Premjeras ketvirtadienį sakė neturintis informacijos apie į Lietuvą galbūt gabentus įtariamuosius terorizmu. Jo teigimu, po JAV Senato ataskaitos paskelbimo visas aplinkybes turėtų tirti prokuratūra.
„Kiek man teko kalbėtis su žmonėmis, kurie atsakingi už šią sritį, nė iš vieno nebuvau išgirdęs, kad čia buvo kalėjimas ir tame kalėjime buvo žmonės, kurie buvo kankinami ar atgabenti pažeidžiant žmogaus teisę ir tarptautinę teisę“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjeras.

Generalinė prokuratūra, manau, artimiausiu metu turės paprašyti papildomos informacijos ir atlikti tyrimą iki pabaigos“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Šiuo metu prokurorai atlieka tyrimą pagal nevyriausybinių organizacijų pateiktą informaciją, jog šalyje galėjo būti kalinamas šiuo metu Gvantanamo bazėje esantis Saudo Arabijos pilietis Mustafa al- Hawsawi. Iš pradžių prokurorai buvo atsisakę tirti šią informaciją, bet atlikti tyrimą juos įpareigojo teismas.

Tai - antrasis ikiteisminis tyrimas dėl galimo CŽV kalėjimo. Pirmasis buvo nutrauktas 2011 metais.
Tuometinis prokuroras Mindaugas Dūda savo nutarime yra rašęs, jog ikiteisminio tyrimo metu negauta duomenų, kad pastatas Antaviliuose „būtų susijęs su sulaikytų asmenų laikymu“, o „ikiteisminio tyrimo metu gauti faktiniai duomenys ir visi su tuo susiję apklausti liudytojai pagrindžia kitą pastato paskirtį ir panaudojimą“. Tuomet prokuroras rašė, kad „tikroji patalpų paskirtis negali būti atskleista, nes sudaro valstybės paslaptį“.

JAV Senato ataskaitoje apie CŽV vykdytus įtariamųjų terorizmu kankinimus konkrečios šalys neįvardijamos, bet žmogaus teisių gynėjai teigia, kad Lietuvoje veikęs centras dokumente įvardytas „violetiniu“ centru. Anot ataskaitos, jis veikė nuo 2005 metų pradžios, o buvo uždarytas 2006 metais.
Dokumente teigiama, kad CŽV pasiūlė neįvardijamą skaičių milijonų JAV dolerių, kad „parodytų dėkingumą“ už programos palaikymą, o neįvardijamas šalies pareigūnas tikriausiai ne viską žinojo apie tikrąją objekto paskirtį.

Tuo metu prezidento pareigas ėjęs Valdas Adamkus teigia buvęs saugumiečių patikintas, kad slapto CŽV centro Lietuvoje nebuvo, o Antaviliuose veikė treniruočių cenras.