Taip pat siūloma apskritai atsisakyti motinystės (tėvystės) pašalpų susiejimo su vaiko priežiūros atostogomis, nes jau dabar antrais vaiko gyvenimo metais dirbantys tėvai gali gauti pašalpas ir dirbti, neberizikuodami prarasti išmokų.

Tokius siūlymus konferencijoje „Lietuvos darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinis-administracinis modelis” pristatė Vilniaus universiteto lektorė, dr. Vida Petrylaitė.

Vida Petrylaitė
„Norima padaryti papildomą garantiją antro ir paskesnio vaiko susilaukusiems tėvams, vyrams. Taip būtų užtikrinta, kad abu – ir tėvas ir mama – galėtų būti namuose gimus kūdikiui – komentavo V. Petrylaitė, pabrėždama, kad šios atostogos skiriamos visai ne apdraustiesiems tėčiams ar mamoms.

„Mėnuo, o kaip dabar siūloma 70 dienų tėvystės atostogų gimus antram ir paskesniam vaikui labiau skiriama kūdikio interesams”, – sakė Vilniaus universiteto dėstytoja.

V. Petrylaitės duomenimis, šiuo metu mėnesio pašalpa gimus kūdikiui naudojasi apie 40 proc. tėvų. Į ją gali pretenduoti ne tik santuokoje su vaiko mama gyvenantys vyrai, bet ir vaiko tėvystę pripažinę asmenys.

Siūlo išgyvendinti terminą „pašalpa“

Pristatydama siūlomas tėvystės ir motinystės išmokų naujoves, mokslininkė siūlė iš viso atsisakyti termino „pašalpa“ ir keisti jį korektiškesne „socialinio draudimo išmoka“. „Iš esmės čia nieko nekeistume, tik išgrynintume situaciją. Asmenims bus smagiau gauti išmoką, o ne pašalpą“, - argumentavo pranešėja.

DELFI primena, kad šiuo metu motinystės (tėvystės) pašalpa mokama vaiko priežiūros atostogų laikotarpiu nuo nėštumo iki gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieneri ar dveji metai. Tėvai gali rinktis, ar vienerius metus gauti 100 proc. gauto atlyginimo dydžio išmoką ar dvejus metus, pirmaisiais gaunant 70 proc., o antraisiais 40 proc.

Kaip pabrėžė pranešėja, nors pagal dabar galiojančius įstatymus, motinystės (tėvystės) pašalpa skiriama, kol vaikui sueis metai ar dveji, faktiškai nuo 2011 metų liepos ji mokama ir tuo atveju, jei tėvas ar mama nėra motinystės ar tėvystės atostogose, t. y. jei antraisiais vaiko gimimo metais nusprendžia dirbti.

Tėvystės pašalpas gavo 12,6 tūkst. tėvų

DELFI primena, kad mėnesio trukmės atostogas tėčiai gali pasiimti nuo kūdikio gimimo dienos.

Sodra“ atstovo ryšiams su visuomene Martyno Žilionio duomenimis, 2013 m. tėvystės pašalpas gavo 12,6 tūkst. asmenų. Šiemet sausio-rugsėjo mėnesiais 10 tūkst. asmenų.

„Duomenų, kiek asmenų tėvystės atostogomis nesinaudojo, „Sodra“ nekaupia“, - DELFI sakė M. Žilionis.

Trečiadienį vykusioje konferencijoje „Lietuvos darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinis-administracinis modelis” aptarime-viešoje diskusijoje pristatyta sukurto darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinio-administracinio modelio ataskaita ir modelio rezultatai. Pranešimus skaitė darbo grupės nariai, kiti ekspertai. Renginyje diskutavo Seimo, ministerijų, „Sodros“, kitų valstybinių, akademinių institucijų atstovai.