Lyg tyčia, prieš pat šventes Seimas imasi pataisų, kurios gali palengvinti „tvarkiečių“ vargus su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Mat siūloma gerokai perrašyti Baudžiamojo kodekso (BK) punktus, kurie atsispindi „tvarkiečių“ atžvilgiu atliekamame ikiteisminiame tyrime.

Nepagautas – ne kyšininkas

Tokius pasiūlymus Seime registravo Valdas Vasiliauskas, prie „tvarkiečių“ prisijungęs po „Drąsos kelio“ frakcijos subyrėjimo.

Visų pirma, V. Vasiliauskas siūlo atsisakyti paties termino „prekyba poveikiu“ ir perrašyti atsakomybę už tai numatantį BK straipsnį. „Tvarkiečio“ nuomone, kur kas geresnė savoka – „tarpininko kyšininkavimas“. Bet tai tėra mažiausia iš jo siūlomų permainų.

Toliau – parlamentaras siekia, kad iš BK dingtų atsakomybė už kyšio siūlymą ar susitarimą priimti „pakišą“. Seimo nario siūlyme nustatyta, kad bausti būtų galima tik tokį asmenį, kuris pričiuptas „davęs didesnės negu 250 MGL (32,5 tūkst. Lt – DELFI) vertės kyšį“, siekdamas paveikti valstybės tarnautoją.

Pažadą ar susitarimą kyšininkauti V. Vasiliauskas norėtų palikti tik patiems kyšininkams, ne kyšių siūlytojams. Be to, parlamentaras siekia švelnesnės atsakomybės už visas šiame BK straipsnyje numatytas nusikalstamas veikas – prie dabar numatomų arešto ar laisvės atėmimo bausmių politikas siekia prirašyti kur kas švelnesnes nuobaudas: piniginę baudą ar laisvės apribojimą.

Ir pabaigai – V. Vasiliauskas siūlo braukti iš BK sakinį, jog už minėtas nusikalstamas veikas gali atsakyti ir juridinis asmuo. Pavyzdžiui, įmonė ar partija.

Prokuroras: „tvarkiečio“ siūloma Baudžiamojo kodekso pataisa - didelis smūgis Lietuvos prestižui

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nario V. Vasiliausko siūlymas naikinti baudžiamąją atsakomybę juridiniams asmenims už prekybą poveikiu suduotų didelį smūgį Lietuvos prestižui, teigia Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento Irmantas Mikelionis.

„Jeigu būtų pakeistas šis straipsnis, tikrai būtų labai didelis smūgis mūsų Lietuvai, Lietuvos prestižui, vis dėlto yra tarptautiniai įsipareigojimai. 2011 metais esame keitę šį straipsnį, esame prisijungę prie Baudžiamosios teisės konvencijos dėl korupcijos. Kitų valstybių akyse mes atrodytume labai negražiai“, - po Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžio žurnalistams sakė pareigūnas.

Partija rašo įstatymą sau

Petras Gražulis
Būtent dėl prekybos poveikiu stambiu masto STT krėtė „tvarkiečių“ patalpas ir įtarimus pateikė būriui su partija susijusių asmenų.

„Šiandien sunku racionaliai atskleisti pastarųjų įvykių kontekstą, tačiau būtina pabrėžti, kad pareikštuose kaltinimuose minimo Baudžiamojo kodekso 226 straipsnio „Prekyba poveikiu“ nepagrįstas taikymas diskredituoja pačią teisinę sistemą ir iškraipo kovos su korupcija esmę, paverčiant ją absurdiška ir niekine“, - po kratų partijos patalpose išplatintame pareiškime teigė „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas.

Nuo kalbų – prie darbų. Dabar „tvarkiečiai“ siekia perrašyti tą patį BK straipsnį, už kurio pažeidimą gali tekti atsakyti.

P. Gražulis: gal tai su partija ir susiję

„Tvarkiečių“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis DELFI teigė dar nežinantis, kokia skuba partija sieks priimti BK pakeitimus. Esą tai priklauso nuo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK), kuris antradienį ryte susirinko svarstyti V. Vasiliausko siūlymų.

„Šiandien klausimas svarstomas TTK. Jeigu jie priims neigiamas išvadas, klausimas nebus įtrauktas į darbotvarkę“, - sakė P. Gražulis.

