Dvi kadencijas - 1998-2003 ir 2004-2009 metais - valstybei vadovavęs politikas teigia, kad po JAV Senato paskelbtos ataskaitos yra toliau įsitikinęs, jog Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) slapta netardė kalinių Lietuvoje.

„Aš buvau užtikrintas aukščiausiųjų mūsų saugumo įstaigų vadovų, kad tikrai Lietuvoje tokio kalėjimo nėra, tokių kalinių niekas nėra pristatęs“, - BNS trečiadienį sakė V. Adamkus.

Prezidentas sakė, kad iš JAV buvo sulaukęs prašymo šalyje apgyvendinti pavojaus nekeliančius 7-9 kalinius iš Gvantanamo bazės, tačiau tokio sutikimo nedavė.

Valdas Adamkus
V. Adamkaus teigimu, jis pats yra aplankęs spėjamo CŽV kalėjimo vieta vadinamą pastatą Antaviliuose netoli Vilniaus ir įsitikinęs, kad ten buvo įrengtas treniruočių centras.

„Tuo metu pasakiau, kad mano visa surinkta informacija dar kartą patvirtina, kad Lietuvoje jokių kalinių iš ten nebuvo atvežta, ir tol, kol man nebus raštiškai dokumentaliai padėta prieš akis, kad kažkas slapta į Lietuvą įvežęs kalinius, aš tvirtai tos pozicijos laikausi šiandien, kad Lietuvoje jokių kalėjimų, jokių kalinių iš ten nebuvo“, - sakė prezidentas.

D. Grybauskaitė: Lietuvai teks prisiimti atsakomybę

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, jog JAV Senato ataskaita apie CŽV kalėjimus ir juose vykusius kankinimus turi būti vertinama rimtai.

Anot šalies vadovės, prokurorai, anksčiau nutraukę ikiteisminį tyrimą dėl CŽV kalėjimo, po JAV Senato išvadų turi iš naujo vertinti padėtį. Be to, prezidentė neslepia, jog įrodžius kalėjimo buvimą Lietuvai teks „prisiimti atsakomybę“.

„Viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją turės įvertinti Generalinė prokuratūra. Jei informacija pasitvirtintų, Lietuva turės prisiimti jai tenkančią atsakomybę“, - teigiama prezidentės Spaudos tarnybos DELFI perduotame D. Grybauskaitės komentare

JAV Senatas antradienį paskelbė ataskaitą apie CŽV vykdytus įtariamųjų terorizmu kankinimus slaptuose kalinimo centruose, tačiau duomenys apie konkrečias šalis nenurodyti.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto ekspertė Mėta Adutavičiūtė BNS sakė, kad JAV Senato paskelbta ataskaita sustiprina įtarimus, jog slaptame centre prie Vilniaus galėjo būti tardomas Saudo Arabijos pilietis Mustafa al-Hawsawis.

Ekspertės teigimu, ataskaita leidžia teigti, jog saugumo pareigūnai žinojo apie atliekamus veiksmus, tačiau tuometinis prezidentas galėjo pilnos informacijos ir neturėti.