Trečiadienį spaudos konferencijoje Seime jis sakė, kad "kandidatų turime labai gausiai".

"Gali būti, kad kandidatų sąrašų bus apie 600, juose galėtų būti apie 14-16 tūkst. kandidatų", - tokią statistiką pateikė Z. Vaigauskas.

Pasak jo, dabar yra užregistruoti 58 visuomeniniai rinkimų komitetai 30 savivaldybių. "Kandidatų sąrašai bus įregistruoti, jeigu bus surinktas atitinkamas parašų skaičius", - sakė VRK vadovas.

VRK užregistravo 18 politinių partijų, kurios kelia kandidatų sąrašus visuose Lietuvos savivaldybėse.

Siekiant pristatyti kandidatus, Z. Vaigausko teigimu, VRK numačiusi leisti informacinius leidinius kiekvienoje savivaldybėje. Pasak jo, viena iš rinkimų naujovių bus regioninės laidos, kurios bus rengiamos kiekvienoje savivaldybėje ir transliuojamos per regioninę televiziją.

Savivaldybių tarybų rinkimuose VRK taip pat bendradarbiauja su įvairiomis visuomeninėmis organizacijomis, su kuriomis kartu viešins rinkimus, supažindins su juose dalyvaujančiomis partijomis, kandidatais, jų programomis.

Spaudos konferencijoje, skirtoje kandidatų į savivaldybės tarybos narius (merus) prisistatymui rinkėjams, savo iniciatyvas pristatė ir projektų "Renku merą", "Žinau, ką renku", "Man ne dzin", "Maps.lt", "Baltosios pirštinės" atstovai.

Maps.lt produkto vadovas Arvydas Dotas, pristatydamas rinkimų žemėlapių sistemą, sakė, kad toks informacijos pateikimo būdas yra patrauklus visuomenei. "Ta informacija gali būti aktuali tiek verslui, tiek savivaldybėms, VRK ir partijoms",- sakė jis. "Baltųjų pirštinių" vadovas Simas Simanauskas sakė, kad daugiausia dėmesio skiriama regionams. "Siekiama identifikuoti savivaldybėse atsikartojančius rinkimų tvarkos pažeidimus", - sakė jis. Pasak jo, rinkimai vyksta vis sklandžiau, tačiau su pasiruošimu susiję procesai tampa šiek tiek sudėtingesni. S. Simanauskas atkreipė dėmesį, kad kai kur yra problemų dėl rinkimų komisijų narių kompiuterinio raštingumo. "Todėl politinių partijų prašome atsižvelgti į šią situaciją ir į rinkimų komisijas siūlyti jaunesnių žmonių, kurie turėtų tuos gebėjimus ir galėtų prisidėti, kad rinkimai vyktų sklandžiau", - sakė S. Simanauskas.

Iniciatyvos "Žinau, ką renku" atstovė Aušrinė Diržinskaitė sakė, kad internetinėje platformoje sukurta galimybė politikams, dalyvaujantiems rinkimuose, bendrauti su rinkėjais, tai yra rinkėjai gali užduoti klausimą, į kurį politikas turėtų atsakyti. "Planuojame koncentruotis į merus, tai yra suteikti klausimų - atsakymų funkciją kandidatams į merus",- sakė A. Diržinskaitė.

Pasak jo, taip pat planuojama veikti ne tik internete, bet ir organizuoti realaus veiksmo akcijas, pavyzdžiui, debatai neformaliuose vietose.

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Mantas Zakarka, atstovaujantis iniciatyvai "Man ne dzin", sakė, kad planuojama skatinti jauną žmogų atsakingai dalyvauti rinkimuose.

Projekto "Renku merą" vadovas Jonas Stankus sakė, kad mintis ir idėja šio naujo produkto yra tokia: politikai vienoje informacinėje sistemoje gali save parodyti rinkėjui, rinkėjas šioje sistemoje gali pamatyti politiką, jo veidą, rinkimų kampaniją, jo komandą.