Taip interviu LRT Radijui sako Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Europos biudžetas nėra didelis – sudaro apie 1 proc. europinio (visų šalių) BVP, todėl kiekvienas euras Europos biudžete turėtų būtent tokį skatinimo efektą ir teikti“, – sako šalies vadovė.

– Prezidente, šią savaitę vykstate į Briuselį, kur vyks Europos Vadovų Tarybos susitikimas. Kas bus aptariama šiame susitikime?

– Šis susitikimas iš esmės bus skirtas Europos ekonominei situacijai aptarti ir priimti labai svarbų Europos strateginių investicijų paketą, kurį pasiūlė naujasis Europos Komisijos (EK) vadovas, – 215 mlrd. eurų investicijų per trejus metus. Tai yra kaip tik tai, ko Europai reikia, nes Europos ekonomika lėtėja. Mes taip pat girdime ir matome, kad pasaulinės tendencijos yra panašios – ekonomika lėtėja daugelyje pasaulio regionų.

Be jokios abejonės, tai darys įtaką ir pačiai Europai, ir Lietuvai, todėl toks investicijų pritraukimo, darbo vietų kūrimo planas tikrai yra svarbus. Jam bus skirta pagrindinė mūsų diskusijų dalis. Tai bus kalba ne tik apie realias investicijas, bus kalba ir apie strateginių investicijų fondų kūrimą, biurokratinės naštos mažinimą, plečiant ES vidaus rinką, baigiant kurti energetikos vidaus rinką, vieningą skaitmeninę rinką, gilesnę finansų rinkų integraciją. Taigi tai – visos tos aktualijos, kurios bus labai svarbios. Tai būtų pirma dalis – mūsų diskusijų ir sprendimo priėmimo.

Antra, be jokios abejonės, aptarsime ir užsienio politiką, pirmiausia – padėtį Ukrainoje, kaip ir kodėl nevykdomas taikos susitarimas, ko reikėtų, kad jis būtų vykdomas. Taip pat aptarsime pagalbą Ukrainai reformų srityje, tolimesnę ES finansinę, humanitarinę ir ekspertinę pagalbą Ukrainai. Taigi du tokie pagrindiniai [temų] blokai.

Na, ir, žinoma, trečias – pasaulyje yra ir išlieka daugiau problemų, kur ES taip pat dalyvauja. Tai – bendri ES veiksmai, kovojant su Ebolos virusu ir 2015 m. pagalba šiuo klausimu bei kova su tarptautiniu terorizmu, humanitarinės, medicininės pagalbos teikimas, kovojant su ISIS.

Tai būtų tokie trys blokai, kurie bus aptariami šių metų gale, ruošiantis 2015 m.

– Prezidente, jei mes plačiau pakalbėtume apie EK siūlomą investicijų planą Europai. Kokią jis reikšmę turės Lietuvai ir apskritai visai ES?

– Aš labai tikiuosi, kad jis bus svarbus, nes čia kalbame apie viso mechanizmo išjudinimą. Tai ne tik gryni pinigai, grynų pinigų ten nėra daug. Bet svarbiausia sukelti sniego kamuolio efektą, kai vienas euras pritrauktų beveik 15 eurų investicijų iš įvairių šaltinių. Tai – ir Europos investicijų bankas, ir privatus sektorius, ir t. t. [...] Europos biudžetas nėra didelis – sudaro apie 1 proc. europinio (visų šalių) BVP, todėl kiekvienas euras Europos biudžete turėtų būtent tokį skatinimo efektą ir teikti.

O mes, Lietuva, galime tikėtis ir dalyvauti siekiant gauti [lėšų] energetinei infrastruktūros atnaujinti, kelių, jūrų uostų, transporto infrastruktūrai. Lietuva yra į šį planą įtraukusi net 24 projektus energetikos, IT, mokslų, aplinkosaugos, transporto, statybų srityje. Žiūrėsime, kaip mums seksis, nes čia turi būti ne tik pinigų, čia turi būti ir žinojimas, kaip veikti. Tai turėtų būti mechanizmas, administraciniai gebėjimai, gebėjimas pritraukti privatų sektorių. [...]

– Ši Europos Vadovų Taryba yra pirmoji, kuriai vadovaus buvęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas. Ko tikitės iš naujo prezidento?

– Tikrai džiaugiamės, kad naujasis prezidentas yra iš mūsų regiono, todėl supranta regiono problematiką. Turiu galvoje – visokią problematiką, taigi ir ekonominę. Ypač – energetinę problematiką, tai, kad būtina sujungti Baltijos ir Lenkijos regioną su kontinentine Europa infrastruktūros prasme, kita – taip pat. Tai yra žmogus, patyręs politikas, kuris tikrai mėgins derinti visų šalių narių interesus. Na, tikimės, kad mūsų regiono interesai su juo bus tikrai labiausiai atspindėti ir labiausiai apginti.