padidinti atlyginimai kultūros darbuotojams. Skirta daugiau lėšų švietimo sistemai. Nuo 2014 m. po 4 metų pertraukos mokinio krepšelis vėl pradėjo didėti: 2014 m. jis buvo padidintas 38 Lt (nuo 3 310 Lt iki 3 348 Lt), o 2015 m. planuojama mokinio krepšelį padidinti dar 32 Lt .

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo užmokesčiui nukreipiamos dėl mokinių skaičiaus mažėjimo atsilaisvinusios mokinio krepšelio lėšos: apie 33 mln. Lt, kurie leis atlyginimus padidinti beveik 10 proc.

Džiaugiamės sėkmingai įgyvendinama daugiabučių namų atnaujinimo programa. Pasiruošėme euro įvedimui, kuris padidins saugumą ekonomine ir politine prasmėmis. Pakeitėme Teritorijų planavimo įstatymą, kuriuo sumažinome biurokratinę naštą verslui.

Šiemet susidūrėme su netikėtais iššūkiais dėl Rusijos ir Ukrainos konflikto, teko skubiai imtis priemonių ieškant naujų rinkų, taip pat skirti papildomų lėšų krašto apsaugai. 2014 metais finansavimą krašto apsaugai papildomai padidinome net 130 mln. litų, 2015 metais gynybos biudžetas augs dar labiau – 400 mln. litų.

– Šiemet baigtas statyti ir pradėtas eksploatuoti Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas. Kokie projektai laukia kitąmet?

– Džiaugiamės, kad per tokį trumpą laiką pavyko užbaigti terminalo statybas. Lietuva galės dalyvauti tarptautinėse dujų rinkose, terminalas taps saugikliu, užtikrinančiu tam tikras „lubas“ rusiškų dujų kainai.

Sėkmingai įgyvendinami Lietuvos-Lenkijos dujotiekio, „NordBalt“ elektros jungties, „LitPol Link“ elektros jungčių projektai. Kitąmet iki metų galo turėtume juos užbaigti.

Kalbant plačiau apie energetikos sektorių, mūsų Vyriausybės valdymo metu Lietuva įsigijo AB „Amber Grid“ kontrolinį akcijų paketą, sudarydama sąlygas visiškai įgyvendinti Trečiąjį ES energetikos paketą.

Be to, kaip žinote, sėkmingos derybos su „Gazprom“ leido sumažinti dujų kainą vartotojams. Per porą metų dukart mažinome elektros kainą. Buitiniai vartotojai šiuos pokyčius mato savo sąskaitose už dujas ir elektrą.

– Kokius veiklos prioritetus yra numačiusi Vyriausybė 2015 metams?

– Tęsime kovą su šešėline ekonomika – įdiegsime išmaniąją mokesčių administravimo sistemą, kuri ne tik skatins skaidriai mokėti mokesčius, bet ir leis verslui sutaupyti.

Ketiname daugiau dėmesio skirti emigravusiųjų skatinimui grįžti į Lietuvą. 2013 m. parvykusių Lietuvos piliečių skaičius padidėjo 9,3 proc., o 2014 m. sausio-spalio mėnesiais sugrįžo 9,2 proc. daugiau tautiečių negu per praėjusių metų tą patį laikotarpį. Kitąmet steigsime savotišką kelrodį sugrįžtantiems – pradės veikti Migracijos informacijos centras, „vieno langelio“ principu teiksiantis informaciją visais su grįžimu gyventi ir gyvenimu Lietuvoje susijusiais klausimais. Veiks ir internetinis tinklapis.

Ateinantys metai nebus lengvi ir dėl keliamų užduočių, ir dėl pasikeitusių geopolitinių sąlygų, dėl kurių daug nuostolių patiria žemdirbiai. Sutelktos valdžios, diplomatų ir verslininkų pastangos duoda gerų rezultatų, keičiant eksporto geografijos kryptis. Tačiau norint išgyventi didelės konkurencijos sąlygomis, mūsų ūkininkai ir bendrovės turi eiti kooperacijos keliu. Žemės ūkio ministerija turi parengti įstatymų pataisas, kurios panaikins kliūtis kooperacijai ir skatins jos formų įvairovę.

Taip pat sieksime efektyviau panaudoti intelektinį potencialą – sparčiau plėtoti inovatyvios produkcijos, šiuolaikinių technologijų kūrimą, nes tai – paklausiausios prekės tarptautinėje rinkoje ir patikima priemonė stiprinti konkurencingumą.

– Visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis, socialdemokratai vyrauja partijų reitinguose, žmonės Premjero poste labiausiai norėtų matyti A. Butkevičių. Ar aukšti Jūsų asmeniniai ir partijos reitingai, atneš, Jūsų nuomone, sėkmę Socialdemokratų partijai per kitų metų kovo 1 d. vyksiančius savivaldos rinkimus, per kuriuos pirmą kartą tiesiogiai rinksime merus?

– Man tikrai malonu ir džiugu, kad visuomenės nuomonė apie socialdemokratų darbus yra pozityvi. Tačiau niekada per daug nesureikšmindavau reitingų, nes jie kinta. Svarbiausia, negailėti jėgų, įgyvendinti žmonėms duotus įsipareigojimus. Manau, matydami mūsų pastangas rinkėjai atiduos savo balsą ir per kovo mėnesį vyksiančius rinkimus.

– 2015 metais pradėsime gyventi su euru. Ar jau įsigijote eurams labiau pritaikytą piniginę?

– Dažniausiai atsiskaitau banko kortele, tad specialiai taikyti piniginės banknotams nesistengiu (juokiasi). Tačiau psichologiškai ir man, ir kiekvienam Lietuvos gyventojui, pirmieji mėnesiai po Naujųjų tikrai bus kitokie – teks prisitaikyti prie naujos valiutos. Bet tikiu, kad euro įvedimas ir verslui, ir vartotojams, ir visai Lietuvai bus naudingas.

– 2015 m. Lietuva minės Nepriklausomybės 25-metį. Ko norėtumėt palinkėti Lietuvai?

– Per 25-erius metus – augome, tvirtėjome ekonomiškai, siekėme pripažinimo tarptautinėje arenoje, ir savo darbu tai užsitarnavome, o dabar reikia daugiau optimizmo – nesigręžti atgal, eiti į priekį. Linkiu mūsų tautiečiams vieningumo, vienas kito palaikymo, nuoširdumo, nes tik būdami vieningi per kitus 25-erius ne tik pasieksime užsibrėžtus tikslus – patys tapsime laimingesni.

– Kur žadate sutikti 2015-uosius?

– Šiemet Naujųjų metų naktis bus išskirtinė – ją sutiksime kartu su svečiais iš kaimyninių Baltijos šalių, dėmesio Lietuva sulauks pasauliniu mastu – laikrodžiui išmušus dvyliktą – simboliškai išgryninsime pirmuosius lietuviškus euro banknotus. Šia ceremonija pradėsime naują erą – Lietuva nuo sausio 1-osios taps euro klubo nare. Tikiu, kad naujoji valiuta mus dar labiau sustiprins – ir ekonomiškai, ir politiškai.

– Ačiū už pokalbį.