Paklaustas, ar teigiamo TTK įvertinimo atveju bus siekiama BK perrašymo imtis jau antradienį, jis tokios galimybės neatmetė.

Pasiteiravus, ar partija sąmoningai perrašinėja BK straipsnį, pagal kurį STT jos narių atžvilgiu vykdo ikiteisminį tyrimą, tiesaus atsakymo „tvarkiečių“ seniūnas nepateikė.

„Gal šiuo atveju ir liečia („tvarkiečių“ bylą – DELFI), bet tai yra bendresnio pobūdžio“, - patikino P. Gražulis.

V. Vasiliauskas: pasiūlymas tiesiog nesuredaguotas

BK pakeitimų iniciatorius Valdas Vasiliauskas DELFI informavo, jog Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas antradienį jo pasiūlymams nei pritarė, nei nepritarė. Nutarta kreiptis į Vyriausybė ir prašyti jos įvertinimo.
Valdas Vasiliauskas

„Sprendimas – atidėti iki Vyriausybės išvados. Mes sutikom su tuo“, - sakė V. Vasiliauskas.

„Po Vyriausybės išvadų vis tiek jis (pasiūlymas – DELFI) bus redaguojamas. Mano manymu, jis nesuredaguotas paprasčiausiai“, - pridūrė pašnekovas.

Paklaustas, ar „tvarkiečių“ atžvilgiu atliekamas tyrimas dėl prekybos poveikiu stambiu mastu įkvėpė jo siūlomus BK pakeitimus, Seimo narys tikino nesąs tiek susipažinęs su šia byla. Esą STT veiksmai prieš „tvarkiečius“ tiesiog „paskatino perskaityti“ BK straipsnį, kurį siūloma perrašyti.

„Manau, kad ten (STT tyrime – DELFI) yra ir kitų straipsnių, rimtesnių netgi“, - svarstė V. Vasiliauskas.

Klibina Seimo nario neliečiamybę

Beje, savotiškos „dovanos“ sulaukė ir vienas iš „tvarkiečių“ istorijos herojų, Seimo narys Rimas Antanas Ručys. Generalinė prokuratūra antradienį ryte pranešė, kad Seimo prašoma naikinti jo teisinę neliečiamybę.

„Surinkti duomenys leidžia manyti, kad R. A. Ručys, susitaręs ir veikdamas organizuotoje grupėje, priėmė iš R. S. didesnės nei 250 MGL vertės kyšį pažadėjęs paveikti valstybės instituciją ir jos valstybės tarnautojus, kad šie neteisėtai veiktų R. S. atstovaujamų įmonių interesais (BK 226 str. 4 d.), taip pat, veikdamas bendrininkų grupėje, sukurstė ir organizavo apgaulingą įmonių buhalterinės apskaitos tvarkymą ( BK 222 str. 1 d)“, - teigiama prokuratūros pranešime.

Čia minimas R. S. veikiausiai yra prodiuseris Rolandas Skaisgirys, tuoj po skandalo pradžios patvirtintas „tvarkiečių“ kandidatu į Vilniaus merus, bet netikėtai atsiėmęs savo kandidatūrą. Naujas „Tvakros ir teisingumo“ veidas sostinės mero rinkimuose - P. Gražulis.

Prezidentūra: pataisos nublokštų Lietuvą į trečiarūšių valstybių sąrašą

Atsakomybę dėl kyšininkavimo švelninančios partijos „Tvarka ir teisingumas“ inicijuotos Baudžiamojo kodekso (BK) pataisos nublokštų Lietuvą į trečiarūšių valstybių sąrašą, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja. 

Pasak Virginijos Būdienės, šiomis pataisomis „tvarkiečiai“ norėjo „pasidovanoti kalėdinę dovaną“, kad tektų stabdyti bylą dėl partinio kyšininkavimo. Generalinis prokuroras Darius Valys antradienį kreipėsi į Seimą su prašymu dėl kyšininkavimo panaikinti „tvarkiečio“ Rimanto Antano Ručio, anksčiau buvusio partijos atsakingojo sekretoriaus, teisinę neliečiamybę.

