Lietuvos nuolatinė misija Jungtinėse Tautose drauge su nevyriausybinėmis organizacijomis Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) valstybių narių asamblėjos paraštėse gruodžio 11 dieną surengė apskritojo stalo diskusiją apie Tarptautinio baudžiamojo teismo vaidmenį užtikrinant atsakomybę už Ukrainoje vykdomus žmogaus teisių pažeidimus, praneša Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Prorusiškų ginkluotų grupuočių kontroliuojamoje Ukrainos dalyje vykdomi tarptautinės humanitarinės teisės ir žmogaus teisių pažeidimai yra Jungtinių Tautų ir kitų tarptautinių organizacijų dėmesio centre. Tarptautinė bendruomenė taip pat privalo išlaikyti dėmesį vis blogėjančiai žmogaus teisių padėčiai okupuotame Kryme. Būtina ištirti šiuos žmogaus teisių pažeidimus ir užtikrinti atsakomybę už juos“, – susitikime pabrėžė Lietuvos nuolatinė atstovė JT ambasadorė Raimonda Murmokaitė.

Ji atkreipė dėmesį, kad Ukraina yra aiškiai išsakiusi ryžtą užtikrinti atsakomybę už žmogaus teisių pažeidimus. Pasak ambasadorės, svarbu, kad Europos Sąjunga, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija, Europos Taryba ir Jungtinės Tautos suteiktų Ukrainai reikalingą pagalbą stiprinant gebėjimus teisingumo, teisės viršenybės, teisminių tyrimų srityse. Taip pat būtina užtikrinti, kad tarptautinių organizacijų vykdoma stebėsena konflikto paveiktose zonose apimtų ir okupuotą Krymą.

Diskusijoje pasisakę Ukrainos nevyriausybinių organizacijų atstovai priminė Maidano žudynes ir ragino užtikrinti atsakomybę už įvykdytus nusikaltimus ir tebevykstančius rimtus žmogaus teisių pažeidimus separatistų užimtose teritorijose. Buvo pabrėžta Romos statuto, kuriuo buvo įsteigtas Tarptautinis baudžiamasis teismas, ratifikavimo svarba. Renginyje taip pat pasisakė TBT Prokurorės biuro atstovas ir Ukrainos nuolatinis atstovas JT. 

Apskritojo stalo diskusiją Lietuvos nuolatinė misija JT organizavo drauge su nevyriausybinėmis organizacijomis „Freedom House“, „International Federation for Human Rights“, „Center for Civil Liberties“ ir „The International Partnership for Human Rights“.