„Viena partija norėjo sau pasidovanoti kalėdinę dovaną, pateiktos Baudžiamojo kodekso pataisos, kurios sumažintų atsakomybę už prekybą poveikiu. Prezidentė vertina šį siekį labai griežtai neigiamai ir labai keista, kad (Seimas ėmėsi skubiai nagrinėti) tokias Baudžiamojo kodekso pataisas, kus įgalintų neskaidrumą, partijų kyšininkavimą, nebaudžiamumą, vos ne vogti, vertiname labai neigiamai. Švelninti atsakomybę už juridinių asmenų kyšininkavimą visiškai būtų netoleruotina“, - antradienį Žinių radijui sakė V.Būdienė.

Ji tvirtino, jog prezidentė nepasirašytų tokio įstatymo, jei jis būtų priimtas Seime. „Abejotina, ar prezidentė galėų pasirašyti tokį įstatymą, kur mes stodami į tarptautines organizacijas ne tik pasirodytume prastai, bet būtume nublokšti į trečiarūšių-keturrūšių kyšinių valstybių sąrašą. BK pataisos, kurias pateikė „Tvraka ir teisingumas“ atstovai, yra visiškai korupcinės, dar blogiau, jos galiotų atgaline tvarka, taigi tektų sustabdyti partinio kyšininkavimo arba prekybos poveikiu susitarimų neskaidrius dalykus“, - kalbėjo patarėja.

STT vadovas: Baudžiamojo kodekso pataisos pakenktų ir šiuo metu atliekamiems tyrimams

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nario Valdo Vasiliausko siūlymas naikinti baudžiamąją atsakomybę juridiniams asmenims už prekybą poveikiu turėtų neigiamų pasekmių ir apsunkintų korupcinių nusikaltimų tyrimą, teigia Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Saulius Urbanavičius.

„STT nuomone, tokie Baudžiamojo kodekso pakeitimai turėtų neigiamas pasekmes ir apsunkintų korupcinių nusikaltimų tyrimą“, - sakė jis BNS atsiųstame komentare.

Šiuo metu STT atlieka su partija „Tvarka ir teisingumas“ susijusį ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu.

Anot S.Urbanavičiaus, itin svarbu tai, kad baudžiamąją atsakomybę švelninančios pataisos taikomos ir nusikalstamoms veikoms, padarytoms iki šių pataisų įsigaliojimo.

„Dėl šios priežasties būtų pakenkta STT šiuo metu atliekamiems ikiteisminiams tyrimams, o asmenims, galbūt padariusiems nusikalstamas veikas valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, būtų sukurtos prielaidos išvengti baudžiamosios atsakomybės“, - tvirtino STT vadovas.

Jo tvirtinimu pritarus pataisoms turėtų būti peržiūrėta ir dauguma priimtų, tačiau nebaigtų vykdyti apkaltinamųjų nuosprendžių, kuriais asmenys pripažinti kaltais dėl prekybos poveikiu.

S.Urbanavičius atkreipė dėmesį, kad tokie pakeitimai prieštarautų Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupės (GRECO) ataskaitoje Lietuvai pateiktoms rekomendacijoms ir neatitiktų 1999 metų Europos baudžiamosios teisės konvencijoje dėl korupcijos.

„Konvencija įsakmiai reikalauja įtvirtinti ne tik fizinio, bet ir juridinio asmens atsakomybę už visas korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, todėl juridinio asmens baudžiamosios atsakomybės už prekybą poveikiu atsisakymas būtų vertinamas kaip Konvencijos pažeidimas“, - pabrėžė pareigūnas.

„Be to, STT nuomone, šių pakeitimų priėmimas turėtų neigiamų padarinių siekiant itin reikšmingo Lietuvos Respublikos užsienio politikos tikslo – įstoti į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO). Viena pagrindinių sąlygų įstoti į EBPO – pasirašyti ir ratifikuoti EBPO konvenciją dėl papirkinėjimo tarptautiniuose verslo sandoriuose bei užtikrinti, kad nacionalinė teisė atitiktų prisijungiant prie šios konvencijos prisiimtus įsipareigojimus“, - BNS pareiškė S.Urbanavičius.

Antradienio rytą minėtą projektą svarstęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas padarė pertrauką ir nutarė dėl V.Vasiliausko pataisų kreiptis į Vyriausybės, kad ši pateiktų savo išvadą.